Božsky sladkokyselé višně přetavte do likéru, mražte i kompotujte

aktualizováno 
Výraznou kyselou chuť višní oceňujeme nejen v marmeládách a džemech, ale i ve šťávách a likérech. Nic jiného nám po většinu roku nezbývá, sezona višní je krátká. Ale právě teď se jich můžete přejíst a připravit z nich zásoby na zimu.

Čerstvých višní se v létě koukejte v první řadě pořádně přejíst, pak se pusťte do přípravy zásob na zimu. | foto: Profimedia.cz

Višně jsou zdravé

Višně jsou dobrým zdrojem draslíku, stopového prvku, který pomáhá udržovat pravidelný rytmus srdce a prospívá také pleti, vlasům i nehtům. Obsahují významné množství vitaminu C a jsou bohaté na beta-karoten, který zlepšuje zrak. Podporují trávení a mají mírně projímavý účinek.

Jakmile višně dozrají, nenechte je na stromě špačkům.

Jakmile višně dozrají, nenechte je na stromě špačkům.

Do Česka se višně dostaly z východního Černomoří a první zmínky o višňových sadech u nás pochází ze 14. století. Nejznámější a nejčastější odrůda višní pěstovaná u nás je Morela pozdní. Je aromatická a skvěle se hodí pro zpracování. Pokud k ní přidáte cukr, dokonale se rozvine její silná chuť.

Sytě červené plody s měkkou dužinou se sklízejí od června do července, záleží na odrůdě. Chce to hlídat a zralé ovoce očesat a zpracovat dřív, než to za vás udělají špačkové. Případně si dodávku višní zajistěte přímo od pěstitele.  

Otrhané višně ale nemají příliš dlouhou trvanlivost. Než je zpracujete, uložte je do chladničky. Z mísy je však přendejte na tác, aby nebyly ve vysoké vrstvě a navzájem se nepomačkaly. I tak je musíte spotřebovat do dvou dnů od sklizně.

Při přípravě džemů a marmelád se vyplatí odpeckovač

Na kompot z višní připravujte kvůli jejich kyselosti nálev o něco sladší než například na kompot z třešní. Pokud jej nebudou jíst děti, můžete navrch před zavíčkováním přilít trochu rumu – výsledná chuť se příjemně přiblíží oblíbenému likéru.

Přípravu džemů a marmelád trochu komplikuje fakt, že drobné ovoce je potřeba odpeckovat. Ručně je to zdlouhavé a ke šťavnatým plodů značně barbarské. Odpeckovávač třešní a višní se tedy rozhodně vyplatí, zvlášť pokud potřebujete vypeckovat i několik kilogramů ovoce. Odpeckovávač přitom seženete už za cenu kolem 60 Kč.

Budete-li z višní připravovat džem, vyplatí se pořídit si vypeckovávač třešní a
Višňový džem a marmeládu v zimě oceníte.

Nejrychlejší zpracování? Jednoznačně mrazák

Kromě zavařování se dají višně i zmrazit. Vypeckované a neslazené ovoce se vám bude hodit k pozdějšímu použití do koláčů, vypeckované a pocukrované se uplatní v nákypech.

Stejně jako ostatní drobné ovoce se i višně doporučují předmrazit a teprve když zmrznou na kámen, je sesypte do sáčků. A pokud kdykoliv budete potřebovat udělat v mrazáku místo, uděláte si ze zamražených višní džem třeba uprostřed zimy a v domácí pekárně na chleba, viz článek Džem ze zamraženého ovoce připravíte v domácí pekárně téměř bez práce.  

Nenechte si ve středu ujít přílohu DOMOV

Ve středeční příloze MF DNES najdete další část Encyklopedie ovoce, tentokrát vše o třešních a višních. Například které odrůdy třešní a višní rodí nejvíc, jaké se hodí i do vyšších oblastí a vysvětlení, proč jeden strom nestačí a recept na domácí višňový likér od profesionála z palírny.

Připravili jsme pro vás i rady, jak si při zařizování domácnosti nerozbít partnerský vztah. A koketujete-li s pruhy, dozvíte se, jaké si vybrat do bytu a jak je použít, aby vám zvýšily stropy, roztáhly předsíň či zvětšily sedačku.

Autoři:

Nejčtenější

VIDEO: Největšího vola Austrálie nemohli vzít na jatka. Nevešel se jim tam

Vedle tohoto býka jsou ostatní kravičky jako nedochůdčata.

Australského volka Knickerse zachránil před jatky unikátní vzrůst. Podle řezníků se totiž nevejde do linky, kde se...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Šéfová Jitka Pagana v Rozstřelu vyjmenovala nešvary české gastronomie

Jitka a Santo Pagana v diskusním pořadu Rozstřel. (3. prosince 2018)

Karla Mráčková v pondělním Rozstřelu zpovídala nástupce Zdeňka Pohlreicha, protagonisty pořadu Ano, šéfová! Pro TV...

Ozdoby z ořechových skořápek mají kouzlo starých časů, vyzkoušejte to

Do ozdob z ořechových skořápek se dá schovat celý betlém i s příběhem.

První adventní neděle je tu a přípravy na Vánoce jsou v plném proudu. Co k výzdobě přidat i vlastnoručně vyrobené...

Podle šéfové mají na Lipně na víc. Vydělávají, ale chybí láska k oboru

Santo na Lipně i vaří, ale majitelům o žádný posun nejde.

Proč si štáb pořadu Ano, šéfová! pozvou provozovatelé úspěšné restaurace Kotva na břehu Lipna, když za tři roky sami...

Další z rubriky

Vědci omylem objevili enzym, který umí dokonale rozložit plast

Ilustrační snímek

Vědci vytvořili zmutovaný enzym, který umí rozložit plastové lahve. Na přelomový objev přišli naprostou náhodou. Pokud...

Ozdoby z ořechových skořápek mají kouzlo starých časů, vyzkoušejte to

Do ozdob z ořechových skořápek se dá schovat celý betlém i s příběhem.

První adventní neděle je tu a přípravy na Vánoce jsou v plném proudu. Co k výzdobě přidat i vlastnoručně vyrobené...

V topné sezoně nezapomínejte větrat, vyhnete se rosení oken i plísním

Nesprávný způsob větrání může způsobit rosení oken.

S přicházející zimou a začátkem topné sezony se v bytech a domech může objevit problém s vlhkostí a s tím spojené...

Najdete na iDNES.cz