Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Britská rodina vášnivě recykluje. Za rok vyprodukovala jen tašku odpadu

aktualizováno 
Už tři roky žije rodina Straussů z Glocestershire příkladným recyklačním experimentem. Výsledkem je jen malý sáček s odpady, kterých se nedalo zbavit ekologickým způsobem.

Rodina Straussova z Gloucestershire s ročním odpadem | foto: Profimedia.cz

Manželé Rachel a Richard Straussovi i jejich dcera Verona se do experimentu pustili už v průběhu roku 2008. "Začali jsme tím, že jsme se vlastně znovu museli naučit nakupovat," vzpomíná Richard. "Pak jsme zjistili, že například k řezníkovi klidně můžeme chodit s čistou přepravkou, on maso připraví do ní a pak putuje přímo do lednice," líčí.

Rachel Straussová u svého stojanu na třídění odpadu

Podobně přestali používat i jednorázové tašky na nákup. "Potraviny se snažíme kupovat přímo od farmářů, hodně věcí si pečeme doma, nekupujeme je v obchodě, takže se tím zbavíme dalších obalů," vypočítává.

Uznává ale, že vše mají snazší tím, že bydlí v domku se zahradou, takže mají dost prostoru na kompostování. "Nejsme ale žádná vyšinutá rodina, žijeme úplně normálně, jen se snažíme pomoct planetě a ukázat cestu i dalším lidem. Kdybyste si zkusili důsledně třídit odpad k recyklaci a využívat kompostování, byli byste sami přikvapeni, jak málo odpadků zůstane k likvidaci," hájí jejich úsilí Rachel.

Zapojuje se i devítiletá dcera Verona

Rodina v rámci experimentu založila své vlastní internetové stránky www.myzerowaste.com, kde se snaží ukázat, jakým způsobem si poradit s odpadky tak, aby se jich do popelnic na směsný odpad dostalo co nejméně. Najdete tu tipy užitečné pro každou domácnost, například jak znovu využít tetrapackové krabice, co s obaly od kosmetických výrobků a mnoho dalších zajímavých nápadů.

Mezi zajímavé tipy patří i návod, jak si poradit s korkovými zátkami od vína. Doporučuje se použít je jako výtvarný prvek, nabízí se tu třeba návod, jak si z nich postavit nástěnné hodiny. Lze je i podélně rozříznout a nalepit na nástěnku - pak se do nich lépe zapichují špendlíky.

To jsou jen drobné příklady, pod každým článkem je diskuse nabízející další inspiraci.

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Patnáct let tahání kamenů ze skládek a budování ráje pro radost i užitek

Uzavřený dvůr ve znamení kamene, dřeva a svěží zeleně. Vysazené jehličnany...

Rozlehlý uzavřený dvůr u venkovského domu na Třebíčsku pojala rodina Evy Schwarzové jako rodinný ráj, kde vládnou...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...

Na lovu kešek stačí používat hlavu, užívají si ho i rodiny s dětmi

Keškaře neboli kačery najdete i mezi dětmi, koníčku se věnují celé rodiny.

Kačeři alias lovci kešek jsou všude kolem nás, tento koníček spojuje celé rodiny. Ačkoli o geocachingu se v posledních...

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

Najdete na iDNES.cz