Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Britská rodina vášnivě recykluje. Za rok vyprodukovala jen tašku odpadu

aktualizováno 
Už tři roky žije rodina Straussů z Glocestershire příkladným recyklačním experimentem. Výsledkem je jen malý sáček s odpady, kterých se nedalo zbavit ekologickým způsobem.

Rodina Straussova z Gloucestershire s ročním odpadem | foto: Profimedia.cz

Manželé Rachel a Richard Straussovi i jejich dcera Verona se do experimentu pustili už v průběhu roku 2008. "Začali jsme tím, že jsme se vlastně znovu museli naučit nakupovat," vzpomíná Richard. "Pak jsme zjistili, že například k řezníkovi klidně můžeme chodit s čistou přepravkou, on maso připraví do ní a pak putuje přímo do lednice," líčí.

Rachel Straussová u svého stojanu na třídění odpadu

Podobně přestali používat i jednorázové tašky na nákup. "Potraviny se snažíme kupovat přímo od farmářů, hodně věcí si pečeme doma, nekupujeme je v obchodě, takže se tím zbavíme dalších obalů," vypočítává.

Uznává ale, že vše mají snazší tím, že bydlí v domku se zahradou, takže mají dost prostoru na kompostování. "Nejsme ale žádná vyšinutá rodina, žijeme úplně normálně, jen se snažíme pomoct planetě a ukázat cestu i dalším lidem. Kdybyste si zkusili důsledně třídit odpad k recyklaci a využívat kompostování, byli byste sami přikvapeni, jak málo odpadků zůstane k likvidaci," hájí jejich úsilí Rachel.

Zapojuje se i devítiletá dcera Verona

Rodina v rámci experimentu založila své vlastní internetové stránky www.myzerowaste.com, kde se snaží ukázat, jakým způsobem si poradit s odpadky tak, aby se jich do popelnic na směsný odpad dostalo co nejméně. Najdete tu tipy užitečné pro každou domácnost, například jak znovu využít tetrapackové krabice, co s obaly od kosmetických výrobků a mnoho dalších zajímavých nápadů.

Mezi zajímavé tipy patří i návod, jak si poradit s korkovými zátkami od vína. Doporučuje se použít je jako výtvarný prvek, nabízí se tu třeba návod, jak si z nich postavit nástěnné hodiny. Lze je i podélně rozříznout a nalepit na nástěnku - pak se do nich lépe zapichují špendlíky.

To jsou jen drobné příklady, pod každým článkem je diskuse nabízející další inspiraci.

Autor:



Nejčtenější

VIDEO: Masité šťavnaté hamburgery v Ostravě ze šéfa vymáčkly tři hvězdy

Ani burger s kuřecím masem vůbec nemusí být nuda, dokázali šéfovi v ostravském...

Zbytečně sladké housky, nic moc lokalita a na Ostravu poměrně vysoké ceny čekaly na šéfovy spásné rady tentokrát. Dva...

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

VIDEO: Nejjednodušší postup na povidla. Upečte je v troubě

Nejjednodušší způsob pro výrobu povidel je péct je v troubě.

Pokud se nechystáte pálit slivovici, povidla jsou jistotou pro případ, že máte doma hromádku přezrálých švestek, které...

Září je měsícem biopotravin, nejlevněji je koupíte na farmách a statcích

Sklizeň meruněk v bio sadě likérky Rudolf Jelínek v jihomoravských Starovicích.

V Česku kupuje biopotraviny stále více zákazníků. Většina tuzemských se u nás i spotřebuje. Lidé je volí kvůli lepší...

Najdete na iDNES.cz