Božsky sladkokyselé višně přetavte do likéru, mražte i kompotujte

aktualizováno 
Výraznou kyselou chuť višní oceňujeme nejen v marmeládách a džemech, ale i ve šťávách a likérech. Nic jiného nám po většinu roku nezbývá, sezona višní je krátká. Ale právě teď se jich můžete přejíst a připravit z nich zásoby na zimu.

Čerstvých višní se v létě koukejte v první řadě pořádně přejíst, pak se pusťte do přípravy zásob na zimu. | foto: Profimedia.cz

Višně jsou zdravé

Višně jsou dobrým zdrojem draslíku, stopového prvku, který pomáhá udržovat pravidelný rytmus srdce a prospívá také pleti, vlasům i nehtům. Obsahují významné množství vitaminu C a jsou bohaté na beta-karoten, který zlepšuje zrak. Podporují trávení a mají mírně projímavý účinek.

Jakmile višně dozrají, nenechte je na stromě špačkům.

Jakmile višně dozrají, nenechte je na stromě špačkům.

Do Česka se višně dostaly z východního Černomoří a první zmínky o višňových sadech u nás pochází ze 14. století. Nejznámější a nejčastější odrůda višní pěstovaná u nás je Morela pozdní. Je aromatická a skvěle se hodí pro zpracování. Pokud k ní přidáte cukr, dokonale se rozvine její silná chuť.

Sytě červené plody s měkkou dužinou se sklízejí od června do července, záleží na odrůdě. Chce to hlídat a zralé ovoce očesat a zpracovat dřív, než to za vás udělají špačkové. Případně si dodávku višní zajistěte přímo od pěstitele.  

Otrhané višně ale nemají příliš dlouhou trvanlivost. Než je zpracujete, uložte je do chladničky. Z mísy je však přendejte na tác, aby nebyly ve vysoké vrstvě a navzájem se nepomačkaly. I tak je musíte spotřebovat do dvou dnů od sklizně.

Při přípravě džemů a marmelád se vyplatí odpeckovač

Na kompot z višní připravujte kvůli jejich kyselosti nálev o něco sladší než například na kompot z třešní. Pokud jej nebudou jíst děti, můžete navrch před zavíčkováním přilít trochu rumu – výsledná chuť se příjemně přiblíží oblíbenému likéru.

Přípravu džemů a marmelád trochu komplikuje fakt, že drobné ovoce je potřeba odpeckovat. Ručně je to zdlouhavé a ke šťavnatým plodů značně barbarské. Odpeckovávač třešní a višní se tedy rozhodně vyplatí, zvlášť pokud potřebujete vypeckovat i několik kilogramů ovoce. Odpeckovávač přitom seženete už za cenu kolem 60 Kč.

Budete-li z višní připravovat džem, vyplatí se pořídit si vypeckovávač třešní a
Višňový džem a marmeládu v zimě oceníte.

Nejrychlejší zpracování? Jednoznačně mrazák

Kromě zavařování se dají višně i zmrazit. Vypeckované a neslazené ovoce se vám bude hodit k pozdějšímu použití do koláčů, vypeckované a pocukrované se uplatní v nákypech.

Stejně jako ostatní drobné ovoce se i višně doporučují předmrazit a teprve když zmrznou na kámen, je sesypte do sáčků. A pokud kdykoliv budete potřebovat udělat v mrazáku místo, uděláte si ze zamražených višní džem třeba uprostřed zimy a v domácí pekárně na chleba, viz článek Džem ze zamraženého ovoce připravíte v domácí pekárně téměř bez práce.  

Nenechte si ve středu ujít přílohu DOMOV

Ve středeční příloze MF DNES najdete další část Encyklopedie ovoce, tentokrát vše o třešních a višních. Například které odrůdy třešní a višní rodí nejvíc, jaké se hodí i do vyšších oblastí a vysvětlení, proč jeden strom nestačí a recept na domácí višňový likér od profesionála z palírny.

Připravili jsme pro vás i rady, jak si při zařizování domácnosti nerozbít partnerský vztah. A koketujete-li s pruhy, dozvíte se, jaké si vybrat do bytu a jak je použít, aby vám zvýšily stropy, roztáhly předsíň či zvětšily sedačku.

Autoři:



Nejčtenější

Lidé jsou zhýčkaní a líní, s puškou chráním zvířata, říká lovkyně

Lovkyně Michaela Fialová ráda provokuje a z výhrůžek si nic nedělá

Michaela Fialová si na focení pro magazín Víkend oblékla šatičky s kolouškem Bambi. Zastřelila mu nejen maminku,...

K mambě ho odvezli narychlo, měl s sebou jen hák a sáček na hady

Strom v zahrádkářské osadě v pražských Hlubočepích, v kterém je uprostřed vidět...

Na internetu nenajdete jedinou jeho fotografii, přestože jsou plazi jeho láskou a částečně i profesí už padesát let. V...



Fíky na Moravě a „poklad Inků“ v Čechách. Změny klimatu promění česká pole

Za několik let možná na našich polích uvidíme i rostliny čiroku.

České zemědělství čekají podle některých odborníků v příštích dvaceti letech změny. Oteplování podnebí a dlouhá i suchá...

Miniaturní americký ovčák je legrační skřítek, který vás vždy rozesměje

V současné době je toto plemeno neuznané FCI.

Miniaturní americký ovčák budí pozornost svým vzhledem, který nápadně připomíná zmenšeninu oblíbeného australského...

Podzim je ideální čas na provzdušnění trávníku, pomůžete mu do další sezony

aerifikace

Provzdušněním trávníku se myslí především propichování trávníku železnými trny. Mezi odborníky se i u nás používá slovo...

Další z rubriky

Proti podzimnímu splínu zabojujte dušenou dýní s hříbky

Dýně s hříbky je ideální podzimní kombinace.

Hříbky a dýně jsou perfektním podzimním párem pro vrchol sezony, který mají společný. Až na vás půjdou podzimní chmury...

Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

KVÍZ: Pivnica, kapustnica, glejovky. Jak se vyznáte ve slovenské kuchyni

Všechny vzorky testovaných jídel pohromadě.

Český jazyk je slovenskému velmi příbuzný, ale v současné generaci už mizí povědomí o některých výrazech. A tak někteří...

Máte doma nebezpečné hračky?
Máte doma nebezpečné hračky?

Nebezpečné hračky jsou zrádné především tím, že nejsou poznat na první pohled a újmy se projeví klidně až za dlouho. Přitom jsme jen chtěli udělat svým dětem radost.



Najdete na iDNES.cz