Bedla zardělá (Leucoagaricus leucothites)

  10:55aktualizováno  10:55

Bedla zardělá | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

midiBedla zardělá bývá často zaměňována za některé druhy pečárek, avšak její lupeny na rozdíl od nich nehnědnou ani nečernají.

Voní silně po ovoci, takže byste si ji neměli splést třeba s pečárkou zápašnou, která naopak nepříjemně zapáchá po karbolu.

Bedla zardělá je dosti podobná rovněž jedlé bedle odřené (Macrolepiota excoriata), která se liší drobnými šupinkami na klobouku s hladkým, hnědavým hrbolem uprostřed a trvale bílými lupeny.

Klobouky jsou 4 - 8 cm široké, v mládí polokulovité, pak sklenuté až rozložené, zprvu pýřité, záhy zcela hladké, bílé, na temeni naokrovělé, naspodu se zprvu bílými, v dospělosti pěkně růžovými lupeny. Třeň je hladký, bílý, 6 - 10 cm dlouhý a 5 - 8 mm široký. Nese nahoře bělavý, brzy miznoucí prsten. Voní ovocně, výtrusy má bezbarvé.

Kde a kdy roste

Bedla zardělá roste hojně až velmi hojně od července do října mimo les v trávě, zahradách, parcích, na pastvinách a podobně; někdy houfně.

Je jedlá. Z kulinářského hlediska se k bedle zardělé chovejte jako k bedle vysoké nebo červenající. Klobouky můžete smažit v trojobalu nebo na sádle a kmínu. Sušte pouze v případě, že usušené plodnice nebo třeně rozemelete na prášek a použijete jako výborné houbové koření.

Autoři:
Témata: Jedlé, Lupenaté

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Plasty by nám měly jen sloužit. Bohužel je dnes pijeme, dýcháme i jíme

Ilustrační snímek

Zvykli jsme si pít z plastů i jíst z plastů. Ale situace se změnila. Teď plasty pijeme, dýcháme i jíme. Svět řeší, jak...

Další z rubriky

Hřib rudonachový (Boletus rhodopurpureus)

Hřib rudonachový

Kriticky ohrožený hřib rudonachový najdete určitě v Červeném seznamu., v lese však vzácně.

Hřib přívěskatý (Boletus appendiculatus)

Hřib přívěskatý

Najít tuto houbu je vzácné. Ještě vzácnější je, pokud ji předtím neprokousali červi.

Hlíva dubová (Pleurotus dryinus)

Hlíva dubová

Je s podivem, že hlívu dubovou najdete spíše na smrku a jabloni než na dubu.

Najdete na iDNES.cz