Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Bedlovnice zlatá (Phaeolepiota aurea)

  11:02aktualizováno  11:02

Bedlovnice zlatá | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

midiBedlovnice zlatá není vzhledem k mohutným, nápadně zbarveným plodnicím se třpytivě zrnitě šupinkatým povrchem prakticky zaměnitelná za žádnou jinou houbu.

Zajímavý je rovněž fakt, že roste na stanovištích bohatých na dusík, zejména v kopřivách. Můžeme se s ní setkat v parcích, ale i například na hřbitově.

Klobouky jsou 5 - 25 cm široké, v mládí polokulovité, pak zvoncovité až sklenuté, jemně zrnité, zlatožluté nebo skořicově hnědé, naspodu s krémovými, pak až okrově hnědými lupeny. Třeň je válcovitý, hladký, nažloutlý až žlutohnědý, zrnitě šupinkatý, 8 - 15 cm dlouhý a 1 - 3 cm široký s výrazným blanitým, na spodní straně zrnitým, žlutohnědým prstenem. Dužnina má nakysle kořenitou vůni. Výtrusy jsou světle okrové až světle slámově žluté.

Kdy a kde roste

Bedlovnice zlatá roste velmi vzácně od srpna do října na zemi jednotlivě nebo ve skupinách. Vyskytuje se na stanovištích bohatých na dusík (většinou v kopřivách), na okrajích cest v lesích a parcích.

Je jedlá, ale ne příliš valné chuti. Jelikož jde o houbu vzácně se vyskytující, je možná lepší si ji vyfotografovat a chutný pokrm si připravit z hub chutnějších a častěji nacházených.

Autoři:




Nejčtenější

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Další z rubriky

Hřib přívěskatý
Hřib přívěskatý (Boletus appendiculatus)

Najít tuto houbu je vzácné. Ještě vzácnější je, pokud ji předtím neprokousali červi.  celý článek

Bělokosmatka polokulovitá
Bělokosmatka polokulovitá (Humaria hemisphaerica)

Chlupatá koule, která se změní v misku - to je bělokosmatka.  celý článek

Krásnopórka kozí noha
Krásnopórka kozí noha (Scutiger pes-caprae)

Tato zajímavá houba má výrazný klobouk a obří póry.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.