Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Blogerka iDNES.cz vaří kompletní Sandtnerovou. Už má 180 receptů

aktualizováno 
Studentka Anna Grosmanová se rozhodla prozkoumat, jak se vaří klasická česká kuchyně. Inspirací jí byl film Julie a Julia s Meryl Streepovou a Amy Adamsovou.

Anna Grosmanová | foto: Lukáš Procházka, MF DNES

V americkém filmu chce nezkušená spisovatelka Julie Powellová (Amy Adamsová) během pouhých 365 dnů uvařit všech 534 receptů podle knihy receptů Julie Childové (Meryl Streepová), a zasvětit tak celou novou generaci do kouzel francouzské kuchyně. Anna Grosmanová na svém blogu používá podobný postup.

"Potřebovala jsem něco českého, klasického, zkrátka poctivého a tradičního. Co bych to byla za kuchařku, kdybych neuměla vařit svojí vlastní národní kuchyni? Něco tradičního a poctivého mi sice nabízela kuchařka paní Rettigové, ale po prolistování knihy bylo jasné, že by to byl úkol zcela nemožný. Sandtnerka proto byla jasná volba," říká blogerka. Ráda by uvařila všech zhruba 1 500 receptů, které proslavená kuchařka obsahuje.

Film Julie a Julia byl impulzem, proč začít s projektem Santnerová.

Grosmanová se ve svém věku (právě odmaturovala) ale nepovažuje za úplnou začátečnici. "Bavilo mě v kuchyni experimentovat, i když dříve to byla spíše italská kuchyně. Knedlíky nebo třeba hovězí pečeni jsem tehdy nikdy nedělala," popisuje.

Přiznává, že se setkání s klasickou českou kuchyní neobešlo vždy bez zádrhelů. Naštěstí se má v nouzi s kým poradit. "Spoustu problémů mi například nadělal ocet při nakládání srnčího ragú. Naštěstí ale přijela babička a mojí kyselou katastrofu zachránila několika lžícemi marmelády, ředěním a opětným zahušťováním," vzpomíná na začátky.

Projekt Sandtnerová

Podívejte se na blog Anny Grosmanové.

Recepty nebere jeden za druhým tak, jak jsou v knize, vybírá si podle toho, co je doma v lednici, nebo na co narazí u řezníka. "A taky podle příležitosti. Když jsem si dala za úkol nakrmit celou školu, nevsadila jsem na nadívaná holoubátka, ale upekla jsem ve velkém vdolky," připomíná i ekonomickou stránku věci.

A to je na jejím blogu zajímavé. Každou část série rámuje do příběhu či situace. Poučné pro kuchařskou praxi jsou i její poznámky a komentáře, které mohou pomoci při "čtení" jednotlivých receptů případným následovníkům.

Podle Anny Grosmanové je kuchařka Sandtnerové hodně zatížená dobovými surovinami, když měla sehnat například brzlík, hodně se naběhala. "Odhaduji, že z polévek uvaříte bez problémů i dnes kolem 75 procent receptů, u masa a moučníků tak polovinu. Strašně to záleží na tom, jak moc je daná domácí kuchařka zdatná a taky jaké má finance, nedá se to generalizovat," vysvětluje.

"Rodina mě naštěstí podporuje, babička občas pokyvuje hlavou nad mými (Sandtnerčinými) podivnými postupy, ale jinak musím říci, že dokud kamarádům a rodině zacpáváte krky, tak si nestěžují. Tedy pokud jim nepředložíte účet za králíka v hodnotě pětistovky," směje se.

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

Patnáct let tahání kamenů ze skládek a budování ráje pro radost i užitek

Uzavřený dvůr ve znamení kamene, dřeva a svěží zeleně. Vysazené jehličnany...

Rozlehlý uzavřený dvůr u venkovského domu na Třebíčsku pojala rodina Evy Schwarzové jako rodinný ráj, kde vládnou...



Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

Další z rubriky

Sedmdesát vynikajících kuchařů se spojilo a sepsalo jedinečnou kuchařku

Pečený vepřový hřbet, jelítko, konfitované batáty a brambory, opečená karotka s...

Každý z kuchařů uvařil tři oblíbené recepty a vznikla „tlustokniha“ s 210 recepty, které si sice běžně můžete dát v...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...

VIDEO: Založte si vermikompostér a zužitkujte organické zbytky i v bytě

Ke hnojení je nejlepší vermikompost. Vyrobit si ho můžete i doma

Pokud připustíte, že vám s kompostováním organických zbytků budou doma pomáhat kalifornské žížaly, lze nejen slupky z...

Naučte se cizí jazyk během mateřské. Snadno a bez učebnice
Naučte se cizí jazyk během mateřské. Snadno a bez učebnice

Domluvit se anglicky nebo francouzsky, než půjde vaše dítě do školy? Za dva nebo tři roky se to opravdu dá zvládnout. Akorát zapomeňte na způsob, jak jste se učila jazyky ve škole. Možná vám totiž vyhovuje úplně jiný typ učení.

Najdete na iDNES.cz