Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nizozemští vědci vymysleli beton, který se opraví sám. Jen co zaprší

aktualizováno 
Dva nizozemští vědci přišli s objevem, že trhliny v betonu mohou opravit speciální bakterie. Stačí, když na ně zaprší. Na vlhkost totiž reagují tím, že vylučují vápenec. Použití takového betonu v praxi by přineslo nesmírné úspory.

Praskání betonu vlivem povětrnostních vlivů patří mezi největší potíže s použitím tohoto materiálu. | foto: Profimedia.cz

Trhliny jsou největším nebezpečím pro stavby z betonu. Vlivem počasí se mikrotrhlinami do betonu dostává voda, která během zimy zmrzne a led trhlinu zvětší. Celý tento proces se během mrazových cyklů opakuje tolikrát, až se betonový blok může během pár let úplně rozpadnout.

Přimícháním speciální směsi do betonu se odstraní vady přímo v místě, kde je to nejvíc potřeba. Jakmile vznikne trhlina a dostane se do ní voda, probudí se bakterie a vada se sama zacelí. Celý proces by měl trvat asi tři týdny. Metodu objevili Henk Jonkers, mikrobiolog z technické univerzity v Delftu, a Eric Schlagen, zabývající se technologií betonu.

„Zázračná“ bakterie patří do rodu Bacillus a produkuje vápenec, kterým díry zaslepí. Jako výživa pro bakterii slouží mléčnan vápenatý, který je do směsi taktéž přimíchán. Bakterie zůstávají nečinné, dokud je neprobudí dešťová voda. Následně začne sžírat svoji potravu a kyslík a oxid uhličitý a produkovat vápenec, kterým zaslepí vzniklé díry a ochrání beton před dalším poškozením.

„Bakterie žije v přírodě obvykle v kamenech. Odolává teplu i zimě,“ popisuje Henk Jonkers. Obvykle se nachází v blízkosti aktivních sopek, a poblíž sodných jezer, jako ty v blízkosti Wádí Natrun v Egyptě

Může se hodit

Sháníte betnon nebo cokoli ze stavebnictví? Jednoduše si zadejte na AAApoptávka.cz poptávku a ušetřete až 30 % nákladů.

Nizozemští vynálezci přivedli tuto metodu na okraj praktického využití, zkoušeli ji na větších trhlinách přes 0,8 mm i na tenčích, kde se muselo použít řídké konzistence, aby se bakterie podařilo vpravit dovnitř trhliny. 

Vědecký tým se dostal do finále European Inventor Award. Jejich vynález by totiž mohl ušetřit miliardy eur a vyřešil by jeden z hlavních problémů betonového stavitelství, kde se do sanace betonových staveb investují obrovské částky.

Celkové úspory by měly výrazně převýšit prvotní náklady. Přimícháním směsi by beton samotný měl zdražit zhruba o 50 %, v rámci průměrných celkových nákladů by to měla být jen 1–2 procenta. Tento odhad je samozřejmě jen orientační, procento se liší podle množství ošetřeného betonu použitého ve stavbě.

Jonkers se svým týmem postavil experimentální samoopravovací stanici a výsledky zatím vypadají slibně. Počítá se s tím, že když vše půjde podle plánů, dočkáme se na stavbách nové směsi do čtyř let.

Autor:




Nejčtenější

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Další z rubriky

Domácí kečup můžete ochutit oblíbeným kořením a dodat mu tak svou vlastní...
Přebytek rajských zužitkujte, připravte z nich zásoby kečupu na zimu

Úrodu je potřeba maximálně zužitkovat, proto se v období přebytku rajských každá inspirace počítá. A proč si pro ni nezajít do celého světa a nevyužít každý...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Pohlreich ochutnává jídlo v jídelně na Slovanském gymnáziu v Olomouci.
VIDEO: Pohlreich jako šéf v obří školní kuchyni, zabijáku čerstvosti

Na adresu Ano, šéfe! dorazila stížnost studentů olomouckého Slovanského gymnázia: nejede jim rozvařené a studené jídlo bez chuti a Zdeněk Pohlreich se jim...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.