Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Broušení parket: zvládnete to sami?

aktualizováno 
Přestěhovali jste se do nového bytu a pod zašlým linoleem jste objevili parkety? Tak si toho važte - hodnota dřevěné podlahy, které většinou můžete vrátit ztracenou slávu, s přibývajícími lety neklesá.

Pásové brusky bývají vybaveny odsáváním | foto: Marek Burza

Při renovaci nastane problém hlavně tehdy, když podlahu zdobí zčernalá místa. Obvykle je najdete pod ventily ústředního topení nebo tam, kde měl předchozí majitel květiny a občas se mu stalo, že je "přelil".

Pokud voda na dřevo působí dlouhodobě, materiál to poznamená i do hloubky jednoho centimetru, což se už nespraví.

Když to jde dobře

Původní stavVe většině případů však stačí starou dřevěnou podlahu zbrousit a znovu nalakovat.

Počítejte s tím, že "kosmetická" úprava ubere tloušťce vlysů asi milimetr a obvykle se provádí jednou za deset až dvacet let. Ceny za broušení se pohybují od 300 do 450 korun za metr čtvereční, včetně tří vrstev laku a zalištování.

Výběr povrchové úpravy je na vás: buď parkety ošetříte zmiňovanými třemi vrstvami akrylátového laku, anebo použijete olejový vosk. Co je lepší?

Názory se liší. Lak více odolává vodě, vosk zase podporuje přírodní vzhled dřeva. Ošetřování parket je v obou případech podobné, pouze u olejovaných parket je třeba jednou začas obnovit vrchní ochrannou vrstvu speciálním přípravkem, který se koupí v hobby prodejně nebo v prodejně s podlahami.

Obnovit, či vyměnit?

Hlavně v rozích bývají staré parkety poškozenéStaré parkety však mohou trpět i jinými než vzhledovými neduhy; možná vržou, nebo se dokonce hýbají. Dávají vám tím najevo, že staré lepidlo (dříve se parkety pokládaly do asfaltu) se už rozdrolilo.

Na léčbu této nemoci byste si měli pozvat specialistu. Jak může znít nejhorší diagnóza? Rozebrat a znovu položit. Pak se celá plocha - kus po kuse - rozebere a parkety se obrousí od zbytků asfaltu, asi jako když se otloukají cihly z "bouračky".

Povrch podlahy se očistí, vyrovná a parkety se znovu přilepí, což je velmi pracné a zdlouhavé. V tomto případě se vyplatí nechat si nejprve předložit podrobný finanční rozpočet. Mohlo by se totiž stát, že renovace starých parket bude dražší než pokládka nových.

Částečná oprava

 Na detaily je třeba půjčit malou talířovou bruskuPokud je třeba vyměnit pár kousků někde v rohu u stěny, můžete se radovat. Vyndat několik parket a znovu zapasovat nové není problém (pokud se podaří srovnat barevnost starých a nových parket). Daleko více práce dá výměna byť několika parket uprostřed místnosti. Než rozebírat celou plochu podlahy, je lepší poškozené kusy vyříznout a nahradit je barevně podobnými. Pak však parkety nelze připevnit systémem pero-drážka, musí se do mezery vsadit a spolehnout se jen na lepidlo.

Nedokonalá dokonalost

Povrchová úprava se provádí pomocí válečkuVětšina podlahářů také nabízí, že spáry mezi starými parketami zatmelí. A tím zakryjí nevzhledné škvíry, které vznikly během let, kdy dřevo pracovalo a změnilo rozměry. Šance mít perfektní podlahu sice láká, ale skrývá i určitá úskalí. Dřevěné vlysy, jako každý přírodní materiál, totiž pracují a jen málokde se podaří udržet stále stejnou vlhkost prostředí v létě i v zimě. Může se tedy stát, že tmel bude časem praskat a vypadne.

Za samozřejmou úpravu se to považuje spíše u nových podlah. Otázka tedy zní: risknout to a těšit se z precizního provedení, anebo mít na mysli, že po přírodním materiálu člověk nemůže chtít, aby všechno bylo jako podle pravítka?

Zvládnete to sami?

Válečkem se řemeslník všude nedostane, pak přijde na řadu obyčejný štětecAnebo by otázka měla znít: stojí vůbec za to brousit si podlahu sám? Kdo potřebuje opravovat parkety jen v jedné místnosti, bude brousit například plochu kolem dvaceti metrů čtverečních. Počítejte s námi: za půjčení brusek (potřebujete jednu na hrubé broušení, druhou na jemné a třetí, malou, se kterou budete brousit rohy, detaily nebo třeba prostor pod radiátory) zaplatíte kolem 1 500 korun. Brusné pásy a kotouče vás vyjdou v řádu stovek korun za kus (nehledě na kauci v řádech tisíců, která se musí v půjčovně složit, a možnost, že jste přecenili svou zručnost a naděláte víc škody než užitku).

Ještě si připočítejte peníze na lak nebo olej, a rázem se prakticky dostáváte na cenu, za kterou si můžete objednat profesionála. Renovaci parket v jedné místnosti se vyplatí zadat profesionálům.

Autor:


Témata: nemoc, zima, Materiál

Nejčtenější

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...



Naši největší a nejkrásnější kočku musí dobrovolníci bránit před pytláky

Rys ostrovid, největší kočkovitá šelma naší přírody, u nás byla zhruba před sto...

Rys ostrovid byl u nás doma jako největší kočkovitá šelma až do přelomu 19. a 20. století, kdy ho člověk vyhubil....

Chytili 114cm hlavatku pouhých šest minut před koncem povoleného lovu

Hlavatka ulovená Radkem Filipem měřila neskutečných 114 cm.

Sezona lovu dravců u nás skončila posledním prosincovým dnem. Existuje ale mnoho zahraničních zemích s pružnější...

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to...

Další z rubriky

VIDEO: Podívejte se, jak se vyrábí slavný italský sýr Asiago

Asiago DOP

Asiago je v Česku méně známý italský sýr, který stejně jako slavnější Parmigiano Reggiano a Gorgonzola pochází ze...

Produkty ze zvířecích střev platíme zlatem. A s chutí konzumujeme

V útrobách vorvaňů, mořských savců, vzniká ambra - významná součást parfémů....

Co mají společného cibetková káva, ambra a mana, která podle Starého zákona zachránila Izraelity prchající z Egypta...

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Najdete na iDNES.cz