Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Propojili živočišnou výrobu s provozem bioplynové stanice

aktualizováno 
Projekt je ojedinělý vyváženým propojením výroby energie v bioplynové stanici z biomasy, což je vepřová kejda, kukuřičná siláž, cukrovarnické řízky, a její spotřeby v jedné lokalitě spolu s navazujícími uzavřenými materiálovými toky.

Celý systém tak vykazuje významnou synergii. Společnost Renergie s.r.o. provozuje zemědělskou bioplynovou stanici (BPS) o instalovaném výkonu 495 kW od října 2007 s roční produkcí 4 300 MWh elektřiny a 5 290 MWh tepla.

Jediný společník, zemědělský podnikatel Ing. Karel Kuthan zrekonstruoval v roce 2008 v sousedství BPS objekty chovu prasat (ŽV). Energetický potenciál produkované vepřové kejdy (460 MWh(el) + 580 MWh(tep))/rok je bezprostředně využit v BPS, která zpětně dodává elektřinu a teplo pro ŽV.

Ing. Kuthan hospodaří na 520 ha orné půdy. Pro BPS zajišťuje výrobu hlavního substrátu, kukuřičné siláže, a na své pozemky aplikuje v průběhu roku digestát z BPS. V bilanci potřebných živin pro RV(rostlinnou výrobu) to představuje z 90 % náhradu průmyslových hnojiv oproti situaci bez provozu BPS.

Loni uvedla společnost Bylinky s.r.o. v sousedství BPS do provozu skleník s produkční plochou 10 000 m². Společnost Renergie pro něj zajišťuje dodávky elektřiny a tepla z BPS.

Synergie plynoucí z provázanosti BPS, ŽV, RV a skleníku je ekonomickým přínosem pro všechny části systému. To umožnilo vytvořit přes 20 pracovních míst, roční spotřeba v místě je 2 600 MWh elektřiny a 3 200 MWh tepla. Přebytek vyrobené elektřiny se dodává do sítě VN.

Autor:



Nejčtenější

Po Česku se prohání tisíce bobrů, lidí už se nebojí a umí i zabíjet

Bobr evropský v plné práci. Vyrušit ho, to se vám nemusí vyplatit.

V české přírodě se znovu zabydlelo zvíře, které jsme kdysi vyhubili. Máme se z návratu bobrů radovat, nebo nabíjet...

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...



KVÍZ: Bazmek nebo pačok. Vyznáte se ve starém řemeslnickém slangu?

Rozumíte, když s vámi mluví řemeslník?

Řemeslníci někdy mají tendenci používat termíny, kterými chtějí ohromit zákazníky, aby dali najevo odbornou převahu. Ne...

Evropou se šíří noví škůdci. Tesaříci a krasci napadají okrasné dřeviny

Krasec Lamprodila festiva

Tesaříci a krasci vázaní na jalovce byli posledních padesát let ve střední Evropě velice vzácní a ohrožení. S útlumem...

V Indii zalili omylem psa do asfaltu. Lhostejní dělníci ho odmítli vykopat

Spícího psa zaživa pohřbili do asfaltu

Až vzpoura místních obyvatel donutila silničáře vysvobodit ubohého psa. Kolemjdoucí jim sebrali bagr a psa z nově...

Další z rubriky

Recept na krémové jahodové tvaronočky, které vás pošlou do ráje

Tvarohové nočky s jahodami na másle neboli tvaronočky

Kdo by nemiloval ovocné tvarohové knedlíky, když spojují dvě úžasné suroviny: tvaroh a jahody jako sezonní ovoce. A...

Čtenářské recepty: steak s brusinkovou omáčkou, pizza i špíz se zeleninou

Proces grilování hamburgeru

Máme tu další díl čtenářských receptů ze soutěže o kontaktní grily a udicí pistoli. V dnešní přehlídce receptů se...

Místo krkovičky zkuste grilovat raději jehněčí, doporučuje šéfřezník

Hlavní je při porcování krájet maso proti vláknu.

Zkuste zaexperimentovat a vyměnit kuřecí nebo krkovičku za méně obvyklé druhy masa. Dočkáte se tak nových chutí, říká...

Najdete na iDNES.cz