Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zlatý bramborový salát okouzlil křepelčími vejci

  11:04
Mistrovství republiky v přípravě bramborového salátu uspořádali Mratínští už pošesté, letos s rekordní účastí. Soutěžilo dvacet týmů kuchařů i amatérů. Vyhrál veterinář Martin Pánek z Jeseníku.
Fotogalerie3

Čistě ženských týmů nebylo na místě moc. Dámy z Příbrami připravily do soutěže salát s chřestem podle hesla V jednoduchosti je krása. | foto: Jan ZátorskýJan ZátorskýMAFRA

V Mratíně se před šesti lety rozhodli, že se na těžkou otázku, kdo dělá nejlepší bramborový salát v Česku, pokusí odpovědět. V sobotu už pošesté uspořádali mistrovství ČR v přípravě této tradiční lahůdky.

"První ročník vznikl spíš jako akce tady mezi známými, měli jsme pět týmů, tři z Mratína a dva z Prahy," popisuje skromné začátky organizátor mistrovství Zdeněk Novák. Z přátelského klání se postupně stala akce, která letos přilákala dvacet týmů z celé republiky. Loni o tři méně.

Tým ze Šluknova prezentoval svůj salát ve tvaru kapra.

Sabina Zámková z písnického potravinářského učiliště dekoruje soutěžní vzorek. Svůj salát vylepšil tým olivami.

"Nejdál to měl asi tým, který přijel ze Šluknova, zúčastnila se také řada odborných učilišť," vysvětluje Novák.

Sedm družstev ze školy

Rekordmanem mezi odbornými učilišti byli určitě studenti SOU v Písnici, ti měli v soutěži dokonce sedm mužstev, která soutěžila proti sobě i ostatním.

Vítězný salát

Suroviny: 2 kg brambor, 4 mrkve, 1 žlutá cibule, 1 červená cibule, 3 šalotky, 2 lahůdkové cibulky, 5 sterilovaných okurek, 1 červená kapie, 4 slepičí vejce, 8 křepelčích vajec, 3 stonky řapíkatého celeru, 2 jablka, 5 lžic zeleného hrášku, 4 lžíce majonézy, 4 lžíce tatarské omáčky, 2 lžíce plnotučné hořčice, sůl, pepř, med.

Postup: Brambory uvaříme ve slané vodě společně s mrkví, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Kapii týden předem spaříme a naložíme do okurkového láku. Zeleninu, vejce a jablka taktéž pokrájíme. Osolíme, opepříme, přidáme majonézu, plnotučnou hořčici, pár kapek medu a šetrně, ale důkladně promícháme.

"Já se se studenty snažím hodně vyrážet na podobné akce, aby si zkusili pracovat spolu i v jiném prostředí než ve škole. Navíc to nic není proti loňskému ročníku. To z Písnice dorazilo 13 týmů," směje se učitelka Jaroslava Mazáčová, která měla studenty na starosti.

Tříčlenné týmy měly za úkol připravit na akci dva kilogramy bramborového salátu. Provedení, ingredience a všechno ostatní bylo na nich. Návštěvníci si tak mohli potvrdit, že platí: co salát, to originál.

Kromě tradičních vánočních variant s majonézou a nakládanou zeleninou se tu objevovaly i exotičtější verze: salát s chřestem, olivami, jablky nebo pikantní verze okořeněné feferonkami. Ostatně vítězný recept obsahuje křepelčí vejce.

Našly se i týmy, které před originálními přísadami daly přednost prezentaci. "Soutěžící chtějí zapůsobit také na emoce poroty. Zdobí si své pracovní stoly do vánoční dekorace, zapalují františky, oblékají se do týmových uniforem a zástěr. Naše mistrovství má opravdu výjimečnou atmosféru," říká Novák.

Soutěž je otevřena každému, kdo má pocit, že dokáže trumfnout jakýkoliv salát. A šanci má i v konkurenci profíků kdokoli. Letošním vítězstvím si zopakoval loňský úspěch veterinář Martin Pánek z Jeseníku.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

KVÍZ: Jak se vyznáte v řemeslnické hantýrce? Otestujte se a hrajte o ceny

Soutěž

Chce po vás řemeslník podat červíka nebo flanču? Logicky nerozumíte a v jeho očích jste neználek, který nerozumí základním věcem. Anebo s chápavým úsměvem porozumíte a podáte mu vždy přesně to, co...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

BRuNO family park láká rodiny s dětmi na výlet do Brna
BRuNO family park láká rodiny s dětmi na výlet do Brna

Brněnský BRuNO family park nabízí více než 40 atrakcí pro děti i rodiče. V moderním areálu najdete autíčka, lodičky, tobogany, skluzavky, bludiště,...

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025