Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Britští školáci si myslí, že čokoláda roste na stromech a máslo není z mléka

aktualizováno 
Podle průzkumu společnosti Genius Gluten Free, která se zabývá problematikou bezlepkového stravování, jsou britské děti katastrofálně neinformované. Vyzpovídala 2010 dětí ve věku 7–11 let a nestačila se divit.

Děti poznávají spoustu základních potravin jenom v obchodě. | foto: Profimedia.cz

Z výzkumu vyplynulo, že pětina dětí nevěděla, že máslo je živočišného původu, šest procent osmiletých si dokonce myslelo, že čokoláda roste na stromech ve formě tabulek a párky v rohlíku se vyrábějí tak, že se párek obalí v těstě.

To, že deset procent dětí si myslí, že pastiňák roste na stromech, je taky s podivem, protože jde o kořenovou zeleninu hodně podobnou petrželi. I ten, kdo ho jako zeleninu nezná, by už podle vzhledu dokázal logicky odhadnout, že na stromě zřejmě neroste.

Výsledkem výzkumu byly i takové perličky, jako že hrušky rostou po dvou a hrách nevyrůstá v luscích a že šunka nemá nic společného s prasetem.

Pětina britských dětí neví, že máslo je živočišného původu.

Pětina britských dětí neví, že máslo je živočišného původu.

„Je velmi důležité, aby se děti učily o tom, odkud jejich jídlo pochází, zvláště proto, že je stále více dětí s různými alergickými reakcemi,“ komentuje zakladatelka společnosti Genius Gluten Free Lucinda Bruce-Gardyne.

Průzkum podle ní také ukázal, že pětina dětí nikdy neviděla, jak se doma vaří jídlo „od nuly“, tedy ze základních potravin, což považuje za základní problém výchovy, a dává tak velký podíl viny rodičům. Zároveň ale připomněla, že 80 % britských školáků má spolužáka s alergií na lepek, ale více než polovina od svých učitelů neslyšela žádné informace o tomto problému od svých učitelů, otřela se o školství.

Genius Gluten Free při výzkumu spolupracovala s organizací Allergy Adventures, která se snaží pomáhat překonat alergikům některá omezení v jejich stravování tak, aby se necítili vyloučeni z kolektivu zdravých spolužáků a dokázali si i tak sestavit pestrý a zábavný jídelníček.

V diskusi pod článkem, kde byl výzkum prezentován, se samozřejmě našlo hodně mudrlantů, kteří dávají vinu hlavně škole, ale jejich oponenti připomínají, že na vině je hlavně lenost některých rodičů, kteří si odvykli běžně doma vařit a stravování u nich zdegradovalo do ohřevu hotových jídel v mikrovlnné troubě.

Výsledkem je, že děti si pak myslí, že šunka se rodí v Tescu ve smršťovací fólii, stejně tak i ovoce. Přesný návod pak dává jeden ze čtenářů: berte své děti pravidelně na venkov a ukazujte jim rostliny a zvířata, aby pak nebyly v šoku, že jehněčí kotleta může být z toho milého mláďátka z farmy.

Jak jsou na tom vaše děti? Jak je vedete k tomu, aby věděly, kde se berou věci na talíři? Podělte se s ostatními v diskusi.

Autor:



Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

Smažené dukátky jako variace na kuře s broskví prošly i u Pohlreicha

V Luži se podařilo štábu Ano, šéfe natočit takový retrodíl. Možná i objednání...

V hotelové restauraci Vídeň na náměstí v Luži byste možná očekávali nějakou tu vídeňskou specialitku, stejně jako...

Mělník, Znojmo i Karlštejn. Šest tipů, kam se vydat za slavnostmi vína

Vinobraní na jižní Moravě.

Podzim žije vinobraním. V průběhu nejbližších měsíců se těšte na spoustu akcí, kde můžete ochutnávat nejen letošní...

Inteligentní domácnost můžete vybudovat bez kopání a vrtání

Svůj domov můžete řídit odkudkoliv.

Bezdrátový systém Cockpit umožňuje řídit domácnost z libovolného místa s pomocí intuitivní aplikace ve smartphonu a...

Najdete na iDNES.cz