Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Blogerka iDNES.cz vaří kompletní Sandtnerovou. Už má 180 receptů

aktualizováno 
Studentka Anna Grosmanová se rozhodla prozkoumat, jak se vaří klasická česká kuchyně. Inspirací jí byl film Julie a Julia s Meryl Streepovou a Amy Adamsovou.

Anna Grosmanová | foto: Lukáš Procházka, MF DNES

V americkém filmu chce nezkušená spisovatelka Julie Powellová (Amy Adamsová) během pouhých 365 dnů uvařit všech 534 receptů podle knihy receptů Julie Childové (Meryl Streepová), a zasvětit tak celou novou generaci do kouzel francouzské kuchyně. Anna Grosmanová na svém blogu používá podobný postup.

"Potřebovala jsem něco českého, klasického, zkrátka poctivého a tradičního. Co bych to byla za kuchařku, kdybych neuměla vařit svojí vlastní národní kuchyni? Něco tradičního a poctivého mi sice nabízela kuchařka paní Rettigové, ale po prolistování knihy bylo jasné, že by to byl úkol zcela nemožný. Sandtnerka proto byla jasná volba," říká blogerka. Ráda by uvařila všech zhruba 1 500 receptů, které proslavená kuchařka obsahuje.

Film Julie a Julia byl impulzem, proč začít s projektem Santnerová.

Grosmanová se ve svém věku (právě odmaturovala) ale nepovažuje za úplnou začátečnici. "Bavilo mě v kuchyni experimentovat, i když dříve to byla spíše italská kuchyně. Knedlíky nebo třeba hovězí pečeni jsem tehdy nikdy nedělala," popisuje.

Přiznává, že se setkání s klasickou českou kuchyní neobešlo vždy bez zádrhelů. Naštěstí se má v nouzi s kým poradit. "Spoustu problémů mi například nadělal ocet při nakládání srnčího ragú. Naštěstí ale přijela babička a mojí kyselou katastrofu zachránila několika lžícemi marmelády, ředěním a opětným zahušťováním," vzpomíná na začátky.

Projekt Sandtnerová

Podívejte se na blog Anny Grosmanové.

Recepty nebere jeden za druhým tak, jak jsou v knize, vybírá si podle toho, co je doma v lednici, nebo na co narazí u řezníka. "A taky podle příležitosti. Když jsem si dala za úkol nakrmit celou školu, nevsadila jsem na nadívaná holoubátka, ale upekla jsem ve velkém vdolky," připomíná i ekonomickou stránku věci.

A to je na jejím blogu zajímavé. Každou část série rámuje do příběhu či situace. Poučné pro kuchařskou praxi jsou i její poznámky a komentáře, které mohou pomoci při "čtení" jednotlivých receptů případným následovníkům.

Podle Anny Grosmanové je kuchařka Sandtnerové hodně zatížená dobovými surovinami, když měla sehnat například brzlík, hodně se naběhala. "Odhaduji, že z polévek uvaříte bez problémů i dnes kolem 75 procent receptů, u masa a moučníků tak polovinu. Strašně to záleží na tom, jak moc je daná domácí kuchařka zdatná a taky jaké má finance, nedá se to generalizovat," vysvětluje.

"Rodina mě naštěstí podporuje, babička občas pokyvuje hlavou nad mými (Sandtnerčinými) podivnými postupy, ale jinak musím říci, že dokud kamarádům a rodině zacpáváte krky, tak si nestěžují. Tedy pokud jim nepředložíte účet za králíka v hodnotě pětistovky," směje se.

Autor:




Nejčtenější

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Další z rubriky

Hotové domácí máslo
VIDEO: Než prohlížet prázdné regály bez másla, radši si ho vyrobte sami

Že se cena másla zvedla, sledujeme už několik týdnů. Nyní však dochází i k tomu, že na něj v obchodě často už vůbec nenarazíte. Pokud se vám to stalo, zkuste...  celý článek

Takto vypadá termostatický ventil po sundání termostatické hlavice.
PORADNA: Proč v zimě radiátor netopí? Možná je zatuhlý termostatický ventil

Před zimou jsem kontroloval radiátory a zarazilo mě, že jsou tyčinky termostatických ventilů úplně zaražené uvnitř. To znamená, že vlastně vůbec nemohou...  celý článek

Pohlreich ochutnává jídlo v jídelně na Slovanském gymnáziu v Olomouci.
VIDEO: Pohlreich jako šéf v obří školní kuchyni, zabijáku čerstvosti

Na adresu Ano, šéfe! dorazila stížnost studentů olomouckého Slovanského gymnázia: nejede jim rozvařené a studené jídlo bez chuti a Zdeněk Pohlreich se jim...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.