Pořád ještě se dají borůvky nasbírat i v lese. Zpracovat je můžete čerstvé, lze...

Pořád ještě se dají borůvky nasbírat i v lese. Zpracovat je můžete čerstvé, lze je mrazit i sušit, výborný je borůvkový džem. | foto: Getty Images

Borůvky jsou téměř všelék. Zlepšují paměť, chrání před viry i rakovinou

  • 8
Černé jahody, jak se borůvkám také říká, jsou ovocem plným vitaminů a dalších tělu prospěšných látek. Pomáhají mimo jiné proti vráskám, což je příjemný efekt. Ovšem zdaleka nejen to. Chrání také před rakovinou, vysokým tlakem i demencí.

Tyto malé modré bobulky patří k nejoblíbenějšímu ovoci. A ne nadarmo. Ve srovnání s jinými druhy totiž mají s velkým náskokem nejvyšší schopnost chránit buňky. Maliny a jahody sice disponují také vysokým obsahem ochranných látek, ovšem ve srovnání s borůvkami je zhruba poloviční.

Co všechno dokážou borůvky?

Posilují paměť 
Britská studie například dokazuje, že borůvky pomáhají zmírnit první příznaky demence. Když denně sníte hrst borůvek, zlepšíte svou paměť i schopnost koncentrace. Za tento efekt chránící mozek jsou zodpovědné takzvané antokyany, tedy rostlinné látky, které ovoci dodávají jeho barvu.

Chrání srdce 
Borůvky také zajišťují zvýšení obsahu monoxidu dusíku v krvi, který rozšiřuje tepny. Pozitivní důsledkem je, že klesá krevní tlak. Už malé množství borůvek denně, například ráno pár bobulí v jogurtu nebo ke svačině, snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Udržují dobrý zrak 
Rostlinná barviva těchto plodů chrání jemné cévy v očích před poškozením buněčnými jedy. Předstupně vitaminu A zlepšují přenos zrakových podnětů do mozku a již pochvalně zmíněné rostlinné barvivo antokyan může dokonce zlepšit naše noční vidění.

Brání vzniku vrásek 
Borůvky velmi účinně zachycují molekuly, které poškozují buňky, a chrání tak naši pokožku před nepříjemnými procesy stárnutí a patologickými změnami. Kromě toho mají vysoký obsah vitaminů C a E, což má za následek krásnou svěží pleť a méně nevzhledných vrásek. To zní velmi lákavě, co říkáte?

Chrání před rakovinou  
Ten, kdo jí denně borůvky, prokazatelně snižuje riziko, že onemocní rakovinou. Alespoň podle některých studií. Opět za to vděčíme barvivům, která bobulky obsahují. Navíc pročišťují střeva a chrání nás před viry, plísněmi a bakteriemi. 

Borůvky zpracujte na džem i do moučníků

Lívance s jahodovým a borůvkovým džemem s maximálním množstvím ovoce.

Borůvkový džem můžete připravit čistě z přírodních ingrediencí podle tohoto receptu. Potřebujete jen ovoce, cukr, citrusový pektin a citron:

18. července 2014

Nebo rodině připravte obří borůvkový větrník, což je ideální letní moučník.

Obří borůvkový větrník z odpalovaného těsta, ideální letní moučník, který chutná nejlépe úplně čerstvý.

A protože další teplé letní dny nás ještě čekají, připravit můžete dětem i ovocné banánové nanuky, a přidat k nim i maliny nebo právě borůvky: 

12. června 2018