náhledy
Blanšírované zelí má dokonce lepší barvu než syrové - zesklovatí a barvy se zvýrazní. Podmínkou je ovšem prudké zchlazení krátce povařeného zelí. Servírovat pak můžete třeba s vepřovou panenkou.
Autor: FTV Prima
Pohlreichovo Kulinárium osvětluje princip i účel blanšírování pěkně po lopatě. Srozumitelně a bez zbytečných zdlouhavých úvodů se dozvíte to nejpodstatnější pro praktické využití, na další stránce už si vyzkoušíte praktické využití v receptech.
Autor: Martina Čermáková
V kastrolku přiveďte k varu vodu, osolte ji.
Autor: FTV Prima
Očištěné zelí zbavené košťálu pokrájejte.
Autor: FTV Prima
Pokrájené zelí vhoďte do vroucí vody.
Autor: FTV Prima
Krátce povařte, zeleninu promíchávejte, aby se povařila rovnoměrně.
Autor: FTV Prima
Poté ze zelí slijte vroucí vodu.
Autor: FTV Prima
Okamžitě ho zchlaďte v ledové vodní lázni (ve studené vodě s přidanými kostkami ledu), jen tak si ponechá svěží barvu.
Autor: FTV Prima
Prudce zchlazené zelí pak nechte okapat na cedníku.
Autor: FTV Prima
Z mísy vylijte ledovou vodu a vraťte do ní zelí, jeho čas přijde.
Autor: FTV Prima
Mezitím si připravte pesto na dochucení zelí: kromě bazalkových lístků pokrájený stroužek česneku.
Autor: FTV Prima
Kromě bazalkových lístků pokrájený stroužek česneku.
Autor: FTV Prima
Přihoďte i pár piniových oříšků.
Autor: FTV Prima
Pesto skvěle dochutí i trocha parmazánu.
Autor: FTV Prima
Kdo trpí intolerancí na laktózu, může parmazán nahradit strouhankou, v Itálii je to běžné.
Autor: FTV Prima
Přilijte trochu olivového oleje.
Autor: FTV Prima
Rozmixujte a pesto do zelí máte hotové.
Autor: FTV Prima
Vepřovou (selečí) panenku před přípravou očistěte.
Autor: FTV Prima
Tu selečí lze osolit a opepřit ještě předtím, než ji vložíte na rozpálenou pánev, u vepřové s tím počkejte.
Autor: FTV Prima
Selečí panenku připravíte na pánvi poměrně rychle, menší kousky jsou samozřejmě hotové dříve.
Autor: FTV Prima
Panenku před servírováním nechte chvíli odpočinout a pokrájejte ji na kousky.
Autor: FTV Prima
Zelí rychle prohřejte na pánvi s vypečenou šťávou z masa a promíchejte ho přitom s pestem.
Autor: FTV Prima
A můžete servírovat. Takto vypadá selečí hřbet (selečí panenku můžete nahradit i vepřovou) s blanšírovaným zelím v plné kráse.
Autor: FTV Prima