Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Beauceron

aktualizováno 

Beauceron | foto: shutterstock.com

Země původu:

Francie

Zařazení:

FCI sk. I. - plemena ovčácká, pastevecká a honácká

Standard č. 44

Historie:    

Beaucký pes, Beauceron nebo Červená punčoška jsou jména používaná od konce 19. století k označování těchto starobylých planinských francouzských ovčáků. Všichni patřili pod stejný typ - s krátkou srstí na hlavě, s hrubým krátkým osrstěním a obvykle kupírovanýma ušima. Na těle měli pálené znaky, zvláště na koncích všech čtyř končetin, což podnítilo chovatele k tomu, aby tyto psy nazývali „červená punčoška“. Srst bývala obvykle černá s pálením, ale také šedá, celá černá nebo celá pálené barvy. Tito psi se chovali a vybírali podle schopnosti vést a hlídat stáda ovcí.

Povaha a chování:      

Přímý přístup a sebevědomí. Výraz je přirozený, nikdy plachý nebo ustrašený. Povaha beaucerona je jemná a nebojácná.

Vzhled:   

Beauceron je velký, pevně stavěný, robustní, mohutný, dobře stavěný a osvalený, bez znaků hrubosti.

Průměrný věk:

11 - 13 let

Péče:

Temperamentní plemeno nemá přehnané nároky na výživu. Srst se neupravuje, stačí pravidelné česání. Beauceron může být ustájem v kotci, stejně dobře ale snáší i život v bytě. Beaceron je svým původem pastevec a potřebuje dostatek pohybu. Je to plemeno, kterému vyhovuje i zátěž psychická: beauceron chce pracovat. Jeho výchova by měla být důsledná a zapomínat se nesmí na motivaci a pochvalu.

Chovatelský klub:
Autoři:




Nejčtenější

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Další z rubriky

Belgický grifonek
Belgický grifonek

Belgický grifonek miluje svou rodinu a je bez ní nešťastný.  celý článek

Peruánský naháč
Peruánský naháč

Peruánský naháč je velmi pravděpodobně původní jihoamerické plemeno.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.