Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Mýdlo s jelenem mi vystačí na celou domácnost, tvrdí blogerka

aktualizováno 
Ekologie je módní, ale platíte za ni jak mourovatí, tvrdí blogerka iDNES.cz Béatrice Radosa. Sleduje proto cestu našich babiček a na většinu domácnosti jí stačí mýdlo s jelenem, ocet a soda.

Mýdlo s jelenem začal v roce 1848 vyrábět ústecký průmyslník Johann Schicht. | foto: MF DNES

Téma ekologického života rozbouřilo u příspěvku blogerky diskusi, do které se zapojilo víc než dvě stě čtenářů. Většina z nás si je totiž vědoma toho, že slova jako bio a eko často slouží jen jako záminka výrobců pro zvýšení ceny.

"Dneska si lidé myslí, že bez všech ekologických preparátů, do kterých dávají majlant, nelze být ekologický. Ono ale lze, a to daleko levněji, než žít i neekologicky," tvrdí Béatrice Radosa.

Ve své domácnosti používá tři základní věci, kterými čistí a pere. Jsou to ocet (stojí asi 10 Kč), soda (asi 40 Kč 1 kg) a mýdlo s jelenem (do 15 Kč). "Stejně poslouží i jádrové mýdlo za desetikorunu, stejně stojí i palmové mýdlo, všechny čistí velice dobře. Za měsíc spotřebuji asi tak čtyři tato mýdla," odhaluje své tajemství dokonalé a šetrné domácnosti. A hned prozrazuje, jak s přípravky zacházet.

Z blogů

"Naše prababičky neměly o nic horší domácnost než my dnes a přitom žily ekologicky."

Mýdlo používá na nádobí, podlahu i na praní. Pro pračku si vyrábí "sliz". "Do kýblu si nastrouhám mýdlo, dám tam sodu, kterou kupuji v kilovém balení a která mi stačí tak na dva až tři měsíce. Vše zaliji horkou vodou a nechám vychladnout. Z této směsi se vytvoří sliz, který přelévám do lahví," popisuje pracovní postup.

Během diskuse v redakci vyšlo najevo, že mýdlo s jelenem používá na praní i jedna redakční kolegyně. Jelen nebo jádrové mýdlo jsou podle ní k nezaplacení na jakousi předpírku límečků pánských košil či zašpiněných kolen a fleků od jídla na dětském oblečení. "Inkriminovaná místa pod tekoucí vlažnou vodou namočím, vydatně namydlím a strčím do pračky spolu s ostatním prádlem, ke kterému přidávám běžné prací prostředky," radí, jak mít vypráno dočista.   

Ne vše ale blogerka dělá správně. Když se zmínila, že všechno sterilizuje octem, vysloužila si i technickou poznámku. Diskutující totiž napadli její postup při mytí podlahy. Do kbelíku autorka nastrouhá trochu mýdla, zalije horkou vodou a přidává ocet. "Jaký smysl má nalejvat do kýble mejdlo s octem? Mejdlo je zásadité, s octem se zneutralizuje a efekt má být kde?" rozčiluje se diskutující s nickem Fai Rodis. Další jí radí, aby vyčistila podlahu mýdlovou vodou a pak zvlášť dezifinkovala octovou vodou.

Podívejte se na starou reklamu na mýdlo s jelenem.

Když autorka popisovala, že myje "jelenem" i nádobí, vyvolala další diskusní bouři. Na jeden z příspěvků odpovídá: "Já jsem jednou jelena na nádobí zkusila na chalupě, protože jar došel a nic jinýho nebylo. Zjistila jsem, že fakt super myje a odmašťuje... pak jsem se koukla na složení ekojaru, který jsem měla doma, a zjistila jsem, že je na mýdlové bázi vyrobený, takže jsem si řekla, že jelen to jistí..."

Diskuse u drobného článečku autorky rozhodně stojí za přečtení, najdete tam celé spektrum názorů pro i proti smyslu ekologického domácího hospodaření. Od analýzy nákladů na praní dětských látkových plen v porovnání s jednorázovými až po vysvětlování, co se stane s rozpuštěnými tuky z jádrového mýdla v čističce odpadních vod.

Kupujete ekovýrobky?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 28. března 2011. Anketa je uzavřena.

Ne 3113
Ano 1473
Autor:



Nejčtenější

Rostou hřiby, někde ještě i smrže. Ale jen na pár místech v republice

Úlovek z tohoto týdne, z lokality u Kostelce nad Černými lesy. Zapomeňte ovšem...

Specifický úkaz, kdy kvetou souběžně rostliny, jež bývají v půlce května již odkvetlé, a současně ty, které vykvetly o...

KVÍZ: Vyznáte se v používání kuchyňských bylinek?

Libeček (vysoký v pozadí), šalvěj, pažitka a další. Vše na jednom záhonu.

Bez bylinek se v kuchyni prakticky neobejdeme. Při vaření dávají pokrmům jejich typickou chuť a některým kuchyním...



Zamořil panelák cvrčky pro své chameleony. Stálo ho to padesát tisíc

Bez živého hmyzu se chameleoni neobejdou. Jeho přechovávání však má svá úskalí,...

Chovatelství exotických zvířat si často žádá nemalé oběti. Musíte svým mazlíčkům vytvořit ideální podmínky imitující...

V Česku přibývá zelených střech. Fungují jako přírodní klimatizace

Zelená zahrada na rodinném domě na Růmech ve Zlíně

Loni v Česku vyrostlo o polovinu více zelených střech než v roce 2016. Konkrétně to bylo 195 tisíc metrů čtverečních....

VIDEO: Sprostě dobrý, říká Pohlreich o opékané jarní cibulce

Omáčka slouží jako dip, do kterého se cibulka při konzumaci namáčí.

Další díl pořadu Rozpal to ve Španělsku, Šéfe! přinesl několik zajímavých receptů. Opékanou jarní cibulku s omáčkou si...

Další z rubriky

Naučte se nakupovat a jíst chřest. Grilovaný chutná jako sladký hrášek

Chřest nastrouhaný na nudličky a krátce grilovaný má vynikající chuť mladého...

Svazečky čerstvého bílého i zeleného chřestu, šparglu neboli asparágusu už jsou na pultech. Známý český foodbloger...

Recepty v soutěži o grily: krásný roastbeef, ostrá křídla, žebra i špízy

Grilovaná vepřová žebra

V další víkendové části prezentace čtenářských receptů ukážeme inspiraci pro domácí grilovačky. Tentokrát se nám sešly...

VIDEO: Sprostě dobrý, říká Pohlreich o opékané jarní cibulce

Omáčka slouží jako dip, do kterého se cibulka při konzumaci namáčí.

Další díl pořadu Rozpal to ve Španělsku, Šéfe! přinesl několik zajímavých receptů. Opékanou jarní cibulku s omáčkou si...

Najdete na iDNES.cz