Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Vyhrajte knížku o kaprařině a zkuste si domácí výrobu boilies

aktualizováno 
Boilies patří už řadu let k velice oblíbeným nástrahám pro lov kaprů. Vyrábí se v nejrůznějších vůních a chutích. Můžeme na něj ulovit řadu kaprovitých ryb, například kapry, amury či jelce. Odpovězte na dvě otázky a vyhrajte novou knížku o základech kaprařiny.

Na podzim se osvědčují masové chuti. | foto: Viktor Krus

Boilies je uvařená nebo usušená nástraha skládající se z určitého těsta. Toto těsto může být na ovocné (jahoda, švestka) či masové (oliheň, krab) bázi. Existuje boilies "potápivé" nebo plovoucí (tzv. Pop Up). Výhodou Pop Up je větší atraktivita pro ryby. Nevýhodou je jeho vysoká cena a praktická nemožnost s tímto boilies vnadit, protože jednoduše řečeno, při zavnadění by nám pouze vyplavalo na hladinu.

Při výběru boilies máte dvě možnosti. Ta první je, že si zakoupíte hotové kuličky od kaprařských firem, kterých je u nás habaděj. Druhou možností je zhotovit si boilies doma.

Domácí výroba boilies

Při samostatné výrobě máme možnost si vybrat ze dvou možností. První je, že si boilies vyrobíme z koupené hotové směsi.

Fotogalerie

Výhodou těchto hotovek je, že začátečníci zprvu nevědí, co ve směsi má být a v jakém množství. Tudíž jim v tomhle pomůžou profesionálové z kaprařských firem, které směsi vyrábějí. Ovšem velkou nevýhodou je ta skutečnost, že nevíme, co ve směsi je.

Druhou možností je si směs vyrobit dle vlastních požadavků. V tomto ohledu je nespornou výhodou naprostá svoboda úsudku. Zkušenější kapraři si své směsi pro výrobu boilies povětšinou vyrábějí sami. Skládají si je dle vlastních představ a požadavků.

Základ úspěchu
Každé boilies, a je jedno, jestli komerční či domácí, tvoří určité suroviny. Mezi tři nejzákladnější směsi pro výrobu boilies patří rybí a masové moučky, ptačí zoby a mléčné proteiny.

Soutěžte o knížku

Přebal knížky, kterou můžete vyhrát.

Přebal knížky, kterou můžete vyhrát.

Připravili jsme pro vás soutěž o pět výtisků knihy Základy moderní kaprařiny Jiřího a Viktora Krusových. Tato encyklopedie je podrobným průvodcem pro každého začínajícího kapraře. V knize je uvedena spousta informací o biologii kapra a jeho chování, o jeho lovu pomocí nejmodernějších technik či o revíru, který je vyhlášený kapitálními jedinci. Kniha je doplněna velkým množstvím fotografií a ilustrací. Abyste ji dostali, musíte správně odpovědět na otázky, jejichž odpovědi naleznete ve výňatku z knihy, o kterou se soutěží.

Rybí a masové pochází z různých živočichů. Nejčastěji se tyto moučky vyrábějí z mořských živočichů a ryb. Těchto živočišných mouček je neuvěřitelné množství, mezi nejznámější například patří olihňová, halibutová, krevetová či huňáčková moučka.

Ptačí zoby jsou nejčastěji vyrobené z různých druhů semen či rostlin, které jsou mechanicky upravené (rozemleté...). Není žádnou výjimkou obohacení různým kořením včetně dochucovadla pálivého charakteru (chilli, česnek).

Mléčné proteiny jsou sušené produkty z mléka či jeho výtažky. Je nepsaným pravidlem, že tyto suroviny se kombinují s ovocnými příchutěmi a vůněmi.

Při výrobě boilies je možno moučky, ptačí zoby a mléčné produkty vzájemně kombinovat.

Pro domácí výrobu nesmíme zapomenout zmínit se o velmi důležité, leč docela obyčejné, surovině: slepičím vejci. Vejce je základní pojivo našeho těsta a je velmi důležitou složkou pro domácí výrobu.

O level výše

Pro zatraktivnění základní směsi je nutné ji obohatit dalšími složkami, mezi které například patří esence, tekuté potravy, oleje a atraktory.

Esence a sladidla ovlivňují vůni a chuť nástrahy. Esence se dají rozdělit na dvě skupiny: "páchnoucí" tedy ty, které jsou povětšinou založeny na masové bázi. Sem například patří esence typu krab či oliheň. Druhá skupina esencí je "voňavá", mezi ně nejčastěji řadíme vůně ovocných plodů (jahoda, švestka).

Tekuté potravy (aminokomplexy) obohacují nástrahy pro ryby o zdraví prospěšné látky. Tyto složky prospívají rybímu zdraví, jelikož obsahují aminokyseliny, cukry, vitaminy a minerály. Zmíněné látky jsou důležité pro fungování rybího organismu a dá se říci, že rybám prospívají. Aminokomplexy jsou v tekuté formě a i zde se rozdělují na "páchnoucí" a "voňavé".

Oleje jsou koncentrované tekuté roztoky, které vznikají lisováním určitých složek. Rozdělují se na rostlinné, kam řadíme například olivový či řepkový olej, nebo živočišné, kam patří lososový či halibutový olej. Existují i takzvané esenciální oleje, které nesou velmi koncentrovanou a nápadnou vůni (například anýz, skořice atd.).

Atraktory jsou především sypké přísady, které mají za úkol zatraktivnit nástrahu. Jedná se o velmi koncentrované přísady, tudíž je dávkujeme v poměrně malém množství, pouze v řádech několika gramů. Mezi nejznámější patří mořská řasa, robin red, betain.

Autoři:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

Sledujte vítr, experimentujte s boilies. Sedm tipů, jak na kapry v květnu

Kapr chycený Radkem Filipem letos při aktivním vyhledávání kaprů na...

Každá roční doba vyžaduje specifický přístup při lovu kaprů – naší suverénně nejoblíbenější ryby. Pokud se dovedeme...

Rybáři budou od dubna chytat déle. Liberálnější návrh však neprošel

Jaro přináší k vodám naději, v březnu se doposud mohlo chytat jenom od 5 do 21...

Po bouřlivých debatách mezi rybáři se s účinností od 1. dubna 2018 upravuje denní doba lovu ryb na mimopstruhových...

Císařským řezem vytáhl rybář z mrtvého žraloka téměř stovku mláďat

Císařským řezem vytáhl rybář téměř 100 mláďat z mrtvého žraloka

Během pouhých devíti minut dostal rybář Mathew Orlov na australském pobřeží z břicha mrtvé žraločí matky téměř stovku...

Najdete na iDNES.cz