náhledy
Ing. Antonín Šmakal se svými svěřenkyněmi, které tráví většinu svého života na čerstvém vzduchu. Ustájené (jako na snímku) jsou jen přes zimu.
Autor: BioVavřinec
Biofarma v Okrouhlicích, i s vykukující věžičkou kostela, podle kterého získala jméno Vavřinec.
Autor: BioVavřinec
Krávy chované na biofarmě v Okrouhlicích jsou venku od jara do podzimu, jak počasí ten který rok dovolí.
Autor: BioVavřinec
Na pastvinu míří krávy z biofarmy od jara do podzimu.
Autor: video.iDNES.cz
Trvale udržitelné zemědělské hospodaření v Okrouhlicích z ptačí perspektivy
Autor: BioVavřinec
Zemědělská krajina nemusí znamenat jen žlutě kvetoucí pole.
Autor: BioVavřinec
Na pastvinu míří krávy z biofarmy od jara do podzimu.
Autor: video.iDNES.cz
Krávy chované na biofarmě v Okrouhlicích jsou venku od jara do podzimu, jak počasí ten který rok dovolí.
Autor: BioVavřinec
Na biofarmě se krávy dojí dvakrát denně a nadojí v průměru 25 litrů za den.
Autor: video.iDNES.cz
Biofarmář Antonín Šmakal ve stáji se svými dojnicemi plemene český červenostrakatý skot. Ve žlabu mají celoročně jetelo-travní senáž, od jara do podzimu se dokrmují na pastvě.
Autor: video.iDNES.cz
Dojnice plemene český červenostrakatý skot ve stáji. Ve žlabu mají celoročně jetelo-travní senáž, od jara do podzimu se dokrmují na pastvě.
Autor: video.iDNES.cz
Živočišná biovýroba je samozřejmě provázaná i s rostlinnou, bez slámy se zimní ustájení krav neobejde.
Autor: BioVavřinec
Ing. Antonín Šmakal ve své výrobně biosýrů. Biofarmář, který pokračuje v chovu českých stračen, jak s ním začal před více než dvaceti lety jeho otec.
Autor: BioVavřinec
Sýr, který v Okrouhlicích nechávají zrát až šest měsíců. „Kdybychom ho nechali zrát déle, byl by ještě lepší,“ tvrdí biofarmář.
Autor: BioVavřinec
Sýr z produkce BioVavřinec. Vyrábějí tu tři druhy, do obchodní sítě (například do farmářských prodejen sítě Náš grunt) jdou jen dva zrající, ten čerstvý koupíte jen přímo na farmě.
Autor: BioVavřinec
Mléko od krav, které se dostanou ven na pastvu a na sluníčko, má podle zkušeného farmáře jinou barvu než to z konvenčního chovu. Je sytější, až smetanová.
Autor: video.iDNES.cz
Výroba jopgurtů nemůže být jednodušší: k pasterizovanému mléku - tedy mléku ošetřenému vysokou teplotou - se přidá jogurtová kultura a po chvíli se jogurtové mléko může rozlít do obalů, kde se nechá při teplotě zhruba 45 °C ztuhnout.
Autor: video.iDNES.cz
Správný hustý jogurt nepotřebuje obsahovat nic jiného než mléko a jogurtovou kulturu.Většinou je koupíte v síti farmářských prodejen, nebo v prodejnách zdravé výživy.
Autor: video.iDNES.cz
Bio mléčné výrobky jsou v podstatě ty nejjednodušší. Jogurty obsahují jen mléko a jogurtovou kulturu.
Autor: BioVavřinec