Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Mýdlo s jelenem mi vystačí na celou domácnost, tvrdí blogerka

aktualizováno 
Ekologie je módní, ale platíte za ni jak mourovatí, tvrdí blogerka iDNES.cz Béatrice Radosa. Sleduje proto cestu našich babiček a na většinu domácnosti jí stačí mýdlo s jelenem, ocet a soda.

Mýdlo s jelenem začal v roce 1848 vyrábět ústecký průmyslník Johann Schicht. | foto: MF DNES

Téma ekologického života rozbouřilo u příspěvku blogerky diskusi, do které se zapojilo víc než dvě stě čtenářů. Většina z nás si je totiž vědoma toho, že slova jako bio a eko často slouží jen jako záminka výrobců pro zvýšení ceny.

"Dneska si lidé myslí, že bez všech ekologických preparátů, do kterých dávají majlant, nelze být ekologický. Ono ale lze, a to daleko levněji, než žít i neekologicky," tvrdí Béatrice Radosa.

Ve své domácnosti používá tři základní věci, kterými čistí a pere. Jsou to ocet (stojí asi 10 Kč), soda (asi 40 Kč 1 kg) a mýdlo s jelenem (do 15 Kč). "Stejně poslouží i jádrové mýdlo za desetikorunu, stejně stojí i palmové mýdlo, všechny čistí velice dobře. Za měsíc spotřebuji asi tak čtyři tato mýdla," odhaluje své tajemství dokonalé a šetrné domácnosti. A hned prozrazuje, jak s přípravky zacházet.

Z blogů

"Naše prababičky neměly o nic horší domácnost než my dnes a přitom žily ekologicky."

Mýdlo používá na nádobí, podlahu i na praní. Pro pračku si vyrábí "sliz". "Do kýblu si nastrouhám mýdlo, dám tam sodu, kterou kupuji v kilovém balení a která mi stačí tak na dva až tři měsíce. Vše zaliji horkou vodou a nechám vychladnout. Z této směsi se vytvoří sliz, který přelévám do lahví," popisuje pracovní postup.

Během diskuse v redakci vyšlo najevo, že mýdlo s jelenem používá na praní i jedna redakční kolegyně. Jelen nebo jádrové mýdlo jsou podle ní k nezaplacení na jakousi předpírku límečků pánských košil či zašpiněných kolen a fleků od jídla na dětském oblečení. "Inkriminovaná místa pod tekoucí vlažnou vodou namočím, vydatně namydlím a strčím do pračky spolu s ostatním prádlem, ke kterému přidávám běžné prací prostředky," radí, jak mít vypráno dočista.   

Ne vše ale blogerka dělá správně. Když se zmínila, že všechno sterilizuje octem, vysloužila si i technickou poznámku. Diskutující totiž napadli její postup při mytí podlahy. Do kbelíku autorka nastrouhá trochu mýdla, zalije horkou vodou a přidává ocet. "Jaký smysl má nalejvat do kýble mejdlo s octem? Mejdlo je zásadité, s octem se zneutralizuje a efekt má být kde?" rozčiluje se diskutující s nickem Fai Rodis. Další jí radí, aby vyčistila podlahu mýdlovou vodou a pak zvlášť dezifinkovala octovou vodou.

Podívejte se na starou reklamu na mýdlo s jelenem.

Když autorka popisovala, že myje "jelenem" i nádobí, vyvolala další diskusní bouři. Na jeden z příspěvků odpovídá: "Já jsem jednou jelena na nádobí zkusila na chalupě, protože jar došel a nic jinýho nebylo. Zjistila jsem, že fakt super myje a odmašťuje... pak jsem se koukla na složení ekojaru, který jsem měla doma, a zjistila jsem, že je na mýdlové bázi vyrobený, takže jsem si řekla, že jelen to jistí..."

Diskuse u drobného článečku autorky rozhodně stojí za přečtení, najdete tam celé spektrum názorů pro i proti smyslu ekologického domácího hospodaření. Od analýzy nákladů na praní dětských látkových plen v porovnání s jednorázovými až po vysvětlování, co se stane s rozpuštěnými tuky z jádrového mýdla v čističce odpadních vod.

Kupujete ekovýrobky?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 28. března 2011. Anketa je uzavřena.

Ne 3113
Ano 1473
Autor:




Nejčtenější

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Německý boxer
Psi, kterým se jen tak nevybijí baterky. Jen pro páníčky plné energie

Hledáte parťáka, který vás donutí chodit na dlouhé procházky, běhat či začít s nějakým psím sportem? Prostě psa s energií na rozdávání? K těm, co potřebují...  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Další z rubriky

Šéfkuchař Miroslav Kalina
Zažívat já v hospodách to, co Pohlreich, zblázním se, říká šéfkuchař Kalina

Díky populární televizní show MasterChef je tvář Miroslava Kaliny známá jako málokterého jiného šéfkuchaře. Podle něj je nejtěžší naučit děti jíst zeleninu.  celý článek

Demi-glace se podává k masům.
Kosti na demi-glace nemusíte vařit dva dny. Návod krok za krokem

Některé profesionální recepty radí, že abyste dostali pořádnou omáčku demi-glace, musíte „táhnout“ kosti 48 hodin. Šéfkuchař Jiří Roith však tvrdí, že zhruba...  celý článek

Akumulační vložky jsou jako skládačka, objednávají se zvlášť.
Malý výkon a akumulaci. Taková krbová kamna potřebují nízkoenergetické domy

Klasická krbová kamna jsou perfektní pro nezateplené chaty a chalupy. Ale nové domy, které se stále častěji staví v nízkoenergetickém nebo pasivním standardu,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.