Nizozemští vědci vymysleli beton, který se opraví sám. Jen co zaprší

aktualizováno 
Dva nizozemští vědci přišli s objevem, že trhliny v betonu mohou opravit speciální bakterie. Stačí, když na ně zaprší. Na vlhkost totiž reagují tím, že vylučují vápenec. Použití takového betonu v praxi by přineslo nesmírné úspory.

Praskání betonu vlivem povětrnostních vlivů patří mezi největší potíže s použitím tohoto materiálu. | foto: Profimedia.cz

Trhliny jsou největším nebezpečím pro stavby z betonu. Vlivem počasí se mikrotrhlinami do betonu dostává voda, která během zimy zmrzne a led trhlinu zvětší. Celý tento proces se během mrazových cyklů opakuje tolikrát, až se betonový blok může během pár let úplně rozpadnout.

Přimícháním speciální směsi do betonu se odstraní vady přímo v místě, kde je to nejvíc potřeba. Jakmile vznikne trhlina a dostane se do ní voda, probudí se bakterie a vada se sama zacelí. Celý proces by měl trvat asi tři týdny. Metodu objevili Henk Jonkers, mikrobiolog z technické univerzity v Delftu, a Eric Schlagen, zabývající se technologií betonu.

„Zázračná“ bakterie patří do rodu Bacillus a produkuje vápenec, kterým díry zaslepí. Jako výživa pro bakterii slouží mléčnan vápenatý, který je do směsi taktéž přimíchán. Bakterie zůstávají nečinné, dokud je neprobudí dešťová voda. Následně začne sžírat svoji potravu a kyslík a oxid uhličitý a produkovat vápenec, kterým zaslepí vzniklé díry a ochrání beton před dalším poškozením.

„Bakterie žije v přírodě obvykle v kamenech. Odolává teplu i zimě,“ popisuje Henk Jonkers. Obvykle se nachází v blízkosti aktivních sopek, a poblíž sodných jezer, jako ty v blízkosti Wádí Natrun v Egyptě

Nizozemští vynálezci přivedli tuto metodu na okraj praktického využití, zkoušeli ji na větších trhlinách přes 0,8 mm i na tenčích, kde se muselo použít řídké konzistence, aby se bakterie podařilo vpravit dovnitř trhliny. 

Vědecký tým se dostal do finále European Inventor Award. Jejich vynález by totiž mohl ušetřit miliardy eur a vyřešil by jeden z hlavních problémů betonového stavitelství, kde se do sanace betonových staveb investují obrovské částky.

Celkové úspory by měly výrazně převýšit prvotní náklady. Přimícháním směsi by beton samotný měl zdražit zhruba o 50 %, v rámci průměrných celkových nákladů by to měla být jen 1–2 procenta. Tento odhad je samozřejmě jen orientační, procento se liší podle množství ošetřeného betonu použitého ve stavbě.

Jonkers se svým týmem postavil experimentální samoopravovací stanici a výsledky zatím vypadají slibně. Počítá se s tím, že když vše půjde podle plánů, dočkáme se na stavbách nové směsi do čtyř let.

Autor:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Šroubováky, vrtačka nebo svěrák. Nejlepší dárky pro kutily

Základní sada šroubováků

V každé domácnosti potřebujete alespoň minimum nářadí, abyste byli schopni zvládnout nenadálé havarijní situace. Přece...

Další z rubriky

Šéfová Jitka Pagana v Rozstřelu vyjmenovala nešvary české gastronomie

Jitka a Santo Pagana v diskusním pořadu Rozstřel. (3. prosince 2018)

Karla Mráčková v pondělním Rozstřelu zpovídala nástupce Zdeňka Pohlreicha, protagonisty pořadu Ano, šéfová! Pro TV...

Vybírejte nejlepší místo pro relaxaci. Můžete vyhrát infrasaunu

Je to lestní stráň s překrásným výhledem na labský kaňon. A když nastane období...

Vyhlásili jsme soutěž o infrasaunu. Jediným úkolem je poslat snímek místa, kde nejraději trávíte volný čas a užíváte si...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Najdete na iDNES.cz