Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Bílení stromů na zimu je nejjednodušší ochrana proti mrazu a slunci

aktualizováno 
Již více než sto let zahradníci používají jednoduché řešení, kdy nátěrem bílou barvou chrání okrasné a ovocné stromy před poškozením sluncem. To je důležité hlavně v zimě, kdy jsou příliš velké teplotní rozdíly mezi osluněním a mrazem.

Bílý nátěr sníží rozdíly teplot mezi sluncem a stínem. | foto: niedenhoff-baumpflege.de

Ochrana kmenů by měla být standardním postupem nejen u dřevin s tenkou kůrou, jako jsou jabloně, jírovce, javory a buky, protože výzkumy ukazují, že k poškození kůry sluncem jsou náchylné všechny mladé stromky. Kmeny mladých stromů by měly být chráněny v létě i v zimě po dobu nejméně pěti let.

Po generace předávaná zkušenost zahradníků říká, že stromy nemusí být tolik chráněny před mrazem jako před horkem. V zimním období způsobuje problémy sluneční záření kombinované s dramatickými změnami teplot, ale je třeba poznamenat, že stejný problém přehřátí kmene se může objevit i během horkého léta.

Proti mrazovým trhlinám

Velké kolísání teplot v zimním období způsobuje mrazové trhliny. Nejkritičtější situace nastává v období, kdy je část kmene ohřívaná nad 0 °C a na odvrácené straně kmene je teplota pod 0 °C. To bývá nejčastěji v předjaří, ale můžete to nastat i během současné „kolísavé“ zimy.

Jak na bílý nátěr

Připravíme ho z čerstvě hašeného vápna, do kterého přidáme ke zvýšení přilnavosti hlínu, někdo doporučuje i olej. Směs by měla mít hustotu smetany. 

Vápenným roztokem pak natíráme kmeny včetně spodních větví. Kmen musí být suchý a teplota nesmí klesnout pod nulu. 

Nátěr časem ztratí účinnost a je třeba ho opakovat, a to nejméně dvakrát ročně.

Podle výzkumů může být rozdíl v teplotách na opačných stranách kmene až 25 °C. Zejména na konci zimy mohou teploty stoupající poměrně vysoko nad nulu nastartovat na osluněné straně stromu aktivitu buněk kambia, dělivého pletiva na rozhraní kůry a dřeva. Když pak teplota opět dramaticky poklesne, buňky jsou nenávratně zničeny.

Poškozená pletiva nejdříve změní barvu a kůra je v tomto místě jakoby propadlá. Potom se na kůře objeví drobné trhlinky, kůra postupně odumírá a odchlipuje se od dřeva. Následky slunečního úpalu nemusí být patrné ještě několik týdnů i měsíců od momentu, kdy k němu došlo. Trhliny v kůře jsou samozřejmě vstupem pro dřevokazné houby a rozsáhlejším poškozením stresovaný strom je rázem atraktivní také pro dřevokazný hmyz.

Ve školkách a některých zahradnictvích již mohou být kmeny prodávaných dřevin chráněny nátěrem, nebo nějakým obalem, ale není to pravidlem. Před slunečním úpalem neboli takzvanou korní spálou je třeba chránit zejména ovocné stromy po prvních pět až sedm let od výsadby. U meruněk a švestek pro jistotu ještě o něco déle.

Pomůže i juta nebo prkna

Kmeny se obalují jutovou tkaninou, speciální papírovou páskou, rákosovými nebo bambusovými rohožemi. Někde se používá také smrkové chvojí či suché stonky slunečnic, různé plastové tubusy apod. Obalení kmene však přináší určité riziko.

Na povrchu kmene totiž obal udržuje také vysokou vlhkost, a vytváří tím příznivé podmínky pro rozvoj hub, plísní a některých druhů podkorního hmyzu. Podle odborných studií poskytují nejlepší ochranu rákosové rohože. Obal kmene je potřeba pravidelně kontrolovat a postupně jej odstraňovat, aby si strom zvykal na světelné podmínky stanoviště. Při zanedbání této péče hrozí, že se obalový materiál zařízne do kmene.

Stromy poškozené slunečním úpalem je nutné častěji zalévat a vhodné je také rozprostření mulče v širokém pásu nad kořeny stromu, avšak dál od kmene. Snížíme tak stres, kterému je strom vystaven.

Někteří zahrádkáři používají k ochraně kmenů před slunečním úpalem obyčejná prkna, která rozestaví na jižní stranu stromů tak, aby jejich stín v poledne zakryl kmen. Údajně lze tímto jednoduchým způsobem snížit teplotu až o 15 °C.

Autoři:


Témata: Hobby - zahrada


Nejčtenější

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Další z rubriky

Čeští zemědělci už dnes pěstují celou řadu druhů salátů, trh si to vyžádal. Teď...
OBRAZEM: Kdybyste si salát měli sami vypěstovat, nevyhodíte ho

Zelenina patří mezi nejčastěji vyhazovaný druh potravin v evropských domácnostech. Iniciativa Zachraň jídlo se proto vydala po stopách té nejprodávanější,...  celý článek

Batáty neboli sladké brambory lze grilovat, péct v troubě i zpracovat na pyré....
Podzimní zelenina jako zdravá lahůdka na posílení imunity

Odborníci mají červenou řepu, batáty, růžičkovou kapustu či dýni za ideální suroviny pro sychravé dny. Zasytí a posílí imunitu. Co z nich uvařit?  celý článek

Nejzdravější bývají voříšci.
VIDEO: Psí plemena, u kterých byste měli ušetřit za veterináře

Psi s nejpevnějším zdravím. Asi každý, kdo si vybírá toho nejideálnějšího psího společníka pro sebe či svoji rodinu, by chtěl vědět, které plemeno je to...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.