Diskuze

Student postavil biomilíř, se kterým může vytápět skleník celý rok

Proč nevyužít tepla, které vzniká při kompostování? To bylo to první, co napadlo studenta Jakub Stejskal z vyšší odborné školy v Bystřici pod Pernštejnem. Na konci procesu byl biomilíř, tedy hromada kompostu o průměru sedm metrů a výšce tři metry.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Možná ještě zvážit využití masa hlodavců , pro které bude tato hromada zcela jistě příjemným bydlištěm .

0 1
možnosti

Na YouTube se najde dost videi, jak se tim vytapi i dum s teplotou vody cca 40-50ºC. Pred několika lety vznikl projekt v Norsku, kdy se podarilo udelat jeden z ostrovu plne nezavisly na elektrine z pobrezi. A biomilir tam take resili.

0 0
možnosti

Ten clanek je ale dost jen populisticky, o radoby dokonalem reseni. Ale vubec zde neni ani nastin ekologicke a ekonomicke rozvahy, neni tady ani velikost skleniku, natoz teplota, na kterou se vyhrival a porovnani se sklenikem bez tohoto zatepleni. Kolik je tam energie? Kolik se ji muze vzit? A vyplati se to i mimo kompostarny, kde teplo maji jako vedlejsi produkt?

A btw, to opravdu do ted nikdo jeste neudal a nepouziva se to?

3 0
možnosti

Ono v CR se vyuziva hrozne málo alternativnich zdroju energii. Hodne lidi je linych neco noveho zkouset, radeji si poridi elektrickou pripojku nebo plynovou a tim to pro ne konci.

2 0
možnosti

Pouze domenka, nejsem expert, neuvolni se ale pri procesu tleni rovnez znacne mnozstvi bioplynu? Co ja vim, tak na produkci bioplynovych stanic byly velmi slusne dotace, rikam to samozrejme s humorem, vzdyt to se to teprve potom vyplati.

0 0
možnosti

Nebývala ta Bystřice kdysi "NAD" Pernštejnem?

2 0
možnosti

Mozna v clanku pisi o jine Bystrici? Tahle to tedy nebude: http://www.bystricenp.cz/mestsky-urad

0 0
možnosti

Proč to lidi nepoužívají doma běžně?

Není pravda. Doma se tenhle efekt běžně používá. Například zahrádkáři anebo domácí pěstitelé žampionů. Navrství koňský hnůj, ten je na to nejlepší, přisypou substrátem a počkají až začne pařit. Hřeje potom zeleninu a může se pěstovat už koncem zimy rostliny, které by jinak nízké předjarní teploty nevydržely. Slovo pařeniště je odvozenina od slova pařit, zahřívat.

Pěstitelé žampionů používají kompostování koňského hnoje ke zvýšení teploty ve sklepě, kde by jinak byla teplota pro pěstování žampionů nízká.

Proč se to nevyužívá k vytápění baráků? Nevím, proto moje domněnka.

Když pomineme nutnost skladování velkého objemu biomasy a nějak se to teplo musí převést domů, tedy nutnost mít ten kompost takříkaje pod okny.

Vážným problémem je nespolehlivost tohoto zařízení. Však na to dojel též náš student. Když se vám uprostřed zimy poruší těsnost takového výměníku, ani náš student znovu potřebné biopochody nenastartoval. Při pokusech to nevadí, ale být na tom závislí, zbytek zimy zmrzáte anebo dál topíte elektrikou, pak finanční efekt záporný.

Další snad nejvážnější problém je požární nebezpečnost. Z důvodu převodu tepla to musíte mít blízko domu, aby byly malé termoztráty, ale může vám to takzvaně hycovat až moc a pak se ta veškerá biomasa samovznítí. Zahoření takových 80 kubíků kompostu není žádná legrace, hasiči by měli z toho hrůzu, těžko by podobné zařízení schválili z důvodu požární nebezpečnosti.

Prostě zaházet pár posvařovaných trubek kompostem a čekat zdarma vytápění není jen tak jednoduché a pořádné zařízení jak by mělo být je finančně tak náročné, že je efekt nulový. Už jenom ten výměník vyžaduje nerez trubky, ale to jsme pak cenově někde jinde.

Student bude muset ještě dlouho bádat než z toho udělá něco, co by mělo praktické a smysluplné využití v běžných domácnostech na vesnicích.

8 0
možnosti

P92e21t87r 60P90e10t56r

8. 3. 2016 22:36

Nikdo nečeká, že se tím budou za dva roky vytápět rodinné vily lobistů ale nápad, kdy se kompostem vytápí vedlejší skleník mi přijde jako hodně dobrý nápad, je to téměř bez údržby, relativně levné a je to v místě, kde by člověk jinak netopil, protože by se jim to jinak nevyplatilo.

7 2
možnosti

V zahranici se bezne tento zpusob vytapeni pouziva. Ale nejvic se tyto systemy pouzivaji v rozvojovych zemich.

1 0
možnosti

Píšu v podstatě to samé, ale Ty jsi byl Lukáši rychlejší a stručnější.

0 0
možnosti

P68e29t23r 87J88a25n42s75a

8. 3. 2016 21:09

80m3 a z toho 80% dřevní štěpky tj. 64m3 dřevní hmoty. Kdyby z toho vyrobil pelety dostal by z toho jednodušeji a s daleko větší účinností daleko víc užitečné energie. Bohužel tihle ekologové a la Kačka Žáková neznají základní fyzikální a chemické zákony a tak vymýšlejí blbosti a ještě od daleko větších hlup@ků za to sklízejí obdiv.

4 6
možnosti

Efekt je v tom, že spotřebovaný kompost lze využít k dalšímu použití (hnojení), humusu bude čím dál větší nedostatek. Spálené pelety, tak akorát vysypat do popelnice a pak běžet do supermarketu koupit substrát. Význam by to teda mělo, jenže je to příliš komplikované pro běžné využívání v domácnostech na vesnicích, ve městech už vůbec ne.

3 2
možnosti

Tohle se používá už sto roků. Stačí jenom hledat v knihách

2 0
možnosti

8-o80 m3??;-D;-D;-D No... při dnešních minizahrádkách;-)

0 2
možnosti

V36í84t 96K45a71p65o21u29n

8. 3. 2016 22:02

Když se na zahrádku vejde skleník pro ne i tohle topný těleso, například na venkově je to rozhodně použitelné, problémy s prostorem tam nejsou

0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Půlhodinová pauza na oběd? To mi přijde perverzní, říká Zdeněk Pohlreich

20. března 2024

Premium Zdeněk Pohlreich se vrací na televizní obrazovky s novou reality show Česko na grilu. „Hraje se o...

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Jak máte zorganizovanou knihovnu? Nejlepší vychytávky pro knihomoly

27. března 2024

Každý vášnivý čtenář ví, že čím víc knih doma má, tím náročnější je všechny ty skvosty nějak...

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...