Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Bramborová placka s míchanými vejci. Ochutnejte Británii podle Jamieho

aktualizováno 
Už jen představa, jak si na placku z brambor dám míchaná vajíčka a navrch přidám kus uzeného lososa, ve mně zrovna nebudila přesvědčení, že bych to musela zkoušet. Právě proto jsem do toho šla a stálo to za to. Je to rychlé a chuťově nečekaně lahodné jídlo. Navíc syté a přitom po něm není těžko.

Bramborové placky z Glasgow neboli křupavé nadýchané bramborové placky, hedvábná vejce, úžasný uzený losos a střik citronu (ukázka z kuchařky Moje velká Británie Jamieho Olivera) | foto: www.e-jamie.eu

Recept je jedním ze 130, které Jamie Oliver poskládal do své poslední kuchařky Moje velká Británie. V češtině vyšla na podzim, má přes 400 stran a zhruba půlka receptů je v rejstříku označena jako vhodná i pro vegetariány.

Fotogalerie

Vědom si toho, co se o anglické kuchyni traduje a jak rozháraně působí, vyznává se Jamie hned v úvodu: "Jednou z nejlepších a jedinečných věcí na tom být Britem je podle mě fakt, že jsme schopni s otevřeností přijmout vše, co vypadá a chutná dobře, od každého nově příchozího souseda."

Ok. Zkusím to taky. Vybrala jsem si jednu z poctivých anglických snídaní. 

Bramborové placky z Glasgow na vlastní kůži

Recept na bramborové placky z Glasgow podle Jamieho Olivera

V receptu sice Jamie uvádí, že mám nakoupit brambory typu C (tedy vhodné na pyré), ale sehnala jsem jen B (přílohové), a místo pažitky a řeřichy jsem použila čerstvou česnekovou trávu, kterou mám celoročně v truhlíku za oknem. Ostatní ingredience mi seděly do puntíku. Už stačilo jen dodržet Jamieho postup.

Popis postupu přípravy bramborových placek z Glasgow

maso

Jeho popisy příprav jednotlivých jídel jsou pochoutkou samy o sobě. Jen je čtete a už víte, jak přesně se mají ingredience během přípravy chovat a jak má vypadat výsledek. Je to poměrně příjemný zážitek, na rozdíl od vaření podle kuchařek se strohými úsečnými povely, u kterých nikdy přesně nevíte, jestli to děláte dobře.

Brambory oloupete, pokrájíte na kostky a povaříte zhruba 7 minut.
Povařené a zchladlé bramborové kostky rozmačkáte v míse.
Na půl kila brambor přidáte čtyři lžíce (100 g) hladké mouky.
Přidáte dva plátky (Jamie píše hrudky) másla a půl lžičky prášku do pečiva.

Pět středně velkých brambor jsem nakrájela na kostky, povařila do změknutí a v míse rozmačkala. Přidala čtyři lžíce hladké mouky, dva kousky másla a půl kávové lžičky prášku do pečiva.

Přidáte i posekané čerstvé bylinky (podle chuti).
Směs promačkáte a promícháte, dochutíte pepřem a solí.
Na ochucení můžete přidat i strouhaný sýr.
Z hotového těsta vytvoříte čtyři placky.

Přisypala jsem ještě posekanou česnekovou trávu a opět propracovala. Brambory naštěstí byly i přes své béčkové značení dost moučnaté, takže bylo vidět že směs dostává tu správnou nadýchanou konzistenci, jak Jamie popisuje. Přidala jem trochu strouhaného sýra, osolila, opepřila a vypracovala čtyři placičky.

Placky osmažíte na trošce rostlinného oleje a z každé strany pěkně opečete, aby...
Zkoušela jsem péct na dvou pánvích s rozdílnými povrchy,  na obou se placky...
Vejce rozšleháte se solí a pepřem, nalijete na pánev po osmažených plackách...
Vaječnou směs přichytávající se na pánev stěrkou zvolna a zlehka přehazujte...

Jamie uvádí, že by měly být vysoké dva centimetry, ale vzhledem k množství obsažené mouky jsem chtěla mít jistotu, že se opravdu dobře propečou. Tak jsem je zmáčkla na poloviční výšku a uvedených 10 minut smažení prodloužila na 15. Dokřupava opečené placky jsem stáhla na talíře a přesně podle sugestivního návodu připravila "hedvábně smažená" vajíčka.

Na křupavě opečenou placku nanesete
Bylinky syté jídlo příjemně osvěží.
Bramborové placky z Glasgow připravené podle receptu Jamieho Olivera z...
Střik citronu nesmí u bramborových placek z Glasgow chybět. Důležitý je hlavně...

Ještě v okamžiku, kdy je nanášíte na bramborové placky, máte pocit, že je to hodně divné. Pak přidáte ještě bylinky a lososa, stříknete ho citronem a ochutnáte. A máte pocit, že přece bylo od začátku úplně jasné, že to bude lahoda.

Jamieho vaření je jednoznačně inspirativní

Jamie Oliver přitáhl i u nás do kuchyně nejednoho nadšence, jak dokládá příběh Martina Škody, studenta gymnázia. Zhruba v devíti letech viděl jeho pořad o vaření a od té doby se motá v kuchyni; chytly ho i Jamieho pokusy o zlepšení stravování ve školních jídelnách nebo o světovou revoluci ve stravování.

Loni, v jeho sedmnácti letech, mu vyšla originální Kuchařka plná hudby (a Martinových receptů) s titulem Škoda nevařit. Ke každému receptu totiž přihodil skladbu, která vám přípravu jídla doplní o další rozměr. Aby vás to bavilo ještě víc. Není divu, že se stala jednou z šesti českých kuchařek, které se zúčastní finále soutěže Gourmand World Cookbook Awards (více informací ZDE).




Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...



V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

KVÍZ: Panenka, plecko, krkovice. Vyznáte se ve vepřovém mase?

V chladírně jsou jednotlivé roztříděné kousky připravené pro čisté kuchyňské...

Myslíte si, že by z vás mohl být dobrý řezník? V našem dalším kvízu se můžete otestovat. Podívejte se na „slepou mapu“...

Další z rubriky

Smažené dukátky jako variace na kuře s broskví prošly i u Pohlreicha

V Luži se podařilo štábu Ano, šéfe natočit takový retrodíl. Možná i objednání...

V hotelové restauraci Vídeň na náměstí v Luži byste možná očekávali nějakou tu vídeňskou specialitku, stejně jako...

Mělník, Znojmo i Karlštejn. Šest tipů, kam se vydat za slavnostmi vína

Vinobraní na jižní Moravě.

Podzim žije vinobraním. V průběhu nejbližších měsíců se těšte na spoustu akcí, kde můžete ochutnávat nejen letošní...

VIDEO: Masité šťavnaté hamburgery v Ostravě ze šéfa vymáčkly tři hvězdy

Ani burger s kuřecím masem vůbec nemusí být nuda, dokázali šéfovi v ostravském...

Zbytečně sladké housky, nic moc lokalita a na Ostravu poměrně vysoké ceny čekaly na šéfovy spásné rady tentokrát. Dva...

Najdete na iDNES.cz