Manželé Rachel a Richard Straussovi i jejich dcera Verona se do experimentu pustili už v průběhu roku 2008. "Začali jsme tím, že jsme se vlastně znovu museli naučit nakupovat," vzpomíná Richard. "Pak jsme zjistili, že například k řezníkovi klidně můžeme chodit s čistou přepravkou, on maso připraví do ní a pak putuje přímo do lednice," líčí.
Podobně přestali používat i jednorázové tašky na nákup. "Potraviny se snažíme kupovat přímo od farmářů, hodně věcí si pečeme doma, nekupujeme je v obchodě, takže se tím zbavíme dalších obalů," vypočítává.
Uznává ale, že vše mají snazší tím, že bydlí v domku se zahradou, takže mají dost prostoru na kompostování. "Nejsme ale žádná vyšinutá rodina, žijeme úplně normálně, jen se snažíme pomoct planetě a ukázat cestu i dalším lidem. Kdybyste si zkusili důsledně třídit odpad k recyklaci a využívat kompostování, byli byste sami přikvapeni, jak málo odpadků zůstane k likvidaci," hájí jejich úsilí Rachel.
Rodina v rámci experimentu založila své vlastní internetové stránky www.myzerowaste.com, kde se snaží ukázat, jakým způsobem si poradit s odpadky tak, aby se jich do popelnic na směsný odpad dostalo co nejméně. Najdete tu tipy užitečné pro každou domácnost, například jak znovu využít tetrapackové krabice, co s obaly od kosmetických výrobků a mnoho dalších zajímavých nápadů.
Mezi zajímavé tipy patří i návod, jak si poradit s korkovými zátkami od vína. Doporučuje se použít je jako výtvarný prvek, nabízí se tu třeba návod, jak si z nich postavit nástěnné hodiny. Lze je i podélně rozříznout a nalepit na nástěnku - pak se do nich lépe zapichují špendlíky.
To jsou jen drobné příklady, pod každým článkem je diskuse nabízející další inspiraci.