Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Chcete nejlepší salát? Záleží hlavně na bramborách

aktualizováno 
Postup na nejlepší bramborový salát je prostý. Doma udělaná majonéza, vejce a správný typ brambor tvoří základ každého salátu. Pak už záleží na vás, co do něj přidáte podle chuti a rodinných zvyklostí.

Brambory nechejte před krájením vychladit v lednici. | foto: Marek Burza

Nejlepší brambory na salát jsou ty s červenou slupkou z Vysočiny. Tvrdí to známý šéfkuchař a gastroporadce Dalibor Navrátil a připojuje pár rad, které dává v kurzech vaření Pražského kulinářského institutu. Přispějí k tomu, že váš salát bude mít úspěch.

Pozor na varný typ

Pro přípravu salátu je nejdůležitější vybrat dobře brambory, ne všechny se totiž na salát hodí. Z brambor typu C uvaříte výbornou bramborovou kaši nebo placky, ale dobrý salát z něj neuděláte, protože jsou moučné a snadno se rozvářejí. O trochu méně moučnatou dužninu mají brambory varného typu B, proto se nejčastěji používají jako přílohové.

Rada nad zlato, možná si říkáte, to přece každý ví. Ale určitě stojí dát si v obchodě pozor a pečlivě si označení typu na obalu zkontrolovat.

Nejméně moučnaté jsou brambory typu A, právě proto se nejlépe hodí na bramborový salát. Mají lojovitou, pevnou dužninu a zůstávají pevné i po uvaření.

Kvalitní brambory koupíte na farmářských trzích nebo přímo u pěstitelů. Ale i v hypermarketech se před Vánocemi objevují tradiční "salátové" brambory, jako jsou vyhlášené Keřkovské rohlíčky nebo královna salátových brambor Annabelle.

Vybírejte i podle vzhledu

Snažte se vybírat brambory, které nemají ani náznak klíčení či měknutí, nejsou nazelenalé nebo příliš mechanicky poškozené či mokré.

Kvalitní brambory poznáte podle toho, že jsou čisté, stejnoměrně barevné, suché a bez většího poškození slupky. I když drobné vady na povrchu nemusí mít vliv na vnitřní kvalitu hlízy.

Ideální je, když si můžete prohlédnout bramboru i na řezu. Dobrý prodejce vám ji rozřízne, abyste se přesvědčili, že je uvnitř krásně žlutá a nemá žádné skvrny.

Kromě varného typu musí být brambory při prodeji ze zákona označeny ještě dalšími údaji. Nesmí u nich chybět název odrůdy a země původu ani informace, zda jde o brambory rané, nebo pozdní.

Studené se špatně loupají

Je důležitá velikost brambor? "Neměly by být malé jako pingpongový míček, ale ani moc přerostlé. Ideální je tak sedm osm centimetrů," říká Dalibor Navrátil.

Brambory je podle něj třeba uvařit ve slupce a ve slané vodě alespoň půl dne předem. Oloupejte je však hned, jakmile jste schopni je udržet v ruce. Studené brambory se špatně loupají. Oloupané brambory pak nechte ještě vychladit v lednici. Lépe se vám budou krájet kostičky.

Další kuchařský fígl: "Všechny další suroviny, které přidáváte do salátu, ať už je to vejce, hrášek, okurka, mrkev nebo cibule, je dobré promíchat zvlášť v míse, dobře ochutit, nechat chvíli odležet a teprve na závěr opatrně smíchat dohromady s nakrájenými bramborami," říká Dalibor Navrátil. Jen tak si kostičky brambor zachovají svůj tvar a salát zůstane svěží.

Tady to bude asi názor od názoru. Určitě by to platilo, pokud se vyrábí salát na poslední chvíli. Mnoho lidí ale salát vyrábí večer před Štědrým dnem, v tomto případě by se chutě měly spojit i bez míchání surovin bez brambor.




Nejčtenější

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

Po vstupu do EU začalo v Česku rychleji ubývat ptáků, zjistila studie

Skřivan polní (Alauda arvensis)

Od vstupu Česka do Evropské unie začalo rychleji ubývat polní ptactvo, zjistili vědci z Přírodovědecké fakulty...



Drahý kopaný bazén stavět nemusíte. Osvěžení na zahradě rychle a levně

Bazén je vítaným letním osvěžením.

Ceny malých bazénů strmě klesají, a tak dávají možnost každému, kdo má trochu místa na zahradě, zchladit se po úmorném...

Klidná zahrada plná ovoce uprostřed města je splněným rodinným snem

Vysazení třešně a meruňky bylo prvním zahradnickým počinem manželů, kteří si...

„Naším prvním zahradnickým počinem bylo vysazení třešně a meruňky, které se nám po letech péče odměňují velkou úrodou...

KVÍZ: Znáte jedovaté a chráněné hřiby, které byste měli nechat v lese?

Hřib rudonachový

Z nálezu hřibu se raduje každý houbař, patří ale všechny do košíku a do kuchyně? Zdaleka ne. I mezi hřiby jsou houby...

Další z rubriky

Nová soutěž pro mladé kuchaře by jim měla přinést perspektivní místa

Každý pořádný kuchař by měl být schopen vyrobit domácí těstoviny.

Soutěž Young Chef 2018 je nová soutěž pro čerstvé absolventy učňovských kuchařských oborů. Během léta 30 nominovaných...

VIDEO: Ovocné sushi je jako sladká tečka, kterou si snadno připravíte doma

Ovocné sushi je neobvyklou sladkou tečkou.

Sushi existuje nepřeberné množství druhů. Málokdo se však setkal s ovocnou variantou, která může posloužit jako „sladká...

Šest věcí, na které v rámci zabezpečení před dovolenou zapomínáme

Před odjezdem na dovolenou nepodceňujte drobnosti.

Zámky všech druhů a kategorií, čtečky, fólie, alarmy. Možností, jak zabezpečit byt nebo dům, je nespočet....

Najdete na iDNES.cz