Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Češka, co umí nejlepší marmeládu, už počtvrté přivezla z Anglie zlato

aktualizováno 
Na co sáhne, to zřejmě pozlatí. Zlaté medaile z mistrovství světa v marmeládách totiž Blanka Milfaitová přivezla už v letech 2013, 2014 a 2015. Pak do soutěže v anglickém Dalemainu dva roky nic neposlala, teď zlato získala ještě pro své sousedy pod horou Marmolada v italských Dolomitech.

Za Fresh Blood Orange & Campari Marmalade, tedy marmeládu připravenou z krvavých sicilských pomerančů s kombinaci s campari, Blanka Milfaitová získala letošní první zlatou medaili na Worlds Marmalade Awards 2018. | foto: blanka-milfait.com

Letos se v soutěži Worlds Marmalade Awards sešlo na 3 tisíce vzorků z celého světa. Doslova od Brazílie, Indie, Německa a Japonska, přes Malajsii, Švýcarsko, Francii a Austrálii po Kanadu, Severní Ameriku, Keňu i Botswanu. A taky z nejvýše položené marmeládovny v Evropě,“ popisuje Blanka Milfaitová, která začala s vařením marmelád v roce 2013 na Šumavě. Teď s rodinou žije ve vesničce v italských Dolomitech, kde v době vyhlášení výsledků mrzlo a za okny byl metr sněhu.

Fotogalerie

Minulý týden si pro své ocenění do Anglie osobně zajela a kromě dvou medailí - jednu za kombinaci červeného pomeranče s campari (Fresh Blood Orange & Campari Marmalade), druhou za citronovou marmeládu s hruškami a vanilkou z Tahiti (Lemon, Pear and Vanilla from Tahiti Marmalade) - přivezla i prosbu od pořadatelky soutěže. Aby Češky, kterých se každoročně soutěže účastní celá řada, do Anglie posílaly opravdu jen marmelády, ne zavařeniny.

Ze svých pokračovatelek má přitom Blanka upřímnou radost. „Každý rok tu nějaká Češka uspěje, ale už jen to, že se odhodlala, odvážila a doma pak pokračuje v kvalitní řemeslné výrobě s lokálním dopadem, je prostě jedinečné!“ píše na svém webu marmeládová královna, která už se letos k účasti v soutěži doslova nechala ukecat rodinou a italskými přáteli.

Jak letos našla ty správné kombinace? A co radí?

Po vyhlášení výsledků soutěže jsme se Blanky Milfaitové zeptali, jak se dobrala k dalším unikátním chutím, které porotu soutěže tak oslovily. A ona prozradila i svou „zlatou trojkombinaci“ pro tu nejlepší marmeládu.

Proč právě kombinace červených pomerančů s campari a hrušek, citronu a vanilky?
Vyrábíme ročně mnoho zajímavých kombinací, většina vznikne náhodou a není to žádná věda. Máme na Sicílii malý divoký sad, a když muž dovezl letošní sklizeň, bylo jasné, že červené pomeranče zase zabodují. Mají vynikající sladkost a šťavnatost. No a do barvy sedí campari (úsměv). Tuhle jsem udělala přímo pro mistrovství. Citron s hruškou, druhou zlatou, děláme už nějakou dobu a servírujeme ji v našem dolomitském baru spolu s různými sýry z okolních salaší. No a místní provokovali, abych jim přivezla zlatou medaili…

Blanka při přípravě své již tradiční marmelády z citronů a hrušek.
Za citron s hruškou (Lemon, Pear and Vanilla from Tahiti Marmalade) získala...
Blanka Milfaitová během své besedy pro další účastníky  světové soutěže v...

Blanka Milfaitová při přípravě své již tradiční marmelády z citronů a hrušek (uprostřed) a s hosty baru v rodinném penzionu v italských Dolomitech.

Blanko, máte případně nějakou zlatou radu pro ty, kteří při vaření marmelád rádi experimentují a hledají originální chuťové kombinace?
Víte, já vlastně ani nejsem velkým příznivcem kombinací. Sice jsem je českému trhu představila a roky měnila zaběhlé chutě desetitisíců našich klientů, ale dnes mám větší radost z jednodruhové pořádné jahodové nebo meruňkové či malinové. Jsem přesvědčená, že právě tam se ukáže, kdo vyrábět umí.
Lidé kolikrát koukají, jak dobrá může být čistá marmeláda z višní či černého rybízu. Díky sajrajtu v obchodech jsme zapomněli na staré dobré a poctivé chutě. Vracím je na trh. A rada na závěr? Není třeba roztodivných kombinací pro výjimečnou chuť, pro zážitek z marmelády je důležitější zlatá trojkombinace: nejlepší ovoce, méně cukru s troškou citronové šťávy a krátké vaření.

Podívejte se, jak jednoduše Blanka Milfaitová marmelády připravuje:

Co vám nejvíc učarovalo na Itálii, pro kterou jste de facto ty cenné zlaté medaile z Anglie přivezla?
Před lety se mě muž zeptal, když jsme se poznali a utíkali do Dolomit randit, kde bych chtěla jednou žít. Řekla jsem mu, že klidně tady. Vysoko v horách, v drsné přírodě a dost daleko od městské společnosti. Víte, soused dělá luxusní špek, druhý pořádné sýry, vzduch je tu čistý a řízný jako ledovec. Pozemkem nám protékají horské potoky, kde indiánky (dvě malé dcery, pozn. red.) chovají pstruhy, laviny dopadají kus od domu a vlci v noci pořádají hostiny na vysoké tam, kde holky přes den staví sněhuláky. To je náš domov, taky školní třída domácí školy, to je místo naší práce i dokonalé hobby. Myslíte, že je to k učarování málo?

Autor:



Nejčtenější

Po Česku se prohání tisíce bobrů, lidí už se nebojí a umí i zabíjet

Bobr evropský v plné práci. Vyrušit ho, to se vám nemusí vyplatit.

V české přírodě se znovu zabydlelo zvíře, které jsme kdysi vyhubili. Máme se z návratu bobrů radovat, nebo nabíjet...

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...



KVÍZ: Bazmek nebo pačok. Vyznáte se ve starém řemeslnickém slangu?

Rozumíte, když s vámi mluví řemeslník?

Řemeslníci někdy mají tendenci používat termíny, kterými chtějí ohromit zákazníky, aby dali najevo odbornou převahu. Ne...

Evropou se šíří noví škůdci. Tesaříci a krasci napadají okrasné dřeviny

Krasec Lamprodila festiva

Tesaříci a krasci vázaní na jalovce byli posledních padesát let ve střední Evropě velice vzácní a ohrožení. S útlumem...

V Indii zalili omylem psa do asfaltu. Lhostejní dělníci ho odmítli vykopat

Spícího psa zaživa pohřbili do asfaltu

Až vzpoura místních obyvatel donutila silničáře vysvobodit ubohého psa. Kolemjdoucí jim sebrali bagr a psa z nově...

Další z rubriky

Čtenářské recepty: steak s brusinkovou omáčkou, pizza i špíz se zeleninou

Proces grilování hamburgeru

Máme tu další díl čtenářských receptů ze soutěže o kontaktní grily a udicí pistoli. V dnešní přehlídce receptů se...

PET lahve nepoužívejte opakovaně, nikdo za ně pak neručí, varují odborníci

PET lahve nepoužívejte opakovaně, tvrdí odborníci.

Plastové lahve jsou sice opředeny nejrůznějšími mýty o tom, jak škodí našemu zdraví. Odborníci se však údajného...

Maso klidně marinujte, ale neutopte ho v oleji, radí šéfkuchař

Zatímco krkovička se ještě dopéká, kuřecí prsa už budou hotová. Aby byla...

Šéfkuchař Radek David soudí, že z grilování se někdy dělá větší věda, než ve skutečnosti je. Podle něj je hlavní...

Najdete na iDNES.cz