Jak na bramborovou tortillu s chorizem. Budete se divit, jak je dobrá

  2:00
Jednoduché rychlé jídlo, které zasytí, ale v kombinaci s rukolovým salátem se po něm necítíte jako po výprasku. Ze samých dobrých surovin, takže si ho i pěkně vychutnáte. Co chtít víc.

Martin Škoda i přes svých pouhých osmnáct let ctí, že kvalitní suroviny jsou základ. Na rozdíl od většiny svých vrstevníků také ví, co s nimi, aby z nich za půl hodinky vykouzlil jídlo, po kterém se jazyk i žaludek tetelí blahem. Zkuste to. 

Tortilla Espaňola con chorizo e alioli (4 velké porce)

Ingredience potřebné na tortillu: zhruba 5 až 6 brambor, 90 až 100 g klobásky chorizo nebo jiné pikantní vepřové klobásky, kousek nasekané jarní cibulky, jeden stonek řapíkatého celeru, 2 stroužky česneku, 1 menší červená cibule, mořská sůl a čerstvě umletý pepř, extra panenský olivový olej (zhruba 6 lžic) a 6 vajec (podle počtu brambor).

Kouzlo tortilly

"Tortilla vůbec nepotřebuje chorizo, může tam být i samotná brambora a trošku cibule, což je základní verze. Pak se dá i rozříznout a naplnit třeba salátem nebo šunkou, rajčaty, což Španělé rádi dělají. K tomu pivo nebo víno... Nebo dávají kousek tortilly do rozříznuté bagety dětem na svačinu do školy třeba s kouskem salátu, což je úžasný," dodává Martin, který má ke španělské kultuře blízko. Studuje španělštinu. 

Na alioli vám stačí stroužek česneku, 1 vajíčko, zhruba 200 ml slunečnicového oleje, mořská sůl a čerstvě umletý pepř; na dochucení 1 citron a hrst čerstvé listové petrželky, ale není to nutné. Buď ručně nebo pomocí tyčového mixéru rozmixujte vajíčko, česnek, trochu soli a pepře s pár kapkami citronové šťávy a postupně přilévejte olej, dokud nevznikne hezky hustá omáčka alioli. Pak omáčku z nádoby přendejte do misky, dochuťte dle potřeby a dokončete strouhanou kůrou zhruba z půlky citronu a trochou nasekané petrželky. Alioli před podáváním nechte vychladit v lednici.

Na salát si připravte hrst rukoly, citronovou šťávu zhruba z půlky citronu, 3 lžíce extra panenského olivového oleje, mořskou sůl a čerstvě umletý pepř. Očištěnou rukolu promíchejte s trochou oleje a citronu a dochuťte solí a pepřem.

Jak na přípravu tortilly krok za krokem

Brambory oloupejte a nasekejte na tenké plátky. Na střední pánvi s vyššími okraji rozehřejte 4 lžíce oleje, přidejte brambory a na slabším plameni je restujte zhruba 20 minut. Občas je promíchejte, aby všechny rovnoměrně změkly, pak je přendejte do misky a nechte trochu zchladnout.

Tortilla krok za krokem

Mezitím si (můžete na stejné pánvi na zbylém oleji) orestujte na plátky nasekanou červenou cibulku, dokud mírně nezměkne, tedy zhruba 5 minut. Přidejte podrcený česnek, klobásku nakrájenou na kostičky a celer. Pokračujte v restování ještě pár minut, aby se chutě spojily a vše se hezky orestovalo. Pak obsah pánve nechte trochu zchladnout. "I v kuchyni by to mělo skvěle vonět, protože chorizo a česnek umějí dělat divy," zdůrazňuje Martin (autor kuchařky Škoda nevařit, více zde), který se při míchání na pánvi rozplýval nad vůní a barvami jednotlivých ingrediencí.

Pak si nasekejte jarní cibulku a přidejte ji k bramborám, v prázdné misce rozmíchejte vajíčka a trochu je osolte a opepřete. Zchladlou směs z pánve přidejte spolu s vajíčky k bramborům a vše pečlivě promíchejte. Prázdnou pánev vraťte na vařič a rozpalte ji na vyšší teplotu. Na pánev vlijte celý obsah misky a pár minut nechte smažit, dokud tortilla nezačne mít kolem krajů hustší konzistenci.

Nakonec pánev přiklopte dostatečně velkým talířem, obraťte ji dnem vzhůru, jedním obratem ji přendejte na talíř a druhou, neopečenou stranou ji zase vraťte na pánev. Pomocí vařečky ještě můžete tortillu kolem krajů mírně dotvarovat, aby měla hezky kruhový tvar.

Tortillu nechte na středním plameni ještě pár minut dodělat, záleží na tom, jak moc ji chcete mít upečenou. Pokud ji chcete uprostřed jemně syrovou, nechte ji na vařiči už jen asi dvě až tři minuty. Pak ji rozdělte na talíře, přidejte k ní salát a jako třešničku lžíci vychlazeného alioli.

  • Nejčtenější

Půlhodinová pauza na oběd? To mi přijde perverzní, říká Zdeněk Pohlreich

20. března 2024

Premium Zdeněk Pohlreich se vrací na televizní obrazovky s novou reality show Česko na grilu. „Hraje se o...

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Jak máte zorganizovanou knihovnu? Nejlepší vychytávky pro knihomoly

27. března 2024

Každý vášnivý čtenář ví, že čím víc knih doma má, tím náročnější je všechny ty skvosty nějak...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...