Bernský honič

  12:36aktualizováno  29. června 12:36

Bernský honič | foto: Jan Tichý

Země původu:

Švýcarsko

Zařazení:

FCI sk. VI - honiči a barváři

Standard č. 59

Historie:

Plemeno patří do skupiny švýcarských honičů a při lovu se používá víc než tisíc let. Údajně se začalo chovat v horských údolích okolo města Bernu a využívalo se zejména při lovu srnčí zvěře. Obrazy švýcarských honičů z 11.století je možné vidět v Curyšské katedrále. K nám se plemeno dostalo teprve nedávno, má ale pro svoji povahu a půvab stále více příznivců.

Povaha a chování:

Elegantní a ušlechtilý bernský honič patří mezi lovecká plemena. Charakterizuje jej výborný nos (kvalita čichu), vytrvalost a ovladatelnost. Je to ale honič každým coulem a zájem pronásledovat zvěř mu nechybí. Je to plemeno, které pracovalo ve smečce a nemá tedy sklony ke rvačkám s ostatními psy. Svoji rodinu velmi miluje a hlídá, od cizích lidí si většinou udržuje odstup, není ale vůči nim agresivní. Zdánlivě uzavřené plemeno umí být radostné a hravé a svým lidem dělá tu nejlepší společnost.

Vzhled:

Středně velký pes, který je výkonný a odolný. Patří mezi čtyři variety švýcarského honiče. Má hladkou a krátkou srst, která je nejjemnější v oblasti uší a a na hlavě. Bernský honič je bílý s různým vyjádřením černé barvy (plotny, sedlo apod.). Měří do 59 cm.

Průměrný věk:

13 - 15 let

Péče:

Bernský honič patří mezi středně velká plemena. Jeho výživa by měla být přizpůsobena fyzické a psychické zátěži. Jinak je třeba krmit psa pracujícího v horské honitbě a jinak psa doprovázejícího svého pána na městských procházkách. Krátká srst nepotřebuje úpravu a zcela postačí ji občas vykartáčovat. Pozornost je třeba věnovat zevním zvukovodům psa. Dlouhé, jemné a do "vývrtky" utvářené ucho funguje jako vějíř, který nahání stopujícímu psovi všechny pachy až pod nos. Zároveň ale uzavírá zevní zvukovod, kterému nedostatek vzduchu nesvědčí. Uši bernského honiče je třeba občas vyvětrat a vyčistit.

Chovatelský klub:

Klub chovatelů švýcarských honičů

Autor:

Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Dýňová polévka s praženými semínky

Ve třetím pokračování pořadu Teď vaří šéf!, kde Zdeněk Pohlreich ukazuje light recepty pro celý den, nechybí ani návod...

Nezkracujte psům vycházky a nechejte je pořádně očichávat, radí vědkyně

Pro psy je čich nesmírně důležitý.

Psi čenichem zkoumají svět, využívají k tomu až miliardu receptorů. Umějí tak dokonale číst lidské emoce. Proto nechte...

Další z rubriky

Pomeranian

Pomeranian

Patří sice mezi špice, ale skoro by si zasloužil být samostatným plemenem

Belgický grifonek

Belgický grifonek

Belgický grifonek miluje svou rodinu a je bez ní nešťastný.

Vícebarevný pudl

Vícebarevný pudl

Od klasického pudla se liší vícebarevnou srstí.

Najdete na iDNES.cz