Češka, co umí nejlepší marmeládu, už počtvrté přivezla z Anglie zlato

aktualizováno 
Na co sáhne, to zřejmě pozlatí. Zlaté medaile z mistrovství světa v marmeládách totiž Blanka Milfaitová přivezla už v letech 2013, 2014 a 2015. Pak do soutěže v anglickém Dalemainu dva roky nic neposlala, teď zlato získala ještě pro své sousedy pod horou Marmolada v italských Dolomitech.

Za Fresh Blood Orange & Campari Marmalade, tedy marmeládu připravenou z krvavých sicilských pomerančů s kombinaci s campari, Blanka Milfaitová získala letošní první zlatou medaili na Worlds Marmalade Awards 2018. | foto: blanka-milfait.com

Letos se v soutěži Worlds Marmalade Awards sešlo na 3 tisíce vzorků z celého světa. Doslova od Brazílie, Indie, Německa a Japonska, přes Malajsii, Švýcarsko, Francii a Austrálii po Kanadu, Severní Ameriku, Keňu i Botswanu. A taky z nejvýše položené marmeládovny v Evropě,“ popisuje Blanka Milfaitová, která začala s vařením marmelád v roce 2013 na Šumavě. Teď s rodinou žije ve vesničce v italských Dolomitech, kde v době vyhlášení výsledků mrzlo a za okny byl metr sněhu.

Fotogalerie

Minulý týden si pro své ocenění do Anglie osobně zajela a kromě dvou medailí - jednu za kombinaci červeného pomeranče s campari (Fresh Blood Orange & Campari Marmalade), druhou za citronovou marmeládu s hruškami a vanilkou z Tahiti (Lemon, Pear and Vanilla from Tahiti Marmalade) - přivezla i prosbu od pořadatelky soutěže. Aby Češky, kterých se každoročně soutěže účastní celá řada, do Anglie posílaly opravdu jen marmelády, ne zavařeniny.

Ze svých pokračovatelek má přitom Blanka upřímnou radost. „Každý rok tu nějaká Češka uspěje, ale už jen to, že se odhodlala, odvážila a doma pak pokračuje v kvalitní řemeslné výrobě s lokálním dopadem, je prostě jedinečné!“ píše na svém webu marmeládová královna, která už se letos k účasti v soutěži doslova nechala ukecat rodinou a italskými přáteli.

Jak letos našla ty správné kombinace? A co radí?

Po vyhlášení výsledků soutěže jsme se Blanky Milfaitové zeptali, jak se dobrala k dalším unikátním chutím, které porotu soutěže tak oslovily. A ona prozradila i svou „zlatou trojkombinaci“ pro tu nejlepší marmeládu.

Proč právě kombinace červených pomerančů s campari a hrušek, citronu a vanilky?
Vyrábíme ročně mnoho zajímavých kombinací, většina vznikne náhodou a není to žádná věda. Máme na Sicílii malý divoký sad, a když muž dovezl letošní sklizeň, bylo jasné, že červené pomeranče zase zabodují. Mají vynikající sladkost a šťavnatost. No a do barvy sedí campari (úsměv). Tuhle jsem udělala přímo pro mistrovství. Citron s hruškou, druhou zlatou, děláme už nějakou dobu a servírujeme ji v našem dolomitském baru spolu s různými sýry z okolních salaší. No a místní provokovali, abych jim přivezla zlatou medaili…

Blanka při přípravě své již tradiční marmelády z citronů a hrušek.
Za citron s hruškou (Lemon, Pear and Vanilla from Tahiti Marmalade) získala...
Blanka Milfaitová během své besedy pro další účastníky  světové soutěže v...

Blanka Milfaitová při přípravě své již tradiční marmelády z citronů a hrušek (uprostřed) a s hosty baru v rodinném penzionu v italských Dolomitech.

Blanko, máte případně nějakou zlatou radu pro ty, kteří při vaření marmelád rádi experimentují a hledají originální chuťové kombinace?
Víte, já vlastně ani nejsem velkým příznivcem kombinací. Sice jsem je českému trhu představila a roky měnila zaběhlé chutě desetitisíců našich klientů, ale dnes mám větší radost z jednodruhové pořádné jahodové nebo meruňkové či malinové. Jsem přesvědčená, že právě tam se ukáže, kdo vyrábět umí.
Lidé kolikrát koukají, jak dobrá může být čistá marmeláda z višní či černého rybízu. Díky sajrajtu v obchodech jsme zapomněli na staré dobré a poctivé chutě. Vracím je na trh. A rada na závěr? Není třeba roztodivných kombinací pro výjimečnou chuť, pro zážitek z marmelády je důležitější zlatá trojkombinace: nejlepší ovoce, méně cukru s troškou citronové šťávy a krátké vaření.

Podívejte se, jak jednoduše Blanka Milfaitová marmelády připravuje:

Co vám nejvíc učarovalo na Itálii, pro kterou jste de facto ty cenné zlaté medaile z Anglie přivezla?
Před lety se mě muž zeptal, když jsme se poznali a utíkali do Dolomit randit, kde bych chtěla jednou žít. Řekla jsem mu, že klidně tady. Vysoko v horách, v drsné přírodě a dost daleko od městské společnosti. Víte, soused dělá luxusní špek, druhý pořádné sýry, vzduch je tu čistý a řízný jako ledovec. Pozemkem nám protékají horské potoky, kde indiánky (dvě malé dcery, pozn. red.) chovají pstruhy, laviny dopadají kus od domu a vlci v noci pořádají hostiny na vysoké tam, kde holky přes den staví sněhuláky. To je náš domov, taky školní třída domácí školy, to je místo naší práce i dokonalé hobby. Myslíte, že je to k učarování málo?

Autor:



Nejčtenější

Skotská klapouchá. Kočičí společnice, která je stínem svého majitele

Klapouchost se projeví jen u jedinců, kteří jsou nositeli genu způsobujícího...

Jemná malá ouška sklopená dopředu dávají této kočce jedinečný výraz, těžko si ji spletete s jinou. Tedy pokud zdědila...

Kočky nejsou hypochondři, svoje neduhy zpravidla pečlivě skrývají

Jablonecká vyhláška například zakazuje krmit toulavé kočky.

Jsou nezávislé, mají od přírody tuhý kořínek a navíc ještě devět životů. Všechny tyto lidové „pravdy“ o kočkách mohou...



Poláci vytvořili unikátní papír, který pomáhá včelám. Může je nakrmit

Recyklovaný papír by mohl pomoci klesajícímu stavu včel v Evropě.

Recyklovaný papír by mohl pomoci klesajícímu stavu včel v Evropě. Společnost Bee Saving Paper vyvinula papír, který je...

Vepřová žebra na houbách: konečně chlapský houbový recept

Maso položíte na hlavičky hub, okořeníte a přidáte trochu sádla

I muži mají své oblíbené kulinářské houbové speciality. K houbám však přidají pořádný kus masa.

Inteligentní kočka ocicat připomíná ocelota, ale aportuje jako pejsek

Jana Georgievová má chovný pár, kterému se nedávno narodila čtyři koťata. Toto...

Jana Georgievová za Žďárska chová atraktivní a inteligentní plemeno kočky domácí. Připomíná divokou šelmu ocelota, ale...

Další z rubriky

Někteří šílení sběratelé dávají jmění i za nedojedený toast celebrity

Sbírka Johna Hoatsona

Zaplatili byste desítky nebo stovky tisíc za použitý těhotenský test, vytržený zub, nakousnutý toast nebo nošené spodní...

TasteAtlas mapuje typické chutě, Česku přisoudil tlačenku i utopence

Mapování světa podle typických pokrmů

Projekt TasteAtlas by chtěl být světovým atlasem jídla a nápojů i encyklopedií chutí. Zatím zaznamenal více než deset...

VIDEO: Uvařit lze levně, rychle a jednoduše, ukazuje nový projekt

Švestkové knedlíky patří mezi chutná a velmi levná jídla.

Projekt Skromná kuchyně představuje recepty, které jsou nenáročné na peníze, úsilí i čas. Nejsou to jídla, která by...



Najdete na iDNES.cz