Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Britové upekli největší koláč na světě, vážil 169 kilogramů

aktualizováno 
Pekaři z Boltonu ve Velké Británii upekli obří koláč, který překonal dosavadní rekordní kousek o 66 kilo. Sebrali tak prvenství jihoafrickým pekařům z Kapského Města.

Obrovský Hot Cross Bun byl zapsán do databáze Worldrecordsacademy.org. Do Guinessovy knihy rekordů zatím zapsaný podobný koláč vážil 103 kilogramů.

Rekordní koláč upekli pekaři z pekárny Greenhalgh v Boltonu, kteří jediní měli dost velkou pec, aby si poradili s koláčem o průměru téměř dva a půl metru. Spotřebovali na něj 65 kilogramů mouky.

Rekordní koláč s rybízem

Celou akci zorganizoval jako velikonoční akci Ben Calvert z organizace RSPB nature's voice, což je organizace starající se o ochranu přírody a přírodní park v Saltholme ve městě Middlesbrough. Organizace se hodně zabývá i monitorováním ptactva ve Velké Británii či problémy s ubýváním některých živočišných druhů.

Hot Cross Bun je sladká kořeněná buchta s rybízem nebo rozinkami, na vrcholu označená křížkem. V Británii se tradičně jí na Velký pátek. Obří buchtu připravovalo pět pekařů celý den.

"Jako rodinná firma jsme zvyklí péct na zakázku, ale tak neobvyklý požadavek jsme ještě neměli," tvrdil výrobní ředitel pekárny Greenhalgh David Smart. "Nakonec jsme byli ale rádi, že jsme se takové výzvy nezalekli a mohli jsme se experimentu zúčastnit. Zvlášť když výtěžek z akce poslouží dobré věci," poznamenal. Pořadatelé totiž obří koláč rozprodali po porcích kolemjdoucím a peníze by měly sloužit na údržbu chráněné oblasti.

Červená značka označuje umístění přírodního parku Saltholme.

Červená značka označuje umístění přírodního parku Saltholme.

Autor:




Nejčtenější

Mládě želvy ostruhaté. Pohlaví bude zřejmé až za několik let.
Zoo ovlivňovala pohlaví želv teplotou, výsledek bude znát za několik let

V ostravské zoologické zahradě se po patnácti letech od začátku chovu vylíhla mláďata želvy ostruhaté. Chovatelé se snažili ovlivnit pohlaví mláďat regulací...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Šikmé větve představují oříšek, vyplatí se "předlomit" si je předem.
Připravte se na úklid zahrady a vyhrajte elektrické zahradní pomocníky

Na podzim připravujeme zahradu k zimnímu spánku. K tomu patří úklid větví z prořezávky, nadrcení na mulč nebo do kamen i hrabání listí. Pokud v soutěži správně...  celý článek

Další z rubriky

Takto vypadá termostatický ventil po sundání termostatické hlavice.
PORADNA: Proč v zimě radiátor netopí? Možná je zatuhlý termostatický ventil

Před zimou jsem kontroloval radiátory a zarazilo mě, že jsou tyčinky termostatických ventilů úplně zaražené uvnitř. To znamená, že vlastně vůbec nemohou...  celý článek

Lilková zmrzlina se sušenými lilkovými chipsy, mandlovou drobenkou a...
VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří...  celý článek

Hotové domácí máslo
VIDEO: Než prohlížet prázdné regály bez másla, radši si ho vyrobte sami

Že se cena másla zvedla, sledujeme už několik týdnů. Nyní však dochází i k tomu, že na něj v obchodě často už vůbec nenarazíte. Pokud se vám to stalo, zkuste...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.