Bramborový salát je v každé rodině jiný, vyzkoušejte několik základních variant

  • 100
Někde do bramborového salátu dávají hrášek, jinde uzeninu. Většina si chrání recept na bramborový salát po mamince nebo babičce a takto se v rodině podává na Vánoce po generace. Kdo se však nebojí v kuchyni experimentovat, může vyzkoušet následující recepty na nedílnou součást štědrovečerní večeře.

Tradiční bramborový salát

Vídeňský bramborový salát.

Mnohými proklínaná kniha Receptury teplých pokrmů od Jaroslava Runštuka dodnes nechybí v mnohé restauraci. Podle kritiků je sice poplatná socialistickým časům, ale používají ji i amatérští kuchaři, aby jejich jídlo chutnalo tak, jak má.

Úplná klasika

  • 1 kg brambor
  • 1 velká mrkev (150 g)
  • 75 g celeru
  • 75 g petržele
  • 1/2 střední cibule 
  • 4 vejce natvrdo
  • 160 g nakládaných okurek
  • 6 lžic majonézy
  • 2 lžičky hořčice
  • sůl, pepř

V knize nechybí ani recept na bramborový salát v nejklasičtější podobě. Stačí uvařit brambory, nakrájet je na plátky, přidat  cibuli, okurky a nálev, sůl, pepř, ocet, olej a cukr. Vše dobře promícháme a necháme v chladu uležet.

Nejvíc se podobá vídeňskému bramborovému salátu. Tam se ještě teplé brambory zalijí troškou vývaru, někde i přidají na tvrdo uvařená vejce nebo jarní cibulku.

Podle Radka Davida

Pokud máte šanci, použijte na míchání rukavice. Nevnesete tak do salátu bakterie a tím prodloužíte jeho trvanlivost.

Daleko běžnější je varianta s majonézou, zeleninou a uzeninou, nejčastěji se šunkovým salámem. Tady existují typické rodinné recepty. Někde přidávají i vařená vejce. Některé varianty salátu nám ukázal na videu i šéfkuchař Radek David, což můžete vidět i zde na videu.

Liší se například tím, že v některých případech přidáte do směsi i hrášek, kombinovat můžete majonézu s jogurtem podle toho, jak chcete mít salát odlehčený. A další možností je místo majonézy do mísy přidat jen trošku oleje.

22. prosince 2016

Radek David také radí, jak prodloužit jeho trvanlivost. Všichni víme, že se dojídá ještě několik dní po Vánocích. Ještě než přidáte nakrájenou cibuli, bleskově ji oblanšírujte. A až budete ochutnávat, vezměte si pokaždé jinou čistou lžičku, aby se směs nekontaminovala a neurychlovalo se tak kažení.

Podstatné je plánování: pokud Štědrý večer vychází na pondělí, pak je ideální uvařit si v sobotu večer brambory typu A. Mají lojovitou, pevnou dužninu a zůstávají pevné i po uvaření.

Kvalitní brambory koupíte na farmářských trzích nebo přímo u pěstitelů. Ale i v hypermarketech se před Vánocemi objevují tradiční „salátové“ brambory, jako jsou vyhlášené Keřkovské rohlíčky nebo královna salátových brambor Annabelle. V neděli je oloupejte, vyrobte salát a uložte ho do chladu. 

Podle Zdeňka Pohlreicha

Přidejte mražený zelený hrášek, dodá salátu barvu.

Bramborový salát nenechává chladným ani Zdeňka Pohlreicha. Ten ukázal, jak připravuje bramborový salát jednoduše a tak, aby se o svátcích klidu a míru nezbláznil.

14. prosince 2014

„Je důležitý si ty Vánoce trošičku naplánovat, většinou to samozřejmě začíná den předem. A bramborový salát je z celého toho dne to nejsložitější,“ říká Pohlreich nahlas to, co samozřejmě každý dobře ví. 

A přesto jsme schopni z toho každý rok šílet. Na rozdíl od Davida začíná o den později a brambory vaří až den před Štědrým večerem a raději si přivstane v šest ráno, aby byl hotový co nejdřív a salát měl dost času se uležet. Celý článek najdete zde.

Salát pokaždé jinak

Bramborový salát podle dvojnásobných mistrů České republiky

Bramborový salát nemusíte dělat vždycky jen podle osvědčeného receptu. Dokladem je každoroční Mistrovství ve výrobě bramborového salátu, které se tradičně koná ve středočeském Mratíně.

6. prosince 2009

Podívejte se například na podrobný postup, který nám předvedli učňové ze SOU potravinářské v Praze-Písnici. Získali za něj první místo. Právě pro studenty gastronomie bývá tato událost příležitostí, jak projevit invenci a vyzkoušet bramborový salát trochu jinak.