Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Božsky sladkokyselé višně přetavte do likéru, mražte i kompotujte

aktualizováno 
Výraznou kyselou chuť višní oceňujeme nejen v marmeládách a džemech, ale i ve šťávách a likérech. Nic jiného nám po většinu roku nezbývá, sezona višní je krátká. Ale právě teď se jich můžete přejíst a připravit z nich zásoby na zimu.

Čerstvých višní se v létě koukejte v první řadě pořádně přejíst, pak se pusťte do přípravy zásob na zimu. | foto: Profimedia.cz

Višně jsou zdravé

Višně jsou dobrým zdrojem draslíku, stopového prvku, který pomáhá udržovat pravidelný rytmus srdce a prospívá také pleti, vlasům i nehtům. Obsahují významné množství vitaminu C a jsou bohaté na beta-karoten, který zlepšuje zrak. Podporují trávení a mají mírně projímavý účinek.

Jakmile višně dozrají, nenechte je na stromě špačkům.

Jakmile višně dozrají, nenechte je na stromě špačkům.

Do Česka se višně dostaly z východního Černomoří a první zmínky o višňových sadech u nás pochází ze 14. století. Nejznámější a nejčastější odrůda višní pěstovaná u nás je Morela pozdní. Je aromatická a skvěle se hodí pro zpracování. Pokud k ní přidáte cukr, dokonale se rozvine její silná chuť.

Sytě červené plody s měkkou dužinou se sklízejí od června do července, záleží na odrůdě. Chce to hlídat a zralé ovoce očesat a zpracovat dřív, než to za vás udělají špačkové. Případně si dodávku višní zajistěte přímo od pěstitele.  

Otrhané višně ale nemají příliš dlouhou trvanlivost. Než je zpracujete, uložte je do chladničky. Z mísy je však přendejte na tác, aby nebyly ve vysoké vrstvě a navzájem se nepomačkaly. I tak je musíte spotřebovat do dvou dnů od sklizně.

Při přípravě džemů a marmelád se vyplatí odpeckovač

Na kompot z višní připravujte kvůli jejich kyselosti nálev o něco sladší než například na kompot z třešní. Pokud jej nebudou jíst děti, můžete navrch před zavíčkováním přilít trochu rumu – výsledná chuť se příjemně přiblíží oblíbenému likéru.

Přípravu džemů a marmelád trochu komplikuje fakt, že drobné ovoce je potřeba odpeckovat. Ručně je to zdlouhavé a ke šťavnatým plodů značně barbarské. Odpeckovávač třešní a višní se tedy rozhodně vyplatí, zvlášť pokud potřebujete vypeckovat i několik kilogramů ovoce. Odpeckovávač přitom seženete už za cenu kolem 60 Kč.

Budete-li z višní připravovat džem, vyplatí se pořídit si vypeckovávač třešní a
Višňový džem a marmeládu v zimě oceníte.

Nejrychlejší zpracování? Jednoznačně mrazák

Kromě zavařování se dají višně i zmrazit. Vypeckované a neslazené ovoce se vám bude hodit k pozdějšímu použití do koláčů, vypeckované a pocukrované se uplatní v nákypech.

Stejně jako ostatní drobné ovoce se i višně doporučují předmrazit a teprve když zmrznou na kámen, je sesypte do sáčků. A pokud kdykoliv budete potřebovat udělat v mrazáku místo, uděláte si ze zamražených višní džem třeba uprostřed zimy a v domácí pekárně na chleba, viz článek Džem ze zamraženého ovoce připravíte v domácí pekárně téměř bez práce.  

Nenechte si ve středu ujít přílohu DOMOV

Ve středeční příloze MF DNES najdete další část Encyklopedie ovoce, tentokrát vše o třešních a višních. Například které odrůdy třešní a višní rodí nejvíc, jaké se hodí i do vyšších oblastí a vysvětlení, proč jeden strom nestačí a recept na domácí višňový likér od profesionála z palírny.

Připravili jsme pro vás i rady, jak si při zařizování domácnosti nerozbít partnerský vztah. A koketujete-li s pruhy, dozvíte se, jaké si vybrat do bytu a jak je použít, aby vám zvýšily stropy, roztáhly předsíň či zvětšily sedačku.

Autoři:



Nejčtenější

KVÍZ: Znáte naše brouky, pavouky a další bezobratlé?

Na Velké výstavě bezobratlých 2018 na půdě Přírodovědecké fakulty University...

Tvoří zhruba 95 % všech živočišných druhů na naší planetě, jen v České republice jich podle odhadů žije více než 40...

KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...



Domácí jahodový džem jako od babičky: jen ovoce, trochu cukru a citron

Pokud vás příprava domácích džemů baví, investujte do speciálního nerezového...

Jak to ty naše babičky dělaly? Vždyť neměly možnost jednoduše koupit želírující přípravky a přesto byl jejich jahodový...

VIDEO: Gorilí samec Richard dělal z nervozity psí kusy, Kamba mu chybí

Richard ve venkovním výběhu poté, co byla Kamba oddělena od ostatních a...

Kamba je téměř dva týdny oddělená od skupiny, a přestože je po operačním zákroku s ostatními v kontaktu alespoň přes...

Makrela je u nás nedoceněná ryba. Pohlreich ukáže, jak na ni

Makrela s petrželovou marinádou s opékaným bramborem s šalotkou

Zdeněk Pohlreich ve své sérii Rozpal to šéfe ve Španělsku! na Primě opět používá místní produkty. Zaujala ho zde...

Další z rubriky

Recept na krémové jahodové tvaronočky, které vás pošlou do ráje

Tvarohové nočky s jahodami na másle neboli tvaronočky

Kdo by nemiloval ovocné tvarohové knedlíky, když spojují dvě úžasné suroviny: tvaroh a jahody jako sezonní ovoce. A...

Čtenářské recepty: steak s brusinkovou omáčkou, pizza i špíz se zeleninou

Proces grilování hamburgeru

Máme tu další díl čtenářských receptů ze soutěže o kontaktní grily a udicí pistoli. V dnešní přehlídce receptů se...

Místo krkovičky zkuste grilovat raději jehněčí, doporučuje šéfřezník

Hlavní je při porcování krájet maso proti vláknu.

Zkuste zaexperimentovat a vyměnit kuřecí nebo krkovičku za méně obvyklé druhy masa. Dočkáte se tak nových chutí, říká...

Grafton Recruitment Praha
OBSLUHA CNC STROJŮ - ZLÍN

Grafton Recruitment Praha
Zlínský kraj
nabízený plat: 23 000 - 25 000 Kč

Najdete na iDNES.cz