Podle Radka Davida
Daleko běžnější je varianta s majonézou, zeleninou a uzeninou, nejčastěji se šunkovým salámem. Tady existují typické rodinné recepty. Někde přidávají i vařená vejce. Některé varianty salátu nám ukázal na videu i šéfkuchař Radek David, což můžete vidět i zde na videu.
Liší se například tím, že v některých případech přidáte do směsi i hrášek, kombinovat můžete majonézu s jogurtem podle toho, jak chcete mít salát odlehčený. A další možností je místo majonézy do mísy přidat jen trošku oleje.
22. prosince 2016 |
Radek David také radí, jak prodloužit jeho trvanlivost. Všichni víme, že se dojídá ještě několik dní po Vánocích. Ještě než přidáte nakrájenou cibuli, bleskově ji oblanšírujte. A až budete ochutnávat, vezměte si pokaždé jinou čistou lžičku, aby se směs nekontaminovala a neurychlovalo se tak kažení.
Podstatné je plánování: pokud Štědrý večer vychází na pondělí, pak je ideální uvařit si v sobotu večer brambory typu A. Mají lojovitou, pevnou dužninu a zůstávají pevné i po uvaření.
Kvalitní brambory koupíte na farmářských trzích nebo přímo u pěstitelů. Ale i v hypermarketech se před Vánocemi objevují tradiční „salátové“ brambory, jako jsou vyhlášené Keřkovské rohlíčky nebo královna salátových brambor Annabelle. V neděli je oloupejte, vyrobte salát a uložte ho do chladu.