Britská rodina vášnivě recykluje. Za rok vyprodukovala jen tašku odpadu

aktualizováno 
Už tři roky žije rodina Straussů z Glocestershire příkladným recyklačním experimentem. Výsledkem je jen malý sáček s odpady, kterých se nedalo zbavit ekologickým způsobem.

Rodina Straussova z Gloucestershire s ročním odpadem | foto: Profimedia.cz

Manželé Rachel a Richard Straussovi i jejich dcera Verona se do experimentu pustili už v průběhu roku 2008. "Začali jsme tím, že jsme se vlastně znovu museli naučit nakupovat," vzpomíná Richard. "Pak jsme zjistili, že například k řezníkovi klidně můžeme chodit s čistou přepravkou, on maso připraví do ní a pak putuje přímo do lednice," líčí.

Rachel Straussová u svého stojanu na třídění odpadu

Podobně přestali používat i jednorázové tašky na nákup. "Potraviny se snažíme kupovat přímo od farmářů, hodně věcí si pečeme doma, nekupujeme je v obchodě, takže se tím zbavíme dalších obalů," vypočítává.

Uznává ale, že vše mají snazší tím, že bydlí v domku se zahradou, takže mají dost prostoru na kompostování. "Nejsme ale žádná vyšinutá rodina, žijeme úplně normálně, jen se snažíme pomoct planetě a ukázat cestu i dalším lidem. Kdybyste si zkusili důsledně třídit odpad k recyklaci a využívat kompostování, byli byste sami přikvapeni, jak málo odpadků zůstane k likvidaci," hájí jejich úsilí Rachel.

Zapojuje se i devítiletá dcera Verona

Rodina v rámci experimentu založila své vlastní internetové stránky www.myzerowaste.com, kde se snaží ukázat, jakým způsobem si poradit s odpadky tak, aby se jich do popelnic na směsný odpad dostalo co nejméně. Najdete tu tipy užitečné pro každou domácnost, například jak znovu využít tetrapackové krabice, co s obaly od kosmetických výrobků a mnoho dalších zajímavých nápadů.

Mezi zajímavé tipy patří i návod, jak si poradit s korkovými zátkami od vína. Doporučuje se použít je jako výtvarný prvek, nabízí se tu třeba návod, jak si z nich postavit nástěnné hodiny. Lze je i podélně rozříznout a nalepit na nástěnku - pak se do nich lépe zapichují špendlíky.

To jsou jen drobné příklady, pod každým článkem je diskuse nabízející další inspiraci.

Autor:

Nejčtenější

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Do Ostravy jela šéfová zbytečně. Dobře tu vařili, přesto zkrachovali

Přes svou závislost na alkoholu se Richard Konečný ukáže jako schopný kuchař,...

Restaurace uprostřed sídliště plného lidí má šanci na úspěch, o klientelu by nemusela mít nouzi. Jenže zkuste to v...

Zákaz srkaček, háku i míra na okouny. Nová pravidla při lovu ryb

Okoun má konečně míru.

Rybářský řád se každý rok nějakým způsobem mění. Většinou jsou to změny kosmetické a nejinak je to i v řádu pro revíry...

Čeští modeláři v Británii opět nezklamali. Přivezli 63 medailí

Jeden z exemplářů na výstavě ke stům letům československé aviatiky.

Čeští modeláři letos opět zabodovali na mezinárodním mistrovství v britském Telfordu. Na klání, které se konalo během...

Další z rubriky

Vím, že jako „ti po Pohlreichovi“ neujdeme srovnávání, říká Jitka Pagana

Jitka Pagana, moderátorka nového pořadu Ano, šéfová!

Zdeňka Pohlreicha obdivuje po stránce profesní i lidské, jeho show Ano, šéfe! roky sledovala s přirozeným zájmem...

Svatomartinská husa pečená na mřížce a při nízké teplotě. Nic jednoduššího

Husička po pěti hodinách pomalého pečení

Tradice pečení husy na svatého Martina se v posledních letech vrací. Kvůli tomu mnohé malé domácí chovy hlásí, že už...

Blesková večeře. Pohlreich uvařil polévku z kukuřice a papriky

Polévka z kukuřice s paprikou, jarní cibulkou a koriandrem

Zdeněk Pohlreich ve svém pořadu Teď vaří Šéf! zkouší převést na televizní obrazovku, jak se stravovat kvalitně a přitom...

Najdete na iDNES.cz