Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Pistáciově zelený velikonoční beránek se svěží citronovou chutí

aktualizováno 
Svěží zelená barva k Velikonocům patří, tak proč ji nedodat i na velikonoční stůl. Zvládnete to se samými dobrými ingrediencemi, na umělá barviva zapomeňte. Zelený je totiž i práškový čaj matcha, který kromě barvy dodá beránkovi spolu s citronovou šťávou a kůrou i příjemně nasládlou až jemně oříškovou osvěžující chuť.

Neobejdete se samozřejmě bez formy, což by neměl být problém. Ta klasická keramická se najde téměř v každé rodině, případně u prarodičů. 

Ani není problém ji koupit, ať už keramickou, plechovou s nepřilnavým povrchem nebo silikonovou. Jen si musíte u každého vychytat ideální dobu pečení.   

Jak použít vanilkový lusk

Chcete-li, aby beránek opravdu voněl po vanilce, rozřízněte podélně vanilkový lusk, z obou půlek seškrábněte špičkou nože černá semínka a promíchejte je s cukrem v míse. Zbytek lusku vložte do sklenice s moučkovým cukrem. Budete mít vanilkový cukr na příští pečení a na umělé ochucovadlo (ethylvanilin) můžete zapomenout.

Zelený velikonoční beránek krok za krokem

Semínka z rozpůleného lusku seškrábnete nožem a promícháte s cukrem.

Semínka z rozpůleného lusku seškrábnete nožem a promícháte s cukrem.

Potřebné ingredience pro beránka do formy o obsahu 1 litr: 300 g hladké mouky, 7 vajec, 250 g krupicového cukru, 1 vanilinový cukr (případně semínka z jednoho vanilkového lusku), čerstvá šťáva z jednoho citronu, čerstvě nastrouhaná citronová kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu, 5 až 10 g zeleného japonského práškového čaje matcha (podle chuti), který obvykle dostanete ve specializovaných kamenných i internetových prodejnách s čajem či v obchodech s japonskými pochutinami.

Pět žloutků a dvě vejce rozklepněte do mísy.
K vajíčkům a žloutkům přidejte krupicový a vanilinový cukr, případně cukr
Cukr se žloutky ušlehejte.

Ušlehejte 5 žloutků a 2 celá vejce spolu s krupicovým a vanilinovým cukrem, případně cukrem promíchaným s vanilkovými semínky, a ušlehejte.

Přidejte citronovou šťávu.
Přidejte čerstvě nastrouhanou citronovou kůru z chemicky neošetřeného citronu.
Přimíchejte mouku.

Přidejte čerstvou citronovou šťávu a nastrouhanou kůru z chemicky neošetřeného citronu. Poté přidejte hladkou mouku a vše opět promíchejte.

Přidejte zelený práškový čaj podle chuti.
Těsto s čajem pěčlivě promíchejte ještě předtím, než přidáte našlehaný sníh.
Do těsta vyklopte do tuha ušlehaný sníh.

Ze suchých ingrediencí přidejte úplně nakonec jednu dvě lžičky zeleného práškového čaje, podle chuti. Pečlivě promíchejte ještě předtím, než přidáte do tuha ušlehaný sníh z 5 bílků.

Do těsta lehce vmíchejte do tuha ušlehaný sníh.
Keramickou formu dobře vymažte máslem a vysypejte moukou.
Těsto vlijte do máslem vymazané a moukou vysypané formy.

Ten pak velmi lehce vmíchejte do těsta a těsto vlijte do formy vymazané máslem a vysypané moukou. Beránka přiklopte zadní částí formy (pokud ji má) a vložte do trouby předehřáté na 180 °C.

Beránka strčte do trouby vyhřáté na 180 °C.
Zhruba po 40 minutách pečení vyzkoušejte s pomocí špejle. zda je těsto pečené,
Upečeného beránka i s formou zabalte do vlhké utěrky a nechte pomalu chladnout,

Beránka pečte zhruba 50 minut, poté špejlí vyzkoušejte, zda je propečený (těsto by se na špejli nemělo nalepit). Těsto s obsahem zeleného práškového čaje se chová jinak než obvykle: je míň nadýchané, proto se peče o malinko déle.

Zároveň ho ale musíte pečlivě hlídat, abyste ho "nepřepekli". Beránek by tak mohl ztratit svou svěží zelenou barvu i správnou chuť. Po vyjmutí z trouby formu na hodinu zabalte do vlhké utěrky a nechte vychladnout.

Z keramické formy vyklápějte až úplně zchladlého beránka.
Beránka můžete i zeleně pocukrovat.
Kdo zelený čaj miluje, ten s k beránkovi určitě stylově připraví i nápoj.

Teprve poté beránka opatrně  vyklopte na tác a pocukrujte. Použít můžete i směs moučkového cukru a práškového čaje matcha smíchanou v poměru 1:1.

Autoři:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...

VIDEO: Paprikové chilli barbecue, luxusní příloha ke grilovanému masu

Paprikové čatní připravené čistě jen z přírodních surovin.

Otevřete skleničku zářivě červených, jakoby sklovitých paprikových nudliček, a ať je přidáte ke grilovanému masu, k...

Šest kroků k výběru správného zasklení do nových oken

Než budete vyměňovat okna, uvažte, jaké vlastnosti po něm budete požadovat.

Chystáte se stavět nebo budete měnit okna? Zasklení, které tvoří většinu plochy okna, má na jeho vlastnosti zásadní...

Najdete na iDNES.cz