VIDEO: Skelet z bažanta nevyhazujte, dostanete z něj famózní vývar

aktualizováno 
Když už si dáte práci se sháněním bažanta, vyplatí se zužitkovat ho do posledního kousku. Po oddělení prsíček a stehen zbude skelet a křídla, ze kterých se udělá výborný vývar.

Kuchař Marek Svoboda je ve společnosti Bidvest specialistou na úpravu zvěříny, pořádá školení profesionálních kuchařů, kteří náhodou ve škole nedávali pozor a uspořádat zvěřinové dny ve vlastní restauraci by jim dělalo problémy.

K bažantovi můžete přijít snadno: možná se ocitnete na bále a vyhrajete ho v tombole, možná zapracuje někdo z příbuzných, který se zúčastní honu. Anebo si na internetu najdete nejbližší prodejnu zvěřiny a můžete ho mít celoročně, nejen v sezoně lovů.

Jako každý racionálně uvažující hospodář radí Svoboda využít vše, co bažant nabízí. A není toho málo. Mimo "jinou" vůni a chuť masa se jeho maso cení pro nízký obsah tuku, je tedy ceněnou surovinou pro labužníky s nařízenou dietou.

Začněte jako s kuřecím vývarem

Příprava vývaru je podobná jako při práci s kuřetem. Kosti s masem se vkládají do studené vody, přidejte rovnou i divoké koření. Navíc ke klasické kombinaci nového koření, pepře a bobkového listu se přidává i jalovec.

Fotogalerie

"Takovou směs koření si můžete koupit v sáčku nebo použít jednoduché uzavíratelné sítko, které pak vyndáte z hrnce, abyste nemuseli lovit jednotlivé kuličky koření z hrnce ven," radí kuchař. Tady to není tak důležité, polévka se bude nakonec cedit.

Svoboda si následně připravil do vývaru játrové knedlíčky, vysvětlovat jejich přípravu považoval za zbytečné, ale přece jen: využijete suroviny, které máte po ruce, tedy bažantí játra, jinak postupujete podle klasické receptury. Tedy rozemelete 200 gramů jater, k tomu namačkáte pět stroužků česneku, přidáte pepř, vejce, trošku strouhanky a majoránku. Necháte odležet, aby se strouhanka vsákla a zavaříte 2-3 minuty, dokud knedlíčky nevyplavou, nakonec se zchladí studenou vodou.

Když se začnou skelety vařit, začnete sbírat pěnu a necháte táhnout zhruba hodinku. Přidáte nahrubo nakrájenou zeleninu. Svoboda používá řapíkatý celer, karotku, celer a listovou petržel. Vývar pak necháte vařit další zhruba tři čtvrtě hodinu.

Servírujeme s noblesou

Aby vývar nevypadal na talíři "chudě", můžete si před podáváním orestovat na másle jemně nastrouhanou kořenovou zeleninu jako vložku do polévky.

A můžeme servírovat. Do talíře vložte játrové knedlíčky, maso obrané ze skeletů a lžíci orestované zeleniny. Nakonec maso přelijte naběračkou vývaru. A když ho budete servírovat frajersky přes lžíci, jako Marek Svoboda, zapíšete se u svých spolustolovníků jako mistr kuchyně.

Autor:

Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Vím, že jako „ti po Pohlreichovi“ neujdeme srovnávání, říká Jitka Pagana

Jitka Pagana, moderátorka nového pořadu Ano, šéfová!

Zdeňka Pohlreicha obdivuje po stránce profesní i lidské, jeho show Ano, šéfe! roky sledovala s přirozeným zájmem...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Další z rubriky

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Svatomartinská husa pečená na mřížce a při nízké teplotě. Nic jednoduššího

Husička po pěti hodinách pomalého pečení

Tradice pečení husy na svatého Martina se v posledních letech vrací. Kvůli tomu mnohé malé domácí chovy hlásí, že už...

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Najdete na iDNES.cz