Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Mýdlo s jelenem mi vystačí na celou domácnost, tvrdí blogerka

aktualizováno 
Ekologie je módní, ale platíte za ni jak mourovatí, tvrdí blogerka iDNES.cz Béatrice Radosa. Sleduje proto cestu našich babiček a na většinu domácnosti jí stačí mýdlo s jelenem, ocet a soda.

Mýdlo s jelenem začal v roce 1848 vyrábět ústecký průmyslník Johann Schicht. | foto: MF DNES

Téma ekologického života rozbouřilo u příspěvku blogerky diskusi, do které se zapojilo víc než dvě stě čtenářů. Většina z nás si je totiž vědoma toho, že slova jako bio a eko často slouží jen jako záminka výrobců pro zvýšení ceny.

"Dneska si lidé myslí, že bez všech ekologických preparátů, do kterých dávají majlant, nelze být ekologický. Ono ale lze, a to daleko levněji, než žít i neekologicky," tvrdí Béatrice Radosa.

Ve své domácnosti používá tři základní věci, kterými čistí a pere. Jsou to ocet (stojí asi 10 Kč), soda (asi 40 Kč 1 kg) a mýdlo s jelenem (do 15 Kč). "Stejně poslouží i jádrové mýdlo za desetikorunu, stejně stojí i palmové mýdlo, všechny čistí velice dobře. Za měsíc spotřebuji asi tak čtyři tato mýdla," odhaluje své tajemství dokonalé a šetrné domácnosti. A hned prozrazuje, jak s přípravky zacházet.

Z blogů

"Naše prababičky neměly o nic horší domácnost než my dnes a přitom žily ekologicky."

Mýdlo používá na nádobí, podlahu i na praní. Pro pračku si vyrábí "sliz". "Do kýblu si nastrouhám mýdlo, dám tam sodu, kterou kupuji v kilovém balení a která mi stačí tak na dva až tři měsíce. Vše zaliji horkou vodou a nechám vychladnout. Z této směsi se vytvoří sliz, který přelévám do lahví," popisuje pracovní postup.

Během diskuse v redakci vyšlo najevo, že mýdlo s jelenem používá na praní i jedna redakční kolegyně. Jelen nebo jádrové mýdlo jsou podle ní k nezaplacení na jakousi předpírku límečků pánských košil či zašpiněných kolen a fleků od jídla na dětském oblečení. "Inkriminovaná místa pod tekoucí vlažnou vodou namočím, vydatně namydlím a strčím do pračky spolu s ostatním prádlem, ke kterému přidávám běžné prací prostředky," radí, jak mít vypráno dočista.   

Ne vše ale blogerka dělá správně. Když se zmínila, že všechno sterilizuje octem, vysloužila si i technickou poznámku. Diskutující totiž napadli její postup při mytí podlahy. Do kbelíku autorka nastrouhá trochu mýdla, zalije horkou vodou a přidává ocet. "Jaký smysl má nalejvat do kýble mejdlo s octem? Mejdlo je zásadité, s octem se zneutralizuje a efekt má být kde?" rozčiluje se diskutující s nickem Fai Rodis. Další jí radí, aby vyčistila podlahu mýdlovou vodou a pak zvlášť dezifinkovala octovou vodou.

Podívejte se na starou reklamu na mýdlo s jelenem.

Když autorka popisovala, že myje "jelenem" i nádobí, vyvolala další diskusní bouři. Na jeden z příspěvků odpovídá: "Já jsem jednou jelena na nádobí zkusila na chalupě, protože jar došel a nic jinýho nebylo. Zjistila jsem, že fakt super myje a odmašťuje... pak jsem se koukla na složení ekojaru, který jsem měla doma, a zjistila jsem, že je na mýdlové bázi vyrobený, takže jsem si řekla, že jelen to jistí..."

Diskuse u drobného článečku autorky rozhodně stojí za přečtení, najdete tam celé spektrum názorů pro i proti smyslu ekologického domácího hospodaření. Od analýzy nákladů na praní dětských látkových plen v porovnání s jednorázovými až po vysvětlování, co se stane s rozpuštěnými tuky z jádrového mýdla v čističce odpadních vod.

Kupujete ekovýrobky?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 28. března 2011. Anketa je uzavřena.

Ne 3113
Ano 1473
Autor:




Nejčtenější

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Další z rubriky

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Takto vypadá termostatický ventil po sundání termostatické hlavice.
PORADNA: Proč v zimě radiátor netopí? Možná je zatuhlý termostatický ventil

Před zimou jsem kontroloval radiátory a zarazilo mě, že jsou tyčinky termostatických ventilů úplně zaražené uvnitř. To znamená, že vlastně vůbec nemohou...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.