Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Bezdrátová sonda vám pošle hlášku na mobil, když je maso upečené

aktualizováno 
Sondy jsou různé. Obyčejné mechanické stojí dvě stovky, digitální jen o trochu víc. Sonda Meater by sice měla stát asi čtrnáct stovek, přesto na Kickstarteru nebývalým způsobem oslovila mladé lidi, kteří rádi vaří. Novinka totiž spojuje obyčejnou sondu s chytrým mobilem.

Vnitřní teplota je důležitá, aby maso nebylo vysušené a tvrdé. | foto: Kickstarter

Fanoušci poslali na účet tvůrců bezdrátové sondy už jeden a čtvrt milionu dolarů, to znamená 12,5násobek cílové částky, která byla podmínkou k tomu, aby se mohla začít vyrábět.

Fotogalerie

Jen pro zobecnění: když použijete při pečení klasický mechanický teploměr, čeká vás stálé sledování, otevírání trouby, zda maso už při pečení dosáhlo správné teploty.

Druhou možností je moderní trouba, která má teplotní sondu jako součást příslušenství. Takže žádnou další už nepotřebujete.

A pak je tu třetí možnost. Sonda je spojená opancéřovaným kabelem s krabičkou, kterou pomocí magnetu „přilepíte“ na plášť trouby, nastavíte teplotu a čekáte na zvukové znamení, které ohlásí nastavenou teplotu.

Sonda Meater na to jde jinak. Před začátkem pečení sondu zapíchnete do nejsilnější části masa a teplotu pečení sledujete na mobilu. Jakmile je proces dokončený, sonda pošle notifikaci, že je čas pokrm vytáhnout z trouby.

Teplotu je samozřejmě možné sledovat i průběžně. Sonda má dvě čidla: jedno sleduje vnitřní teplotu masa, druhé vnější teplotu, tedy teplotu v troubě. Aplikace, která slouží k řízení sondy, je samozřejmě programovaná tak, abyste nemuseli mít znalosti o optimálních teplotách pečení. Jen zvolíte druh masa, sílu plátku a aplikace sama nabídne teplotu a dobu pečení.

Klasické analogové teploměry

Klasické analogové teploměry

Místo klasických teploměrů

Digitální drátová sonda

Sonda by měla pomoci všem, kdo chtějí dobře uvařit, ale zároveň nehodlají trávit hodiny u trouby. Někdy se také stane, že se zabýváte jinou prací a signál z trouby prostě neslyšíte. Takto se klidně můžete věnovat práci nebo třeba přátelům na návštěvě a upozorní vás mobil, který dnes většina lidí nosí u sebe. Stejně tak můžete na zahradě péct maso v grilu a nemáte pořád čas běhat ho kontrolovat.

Sonda se bude nabízet v jednoduché kombinaci jen jeden kus s nabíječkou. Pak funguje ve vaší domácí wi-fi síti. Pak bude v kombinaci s Meater Blockem, který působí zároveň i jako wi-fi extender. Ten je výhodný pro lidi, kteří grilují dál na zahradě, kde je wi-fi signál už slabý. Těmto uživatelům pak výrobci slibují i možnost cloudu, aby mohli sledovat teploty pečení odkudkoliv, kde je mobilní nebo wi-fi signál.

K tomu se přidávají i různé kombinace více sond, které můžete kontrolovat v mobilu najednou. To se zase líbí profesionálním kuchařům, kterým jedna pečínka určitě nestačí. Jako obyčejně tu platí, že nejdražší je jeden sólo kus (59 dolarů - asi 1400 Kč), z dvojici je to 99 dolarů. Meater Block s dvěma sondami stojí 150 dolarů atd.

Bezdrátová sonda by měla přijít na trh v lednu 2016. Součástí držáku je i nabíječka s jednou AA baterií, která by měla stačit na sto pečení.

Autor:



Nejčtenější

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

Naši největší a nejkrásnější kočku musí dobrovolníci bránit před pytláky

Rys ostrovid, největší kočkovitá šelma naší přírody, u nás byla zhruba před sto...

Rys ostrovid byl u nás doma jako největší kočkovitá šelma až do přelomu 19. a 20. století, kdy ho člověk vyhubil....



Chytili 114cm hlavatku pouhých šest minut před koncem povoleného lovu

Hlavatka ulovená Radkem Filipem měřila neskutečných 114 cm.

Sezona lovu dravců u nás skončila posledním prosincovým dnem. Existuje ale mnoho zahraničních zemích s pružnější...

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Produkty ze zvířecích střev platíme zlatem. A s chutí konzumujeme

V útrobách vorvaňů, mořských savců, vzniká ambra - významná součást parfémů....

Co mají společného cibetková káva, ambra a mana, která podle Starého zákona zachránila Izraelity prchající z Egypta...

Další z rubriky

Vědci ze singapurské univerzity ukázali, jak obrátit vodu ve víno

Vědci v Singapuru představili první virtuální koktejl.

Nimesha Ranasinghe představil takzvaný Vocktail, díky němuž můžete pití ochutnat, aniž byste ho skutečně pili. Ačkoliv...

VIDEO: Je čas odstrojit stromeček. Víte, kam s ním?

Odstrojené stromečky do popelnice nepatří.

Tradice říká, že na Tři krále by se měl odstrojit stromeček. Teď jde jen o to, zbavit se ho tak, aby zbytečně...

Číšnický, křidélkový, nebo pákový? Každý otvírák má svá pro a proti

Otevřít víno vypadá jako triviální úkon, ale s nekvalitní vývrtkou to dá hodně...

Otevření lahve vína je pro mnoho lidí problém a zvláště ženy s tím mohou mít problém. Normálně nechávají tento proces...

Najdete na iDNES.cz