Na výstavě bonsají uslyšíte haiku s flétnou i válečné bubny

aktualizováno 
Výstavu bonsají pořádá Botanická zahrada hl. města Prahy v nově upravené a rozkvetlé Japonské zahradě. Trvá do neděle 12. května a představuje desítky bonsají ze sbírek botanické zahrady a předních pěstitelů z Čech, Slovenska a Švýcarska. Máte poslední šanci tam zajít.

Ukázka hry na japonské bubny | foto: Botanicka.cz

Bonsaje z Čech a Slovenska doplňují exponáty předního evropského pěstitele Piuse Nottera, nejstaršímu z nich je úctyhodných 130 let. Ve výstavním sále vystavuje své autorské bonsaje Václav Wiesner, a to v kontextu klasické japonské kultury: k vidění jsou umělecká kimona, kaligrafie či ukázka tradiční suché zahrady karesansui.

Fotogalerie

"Víkendový program je letos opravdu bohatý. Návštěvníci si budou moci zacvičit tchai-ťi, poskládat si origami, ochutnat japonský čaj či sushi nebo si poslechnout recitace haiku v doprovodu japonské flétny. Zájemci o vlastní pěstování se mohou podívat na ukázku tvarování bonsají," říká Barbora Koláčková, náměstkyně pro styk s veřejností.

Japonská zahrada patří k nejoblíbenějším expozicím botanické zahrady. Vloni na podzim si zde svou borovici vysadila Madeleine Albrightová a právě okolí tohoto 2,5 metru vysokého stromu prošlo výraznou proměnou.

Bylo zde vytvořeno stylizované kamenné moře, z kterého vyplouvají kameny symbolizující jednotlivé ostrovy japonského souostroví. Kamenné moře je doplněno zajímavými dřevinami ve tvaru polokoulí tak, aby vše podtrhovalo krásný tvar 60leté borovice.

Autor:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Další z rubriky

Čekejte na stálou teplotu pod osm stupňů. Pak je čas na sázení česneku

Když česnek, tak český (22. března 2012, Praha)

V půlce listopadu přichází ideální čas na sadbu česneku. Vypěstujte si kvalitní český paličák na celý příští rok, stačí...

Pando umírá. Jeden z nejstarších organismů zabíjejí jelenci a člověk

Oblast Fishlake National Forest

Velká kolonie topolu osikovitého nazývané Pando v americkém Utahu je ve vážném ohrožení. Podle vědců je to důsledkem...

Čtenáře nadchla zahrada respektující podhorskou krajinu Nízkého Jeseníku

Výherci druhého kola soutěže Naše krásná zahrada

Týden vybírali čtenáři iDNES.cz pět vítězů druhého kola soutěže Naše krásná zahrada, kteří získávají nové pomocníky i...

Najdete na iDNES.cz