Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Britové upekli největší koláč na světě, vážil 169 kilogramů

aktualizováno 
Pekaři z Boltonu ve Velké Británii upekli obří koláč, který překonal dosavadní rekordní kousek o 66 kilo. Sebrali tak prvenství jihoafrickým pekařům z Kapského Města.

Obrovský Hot Cross Bun byl zapsán do databáze Worldrecordsacademy.org. Do Guinessovy knihy rekordů zatím zapsaný podobný koláč vážil 103 kilogramů.

Rekordní koláč upekli pekaři z pekárny Greenhalgh v Boltonu, kteří jediní měli dost velkou pec, aby si poradili s koláčem o průměru téměř dva a půl metru. Spotřebovali na něj 65 kilogramů mouky.

Rekordní koláč s rybízem

Celou akci zorganizoval jako velikonoční akci Ben Calvert z organizace RSPB nature's voice, což je organizace starající se o ochranu přírody a přírodní park v Saltholme ve městě Middlesbrough. Organizace se hodně zabývá i monitorováním ptactva ve Velké Británii či problémy s ubýváním některých živočišných druhů.

Hot Cross Bun je sladká kořeněná buchta s rybízem nebo rozinkami, na vrcholu označená křížkem. V Británii se tradičně jí na Velký pátek. Obří buchtu připravovalo pět pekařů celý den.

"Jako rodinná firma jsme zvyklí péct na zakázku, ale tak neobvyklý požadavek jsme ještě neměli," tvrdil výrobní ředitel pekárny Greenhalgh David Smart. "Nakonec jsme byli ale rádi, že jsme se takové výzvy nezalekli a mohli jsme se experimentu zúčastnit. Zvlášť když výtěžek z akce poslouží dobré věci," poznamenal. Pořadatelé totiž obří koláč rozprodali po porcích kolemjdoucím a peníze by měly sloužit na údržbu chráněné oblasti.

Červená značka označuje umístění přírodního parku Saltholme.

Červená značka označuje umístění přírodního parku Saltholme.

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...



KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...

Šest kroků k výběru správného zasklení do nových oken

Než budete vyměňovat okna, uvažte, jaké vlastnosti po něm budete požadovat.

Chystáte se stavět nebo budete měnit okna? Zasklení, které tvoří většinu plochy okna, má na jeho vlastnosti zásadní...

Najdete na iDNES.cz