Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Bergamský ovčák

  17:38aktualizováno  17:38

Bergamský ovčák | foto: Jan Tichý

Země původu:

Itálie

Zařazení:

FCI sk. I - plemena ovčácká, pastevecká a honácká

Standard č. 194

Historie:

Zajímavé plemeno se v oblasti Bergamských Alp, po kterých získalo svoje jméno, údajně chovalo už v 6.-7. století př.n.l.. Bergamský ovčák byl psem pasteveckým a hlídal zvláště stáda ovcí a koz. Po 2.světové válce ztratilo pastevectví přitažlivost a s úbytkem stád se trochu vytratil i bergamský ovčák. Jeho zajímavý vzhled a výborná povaha ale postupně zase začaly přitahovat chovatele a dnes se sice nejedná o plemeno příliš početné, nezdá se ale ani, že by bergmaský ovčák byl plemenem ohroženým.

Povaha a chování:

Bergamský ovčák je vyrovnaný, trpělivý a výborně ovladatelný pes, který dokázal stádo hnát na velkou vzdálenost a chránil jej před nepřáteli dvounohými i čtyřnohými. Uvedené vlastnosti a schopnosti si zachoval až do dnešní doby. Svým lidem je velmi oddaný a umí s nimi spolupracovat. Jeho výborná povaha najde uplatnění i v současnosti. Je příjemný společník, neúnavný hlídač a kamarád pro celou rodinu.

Vzhled:

Bergamský ovčák je mohutný pes střední velikosti s bohatou srstí. Barvu má šedou, od nejsvětlejších až k téměř černým odstínům.

Průměrný věk:

12 - 13 let

Péče:

Plemeno je nenáročné a spokojí se s málem. Specifická srst, pro kterou existuje celá řada výrazů a která by se dala přirovnat ke dredům, v podstatě nepotřebuje téměř žádnou údržbu. Bez pohybu se ale bergamský ovčák neobejde.

Chovatelský klub:

Klub chovatelů málopočetných plemen psů

Autoři:




Nejčtenější

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Další z rubriky

Peruánský naháč
Peruánský naháč

Peruánský naháč je velmi pravděpodobně původní jihoamerické plemeno.  celý článek

Tervueren
Tervueren

Jeden z belgických ovčáků s všestranným využitím.  celý článek

Jurský honič
Jurský honič

Skvělý společník pro myslivce a aktivní lidi  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.