Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Bramborová placka s míchanými vejci. Ochutnejte Británii podle Jamieho

aktualizováno 
Už jen představa, jak si na placku z brambor dám míchaná vajíčka a navrch přidám kus uzeného lososa, ve mně zrovna nebudila přesvědčení, že bych to musela zkoušet. Právě proto jsem do toho šla a stálo to za to. Je to rychlé a chuťově nečekaně lahodné jídlo. Navíc syté a přitom po něm není těžko.

Bramborové placky z Glasgow neboli křupavé nadýchané bramborové placky, hedvábná vejce, úžasný uzený losos a střik citronu (ukázka z kuchařky Moje velká Británie Jamieho Olivera) | foto: www.e-jamie.eu

Recept je jedním ze 130, které Jamie Oliver poskládal do své poslední kuchařky Moje velká Británie. V češtině vyšla na podzim, má přes 400 stran a zhruba půlka receptů je v rejstříku označena jako vhodná i pro vegetariány.

Fotogalerie

Vědom si toho, co se o anglické kuchyni traduje a jak rozháraně působí, vyznává se Jamie hned v úvodu: "Jednou z nejlepších a jedinečných věcí na tom být Britem je podle mě fakt, že jsme schopni s otevřeností přijmout vše, co vypadá a chutná dobře, od každého nově příchozího souseda."

Ok. Zkusím to taky. Vybrala jsem si jednu z poctivých anglických snídaní. 

Bramborové placky z Glasgow na vlastní kůži

Recept na bramborové placky z Glasgow podle Jamieho Olivera

V receptu sice Jamie uvádí, že mám nakoupit brambory typu C (tedy vhodné na pyré), ale sehnala jsem jen B (přílohové), a místo pažitky a řeřichy jsem použila čerstvou česnekovou trávu, kterou mám celoročně v truhlíku za oknem. Ostatní ingredience mi seděly do puntíku. Už stačilo jen dodržet Jamieho postup.

Popis postupu přípravy bramborových placek z Glasgow

maso

Jeho popisy příprav jednotlivých jídel jsou pochoutkou samy o sobě. Jen je čtete a už víte, jak přesně se mají ingredience během přípravy chovat a jak má vypadat výsledek. Je to poměrně příjemný zážitek, na rozdíl od vaření podle kuchařek se strohými úsečnými povely, u kterých nikdy přesně nevíte, jestli to děláte dobře.

Brambory oloupete, pokrájíte na kostky a povaříte zhruba 7 minut.
Povařené a zchladlé bramborové kostky rozmačkáte v míse.
Na půl kila brambor přidáte čtyři lžíce (100 g) hladké mouky.
Přidáte dva plátky (Jamie píše hrudky) másla a půl lžičky prášku do pečiva.

Pět středně velkých brambor jsem nakrájela na kostky, povařila do změknutí a v míse rozmačkala. Přidala čtyři lžíce hladké mouky, dva kousky másla a půl kávové lžičky prášku do pečiva.

Přidáte i posekané čerstvé bylinky (podle chuti).
Směs promačkáte a promícháte, dochutíte pepřem a solí.
Na ochucení můžete přidat i strouhaný sýr.
Z hotového těsta vytvoříte čtyři placky.

Přisypala jsem ještě posekanou česnekovou trávu a opět propracovala. Brambory naštěstí byly i přes své béčkové značení dost moučnaté, takže bylo vidět že směs dostává tu správnou nadýchanou konzistenci, jak Jamie popisuje. Přidala jem trochu strouhaného sýra, osolila, opepřila a vypracovala čtyři placičky.

Placky osmažíte na trošce rostlinného oleje a z každé strany pěkně opečete, aby...
Zkoušela jsem péct na dvou pánvích s rozdílnými povrchy,  na obou se placky...
Vejce rozšleháte se solí a pepřem, nalijete na pánev po osmažených plackách...
Vaječnou směs přichytávající se na pánev stěrkou zvolna a zlehka přehazujte...

Jamie uvádí, že by měly být vysoké dva centimetry, ale vzhledem k množství obsažené mouky jsem chtěla mít jistotu, že se opravdu dobře propečou. Tak jsem je zmáčkla na poloviční výšku a uvedených 10 minut smažení prodloužila na 15. Dokřupava opečené placky jsem stáhla na talíře a přesně podle sugestivního návodu připravila "hedvábně smažená" vajíčka.

Na křupavě opečenou placku nanesete
Bylinky syté jídlo příjemně osvěží.
Bramborové placky z Glasgow připravené podle receptu Jamieho Olivera z...
Střik citronu nesmí u bramborových placek z Glasgow chybět. Důležitý je hlavně...

Ještě v okamžiku, kdy je nanášíte na bramborové placky, máte pocit, že je to hodně divné. Pak přidáte ještě bylinky a lososa, stříknete ho citronem a ochutnáte. A máte pocit, že přece bylo od začátku úplně jasné, že to bude lahoda.

Jamieho vaření je jednoznačně inspirativní

Jamie Oliver přitáhl i u nás do kuchyně nejednoho nadšence, jak dokládá příběh Martina Škody, studenta gymnázia. Zhruba v devíti letech viděl jeho pořad o vaření a od té doby se motá v kuchyni; chytly ho i Jamieho pokusy o zlepšení stravování ve školních jídelnách nebo o světovou revoluci ve stravování.

Loni, v jeho sedmnácti letech, mu vyšla originální Kuchařka plná hudby (a Martinových receptů) s titulem Škoda nevařit. Ke každému receptu totiž přihodil skladbu, která vám přípravu jídla doplní o další rozměr. Aby vás to bavilo ještě víc. Není divu, že se stala jednou z šesti českých kuchařek, které se zúčastní finále soutěže Gourmand World Cookbook Awards (více informací ZDE).





Nejčtenější

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Další z rubriky

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Demi-glace se podává k masům.
Kosti na demi-glace nemusíte vařit dva dny. Návod krok za krokem

Některé profesionální recepty radí, že abyste dostali pořádnou omáčku demi-glace, musíte „táhnout“ kosti 48 hodin. Šéfkuchař Jiří Roith však tvrdí, že zhruba...  celý článek

Výsledkem jsou dvě spojené kosti, maso je už téměř oddělené.
VIDEO: Pohlreich ukáže, jak vykostit kuřecí stehna. Pro křehčí řízky

Zdeňkova akademie jde po jednotlivých kuchařských technikách. Ve druhém díle se Pohlreich sice věnuje grilování, ale zmíní i detail, který zajímá hodně...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.