Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Česko má nového Biba, restauraci, kde se výborně najíte za dobrou cenu

  12:05aktualizováno  12:05
Nálepkou z produkce michelinského průvodce se nově může pochlubit restaurace Na Kopci v Praze. Restaurace, o níž se mezi pražskou kuchařskou elitou šušká, že už by si to opravdu zasloužila.

Mediálním guru restaurace je Titus Eliáš, který ji v roce 2008 založil. „Pozor, toto ocenění je však práce mého kamaráda a kolegy Petra Vlka, který už dva roky restauraci šéfuje, já se starám o naši druhou restauraci Na Konci,“ vysvětluje Titus Eliáš, jak je to vlastně se zásluhami o restauraci. I když je pravda, že je stále zakladatelem a vlastníkem a určil restauraci směr.

Fotogalerie

„V loňském roce se nám povedlo, že jsme byli prvně zařazeni do michelinského průvodce. Už to je velký úspěch,“ popisuje Petr Vlk. Je to první krůček k mezinárodní proslulosti a k tomu, že mnoho hostů se staví už jenom proto, aby ochutnali. A že se jim v restauraci dobře jí, dokládají i čtyři a půl hvězdy z pěti v mezinárodním průvodci Tripadvisor, kterým se řídí v podstatě každý cizinec, který se chystá navštívit Prahu.

Šest Bibů v ČR

Bib Gourmand označuje restaurace, kde se výborně najíte za cenu do 850 Kč za menu.

Bib v Česku

Aromi (Riccardo Lucque a Miroslav Grusz), Aureole (Jiří Král), Divinis (Zdeněk Pohlreich), Sansho (Paul Day), Sasazu (Shahaf Shabtay), Na Kopci (Petr Vlk a Titus Eliáš). 

„Co to znamená pro mě? Určitě největší ocenění v kariéře. I když je mi jasné, že je to zásluha celé naší party, nejen kuchařů, ale celého personálu, který je součástí servisu pro zákazníky,“ těší se Vlk, kterému kamarádi přezdívají Vlčák.

Obědová menu to dostanete za velmi slušných 120 korun, vyhlášenou specialitou restaurace Na Kopci je speciální tatarák s kapary a koktejlovou omáčkou, za ten zaplatíte 290 korun. Nemohli jsme tedy odolat, aby šéfkuchař ukázal, jak jej připravuje.


Do namletého hovězího masa z válečku se přidají drobné hoblinky parmazánu, nasekaná hladkolistá petržel. Sekané kapary a corničonky (malé pikantní francouzské okurky), šalotka, olivový olej. Spojíme dvěma lžícemi koktejlové omáčky, dochutíme čerstvě mletým pepřem a solí.

Pak vezmete vidličku a pořádně promícháte a přes tvořítko můžete servírovat. Na talíři dozdobíte zeleným, bylinkou a hoblinkou parmezánu a můžete podávat.

Na Kopci tatarák servírují s hranolky, které si můžete namáčet do koktejlové omáčky, jež trůní ve skořápce usazená na „válci“ tataráku.

Koktejlová omáčka:

Majonéza, kečup, worchester, dijonská hořčice, sůl a pepř.

Autor:




Nejčtenější

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Německý boxer
Psi, kterým se jen tak nevybijí baterky. Jen pro páníčky plné energie

Hledáte parťáka, který vás donutí chodit na dlouhé procházky, běhat či začít s nějakým psím sportem? Prostě psa s energií na rozdávání? K těm, co potřebují...  celý článek

Další z rubriky

Šéfkuchař Miroslav Kalina
Zažívat já v hospodách to, co Pohlreich, zblázním se, říká šéfkuchař Kalina

Díky populární televizní show MasterChef je tvář Miroslava Kaliny známá jako málokterého jiného šéfkuchaře. Podle něj je nejtěžší naučit děti jíst zeleninu.  celý článek

Zdeněk Pohlreich nastiňuje, jak by to v restauraci u fotbalového hřiště mohlo...
Zdeněk Pohlreich radil v kuchyni FC Dymokury. Pepík Hnátek by se divil

Co se stane, když na vesnici za Prahou zavřou poslední hospodu? Najde se dobrodruh, profesionální kuchař s rodinou, který se rozhodne vybudovat svou kuchyni v...  celý článek

Tady si vybral každý.
Nejostřejší potěšení. Pálivé chilli ovládlo smíchovskou náplavku

V sobotu 30. září se smíchovská náplavka stala rájem všech fanoušků pojídání chilli papriček. Nejenže ochutnávali street food v hodně ostré verzi, ale zároveň...  celý článek

Květákové pečené placičky
Květákové pečené placičky

Zdravá dobrota na eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.