Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Bioplynová stanice je výkonnější než sluneční či větrná elektrárna

  11:09aktualizováno  11:09
V bioplynové stanici zpracujete plodiny a živočišné zbytky a ona vám z bioplynu vyrobí elektrickou energii a teplo. Stabilně, po celý rok. V současnosti jich u nás funguje 110, do tří let by podle Agrární komory mohl jejich počet vzrůst téměř trojnásobně. Ročně by pak tyto stanice spotřebovaly plodiny ze 77 500 hektarů půdy.
Moderní bioplynová stanice. Ilustrační foto.

Moderní bioplynová stanice. Ilustrační foto. | foto: shutterstock.com

Agrární komora odhaduje, že plodiny, které neslouží k výrobě potravin ani krmiv pro zvířata, v současné době zabírají 680 tisíc hektarů půdy. To je zhruba devětkrát více, než by měla za tři roky dosáhnout plocha využitá pro pěstování plodin vhodných ke zpracování v bioplynových stanicích.

Zachrání bioplyn české zemědělce?

Zemědělci možnost nového využití orné půdy vítají. Protože v Česku stále klesají stavy hospodářských zvířat, mají problém s využitím ploch, na nichž se pěstovaly krmné plodiny. Následné příjmy za energie navíc řadě zemědělců pomáhají přežít propad cen u mléka, obilí a další produkce.

Podle šéfa Agrární komory Jana Veleby bioplynové stanice dávají na rozdíl od slunečních a větrných elektráren stabilní výkon po celý rok. Jejich většímu rozšíření pomůže, pokud se vytvoří podmínky pro napojení bioplynu na plynovod. Přínosem by také byla podpora pro výrobu tepla, nejen pro výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů, jak je tomu nyní.

Hlavní surovinou pro zemědělské bioplynové stanice je kombinace kukuřice a kejdy. Naopak komunální bioplynové stanice využívají biologický odpad jako zbytky ovoce, trávy, masa a podobně. Více o bioplynových stanicích najdete v předchozím článku o biomase.

Náklady částečně hradí dotace

Náklady na vybudování bioplynové stanice činí zhruba 40 až 50 milionů korun. Farmáři na ně mohou čerpat dotace z Programu rozvoje venkova, který má na starosti ministerstvo zemědělství, a z programů ministerstva životního prostředí a ministerstva průmyslu a obchodu. Dotace mohou dosáhnout zhruba 40 % ceny na vybudování stanice, doba návratnosti investice je 10 až 12 let.

Boom posledních tří let

Největší rozvoj bioplynových stanic nastává v posledních třech letech. Na rozdíl od prvních zemědělských stanic z 80. let minulého století už nejsou zaměřené hlavně na zpracování kejdy, ale na společné využití cíleně pěstované biomasy, například právě kukuřice smíchané s kejdou a hnojem.

Podle Českého sdružení pro biomasu CZ Biom by měla být biomasa klíčovým zdrojem pro dosažení českého závazku vůči EU vyrábět v roce 2020 13 % energie z obnovitelných zdrojů. V současnosti vyrábí ČR z obnovitelných zdrojů asi 6,5 % energie.

Zhruba sedm z deseti zájemců o stavbu bioplynové stanice ovšem v současnosti nedostane podle CZ Biom připojení do elektrické sítě. Za stále se zhoršující situací údajně stojí velký počet žádostí o připojení slunečních elektráren.

Autor:




Nejčtenější

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

U vody je nyní božský klid.
Rybář Vágner chce sjednotit dobu lovu. Kdo chodí pozdě z práce, nemá šanci

Jakub Vágner zahájil kampaň za prodloužení doby lovu tak, aby byla celoročně od čtyř hodin ráno až do půlnoci. Podle něj současná doba, kdy se smí lovit...  celý článek

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

Další z rubriky

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Dýně pod svou slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý...
Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat

Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.