Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Chlap se nemusí cpát masem, to je předsudek, říká Pohlreich

  0:15aktualizováno  0:15
„U nás doma vedou žebra, pěkně naložený a hodně dlouho a pomalu pečený. Pak v podstatě jakýkoliv rychlý burger a steak,“ prozrazuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich, který natočil dalších sedm dílů pořadu Rozpal to šéfe. Přesto hned v prvním díle v neděli v podvečer na Primě nabídne recepty bez masa.

Že by si svérázný šéfkuchař sedl ke stolu a hloubal nad novými recepty, tak to podle něj nefunguje. „Inspirace je u mě především o materiálu jako takovým, o surovině, a tu je potřeba respektovat. Většinou tomu pak dám nějakou docela jednoduchou podobu. Nehledám v tom nějaký velký komplikace,“ popisuje vznik jeho nových grilovacích receptů.

Fotogalerie

A protože gril vnímá jenom jako „jinou kuchyň“, je přesvědčený, že se na něm má připravovat úplně všechno. Takže i bezmasá jídla.

„Vařím je rád, protože když jsme natáčeli, tak člověk u toho grilu stojí pět dní a pořád maso, maso, maso... Takže je hrozně osvěžující udělat díl, kde jídla nejsou masitý,“ přiznává. Přípravu houbových špízů, plněných rajčat či grilovaných baget s modrým sýrem a hruškami si užil.

Navíc jsou recepty skutečně jednoduché. Na grilovaná rajčata vám kromě této zeleniny stačí pár plátků toustového chleba, čerstvé bylinky, olivový olej, pepř a sůl. Rajčata jednoduše seříznete, vydlabete, šťávou z rajčat a trochou olivového oleje zvlhčíte najemno pokrájené kostičky toustového chleba, ochutíte posekanými bylinkami, opepříte, osolíte, promícháte, touto směsí rajčata naplníte a můžete grilovat. Při 180 až 200 °C zhruba 8 minut, takto:

Bezmasé recepty jsou na pořadu dne, do jídelníčku patří

Jak jde dohromady chlapské grilování a bezmasá jídla? „To je věc, která se blíží mílovýma krokama i do gastronomie v Čechách. Nemám rád, když se bezmasýmu vaření říká veganský nebo vegetariánský. Myslím si, že jídla ve kterých není maso, mají svoje velký opodstatnění,“ konstatuje lakonicky.

Sám určitě nepatří k těm, kteří maso jedí denně, i když k tomu podle vlastních slov má blízko. „Já už toho masa sněd tolik, že mě to určitě neuškodí. Chlap se nemusí cpát masem, to jsou předsudky. Stejně jako že má mít pleš a smrdět. Nemusí jíst maso každej, stačí pleš. Dnes už je ta doba trošičku jiná, doufejme,“ dívá se na bezmasé grilování jako na čerstvý vítr.

Grilování přitom pro něj není žádný rituál, jen další způsob, jak připravit něco zajímavého k jídlu. „I když to je samozřejmě jeden z nejjednodušších způsobů, jak pohostit větší skupinu lidí, protože to jde většinou rychle a snadno. A určitě je to fajn,“ přiznává, že vaření pod širým nebem svoje kouzlo jednoznačně má.

A i když to pro něj vyloženě rituál není, doufá, že pro hodně lidí ano. „Protože je to z těch momentů, kdy chlapi můžou u vaření vynikat a mě to přijde hrozně pěkný,“ uzavírá šéfkuchař s grilem za zády. .

Kdo si grilování bez masa neumí představit, může si připomenout Pohlreichovy rady, jak připravit maso na pořádný hovězí burger (více zde):

Autor:



Nejčtenější

Zachraňte medvědí česnek, zní na sociálních sítích. Nájezdníci ho ničí

Nasbírané listy medvědího česneku s květy. I ty jsou jedlé.

Sběrači módního druhu česneku často trhají celé rostliny tak, že zničí i poupata. Tím, že nemají čas vykvést, zabrání...

Nezapomeňte pohnojit trávník, zesílí a nedá prostor pampeliškám

Na malé plochy si vystačíte s ručním rozmetačem.

Kdo se pokouší udržet svůj trávník bez plevelů, neměl by ho na jaře opomenout pohnojit. Po zimě zesílí a až začnou...



KVÍZ: Klíšťata už řádí. Nakolik víte, s kým máte tu čest?

Hladové klíště připravené zaútočit na teplokrevné zvíře nebo člověka. Potřebuje...

Pořekadlo o nepříteli, jehož je nutno nejprve pořádně poznat, abyste proti němu mohli účinně bojovat, platí u klíšťat...

Britskou královnu podle médií zasáhla smrt milovaného psa

Na této oficiální fotografii vydané Buckinghamským palácem k jejím 90....

Britskou královnu Alžbětu II. hluboce zasáhla smrt posledního z jejích milovaných psů, píše britský tisk. Pes plemene...

Psi zachraňují životy i honí pašeráky. Toto jsou letošní psí hrdinové

Fenka Cama se stala postrachem pašeráků zvířat v Africe.

Dokázali zachránit lidi pokoušející se o sebevraždu či bojující o život po zdravotním kolapsu. A fenka Cama se dokonce...

Další z rubriky

Žádné práce na zahradě ani praní aneb co byste neměli o Velkém pátku dělat

Na Velký pátek podle tradice neperte.

Pětašedesát let nepatřil mezi státní svátky, z kalendáře ho vyškrtli komunisté. Před třemi roky se díky převaze...

Jak uplést pomlázku? Podívejte se na naše video a zaučte další generaci

Jaromír Váchal z Chodova plete pomlázky každý rok před Velikonocemi už od svých...

Pomlázka, tatar, žíla, šmigrus. V každém regionu se říká velikonoční pomlázce trochu jinak. Jisté je jenom to, že ji...

Už šedesát let úpíme bolestí při stoupnutí na kostičky z Lega

Dobové balení stavebnice

Společnost Lego začala s výrobou plastových kostiček už v roce 1949, ale kostky, jaké známe dnes, se zrodily až o devět...

Najdete na iDNES.cz