Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Bedla zardělá (Leucoagaricus leucothites)

  10:55aktualizováno  10:55

Bedla zardělá | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

midiBedla zardělá bývá často zaměňována za některé druhy pečárek, avšak její lupeny na rozdíl od nich nehnědnou ani nečernají.

Voní silně po ovoci, takže byste si ji neměli splést třeba s pečárkou zápašnou, která naopak nepříjemně zapáchá po karbolu.

Bedla zardělá je dosti podobná rovněž jedlé bedle odřené (Macrolepiota excoriata), která se liší drobnými šupinkami na klobouku s hladkým, hnědavým hrbolem uprostřed a trvale bílými lupeny.

Klobouky jsou 4 - 8 cm široké, v mládí polokulovité, pak sklenuté až rozložené, zprvu pýřité, záhy zcela hladké, bílé, na temeni naokrovělé, naspodu se zprvu bílými, v dospělosti pěkně růžovými lupeny. Třeň je hladký, bílý, 6 - 10 cm dlouhý a 5 - 8 mm široký. Nese nahoře bělavý, brzy miznoucí prsten. Voní ovocně, výtrusy má bezbarvé.

Kde a kdy roste

Bedla zardělá roste hojně až velmi hojně od července do října mimo les v trávě, zahradách, parcích, na pastvinách a podobně; někdy houfně.

Je jedlá. Z kulinářského hlediska se k bedle zardělé chovejte jako k bedle vysoké nebo červenající. Klobouky můžete smažit v trojobalu nebo na sádle a kmínu. Sušte pouze v případě, že usušené plodnice nebo třeně rozemelete na prášek a použijete jako výborné houbové koření.

Autoři:


Témata: Jedlé, Lupenaté

Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...



Pohlreich: To jsem ještě nikdy neviděl. Televize už dlouho tak nepípala

Pohlreich učí atraktivně aranžovat pokrmy na talíři.

Předposlední díl Pořadu Ano, šéfe! připravil Zdeňku Pohlreichovi výživné překvapení v hotelu Kamenný vrch v Chomutově....

Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

KVÍZ: Panenka, plecko, krkovice. Vyznáte se ve vepřovém mase?

V chladírně jsou jednotlivé roztříděné kousky připravené pro čisté kuchyňské...

Myslíte si, že by z vás mohl být dobrý řezník? V našem dalším kvízu se můžete otestovat. Podívejte se na „slepou mapu“...

Další z rubriky

Krásnopórka žemlička (Albatrellus confluens)

Krásnopórka žemlička

Najdete ji v Jižních Čechách v místech s nejčistším vzduchem.

Hřib přívěskatý (Boletus appendiculatus)

Hřib přívěskatý

Najít tuto houbu je vzácné. Ještě vzácnější je, pokud ji předtím neprokousali červi.

Bělokosmatka polokulovitá (Humaria hemisphaerica)

Bělokosmatka polokulovitá

Chlupatá koule, která se změní v misku - to je bělokosmatka.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz