Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vše o bramborách: jak je vybrat, skladovat, uvařit i opékat

Uvařit či jinak připravit brambory zvládne asi úplně každý, občas jsou však v kuchyni docela záludné a nechovají se úplně podle našich představ. Ovšem stejně jako všude i při vaření stačí znát základy a budete v pohodě.
Brambory pečené ve slupce: slupka potřená tukem pěkně zezlátne a zesílí vůni...

Brambory pečené ve slupce: slupka potřená tukem pěkně zezlátne a zesílí vůni brambor. | foto: Martin Kuciel

Podle sezony

Rané brambory poznáte vždy podle tenké loupající se slupky. Sklízejí se totiž před dosažením plné zralosti a u nás jsou na trhu od května do července.

Mají úžasnou chuť a vůni. Obsahují ale hodně vody, takže se moc nehodí na přípravu kaší a bramborového těsta. Není dobré je ani dlouho skladovat – užijte si je čerstvé.

Pozdní brambory jsou naopak zcela vyzrálé a sklízejí se od července dál. Mají pevnou vyzrálou slupku, nižší obsah vody a dlouhou trvanlivost. Podle odrůd a vlastností po sklizni se pak dělí dál na varné typy.

Nové brambory jsou brambory z dovozu, které se u nás prodávají od ledna do května (na rozdíl od raných jsou ale vyzrálé).

Jak skladovat a vařit

Brambory uložené na světle zezelenají a taky se u nich zvýší obsah jedovatého solaninu. Podobně se stávají jedovatými i brambory uložené v teple, na kterých se vytvoří klíčky.

Varné typy

Varný typ A - brambory s vyšším obsahem vody a minimem škrobu. Po uvaření mají pevnější lojovitou strukturu a nerozpadají se. Hodí se všude tam, kde potřebujete mít pevné kousky brambor i po uvaření. Do salátů, na opékání i do příloh.

Varný typ B - mají střední obsah škrobu a univerzální použití. Na vaření, pečení, smažení, ale klidně i do kaší nebo na bramborové těsto.

Varný typ C - nejmoučnatější, mají tedy nejvyšší obsah škrobu a po uvaření se pěkně rozpadají na jednotlivé buňky. Tyhle brambory jsou jako dělané pro kaše a bramborové těsto.

Při nákupu se vyhněte bramborám, které jsou nazelenalé, naklíčené nebo nahnilé. Trocha hlíny nevadí, brambory ale nesmí být plesnivé ani poškozené. Brambory kupujte nejlépe průběžně, aby se vám nezkazily. Skladujte je v temnu a ideálně při teplotě okolo 4 až 6 °C.

Brambory, které jsou uložené delší dobu při teplotě pod 7 °C, mají tendenci vytvářet jednoduché cukry, čímž zesládnou. Nemusí to nutně vadit, ale třeba při smažení pak rychleji hnědnou. Nasládlé brambory můžete napravit tím, že je vyndáte ze zimy a necháte pár dní odležet při vyšší teplotě (10 až 15 °C).

Pokud chcete, aby si brambory po uvaření udržely svůj tvar (třeba do salátu), začněte vždy s bramborami ve studené vodě, kterou postupně přivedete k varu. Struktura brambor se totiž při teplotách okolo 60 °C zpevňuje.

Naopak platí, že pokud brambory dáte rovnou do vroucí vody, ohřejí se velmi rychle, jejich tkáň se nezpevní a po uvaření budou spíše rozpadavé. Podobně má na pevnější strukturu brambor vliv kyselost prostředí – mírně okyselená voda zabrání jejich rozvařování (proto například do zelňačky je dobré brambory uvařit zvlášť, jinak nebudou nikdy měkké).

Tip na domácí hranolky

Pokud byste zkusili smažit bramborové hranolky rovnou, tak sice získají pěknou barvu, po usmažení ale budou zplihlé a nebudou křupat. Aby byly hranolky pěkně křupavé, vybarvené dozlatova a uvnitř tak akorát, je potřeba je připravit ve dvou nebo ve třech krocích.

Vlevo syrové hranolky, uprostřed předsmažené a vpravo po finálním dopečení

Při základním postupu se nakrájené hranolky nechají odmočit ve vodě (zbaví se tak škrobu na povrchu) a poté se důkladně osuší. V první fází se pak smaží v oleji o teplotě 120 až 160 °C a jen krátce, aby změkly.

Takto připravené hranolky nechte vychladnout a poté je usmažte podruhé, tentokrát už při vyšší teplotě někde mezi 175 a 190 °C tak, aby chytily pěknou barvu, a máte hotovo.

Pokud chcete hranolky ještě křupavější, připravujte je na tři fáze. V té první hranolky krátce předvařte do zavadnutí, nechte vychladnout a osušte. V druhé fázi smažte při teplotě okolo 170 °C do prvního náznaku barvy a opět nechte vychladnout. V třetí fázi hranolky dokončete při teplotě okolo 190 °C do plné barvy.

Je to příliš pracné? I proto jsou tak úspěšné předsmažené hranolky, které jsou zamražené těsně před poslední fází, kdy si je doma už jen dosmažíte dozlatova. Na hranolky můžete použít varný typ B i C. Hranolky z moučnatých brambor budou kypřejší a je lepší je nakrájet ne větší kusy.

Původní článek psaný pro blog Prkýnko byl redakčně upraven a zkrácen.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Gorilák Kisumu se v pražské zoo činí. Narodil se mu letos už druhý potomek

12. dubna 2024  6:45,  aktualizováno  15:13

V pražské zoologické zahradě se v noci na pátek narodilo mládě gorily nížinné. Jeho matkou je...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podkroví se v létě může proměnit v peklo. Jak udržet snesitelnou teplotu

15. dubna 2024

Podkroví nabízí nevšední prostor, kde může být velmi příjemné trávit čas. Někteří mají pod střechou...

Vybírejte nejroztomilejší dubnové kočky a psy. Rozdělí si krmivo za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  15.4 9:14

Hlasování v dubnovém kole čtenářské fotografické soutěže o nejroztomilejší psy a kočky je tu....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Venkovská zahrada, kde se moderní s respektem snoubí s kouzlem starých časů

16. dubna 2024

Zrekonstruujte starý dům na venkově ruku v ruce se starou zahradou tak, abyste zachovali jejich...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Jako dítě miloval Bajaju. Dnes vyrábí zbraně a díky šermu žije v minulosti

19. dubna 2024

Na hradech a zámcích či ve filmech, jako je třeba pohádkový Bajaja, ho fascinovali šermíři, a tak...

Senoseče letos budou zřejmě dřív. Ochránci srnčat se bojí zmařených životů

18. dubna 2024

Vzhledem k tomu, že letošní zemědělský rok začal dříve, předpokládá se, že i senoseč přijde v...

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...