Recept pro záchranáře zbytků v kuchyni: zkuste "nadtopinku" po italsku

aktualizováno 
"Starý chleba nepatří do koše. A jestli je jenom ztvrdlý, je to naopak skvělý základ pro spoustu receptů. Jako první můžete vyzkoušet třeba bruschettu, takovou italskou nadtopinku," říká Petr Hanzel z iniciativy Zachranjidlo.cz.

Tento recept na využití ne úplně čerstvého chleba, jehož spotřebu někdy prostě neodhadneme úplně ideálně, není prvním Hanzelovým tipem pro čtenáře iDNES.cz, jak v kuchyni ušetřit. Už před Silvestrem radil, jak skladovat zeleninu, aby se nezkazila a nemuseli jsme nic vyhodit (článek najdete zde).

Rady, jak využít jídlo, kterému nic není, jen ztratilo tu správnou fazónu, se hodí v každé domácnosti. Tyto potraviny totiž většinou zdaleka nemusí končit v koši (předchozí článek, jak mladí Američané - tzv. freegani - vaří z potravin vytažených z popelnice, najdete zde).

Jak z polotvrdého chleba připravit skvělou bruschettu

Podle šéfkuchaře Petra Peška z bistra Rybarna.net budete potřebovat chléb, který zdaleka není čerstvý, ale ani tvrdý jako kámen nebo plesnivý, rajčata pokrájená na drobno, bazalku či petrželku, olivový olej, česnek, mořskou sůl, případně i trochu pepře.  

Jak na italskou nadtopinku

Den i několik dní starý chleba nakrájejte na tenčí plátky, zhruba centimetr silné, a ogrilujte je.

Opečený chléb pak pokapejte kvalitním olivovým olejem, topinky můžete i lehce potřít česnekem. Pak na topinku navršte pokrájená rajčata, posypte je posekanými bylinkami a dochuťte mořskou solí a čerstvě nadrceným pepřem. A předkrm, svačinu či lehkou večeři máte hotovou.    

Autoři: ,

Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Přes léto dala dohromady starou dřevěnou chatku. Díky barvám prokoukla

S minimálními náklady čtenářka proměnila i malinkou koupelnu.

Shodou náhod se čtenářka Kateřina dostala k opuštěné chatičce, kterou někdo používal naposledy před dvaceti lety. Stav...

Další z rubriky

VIDEO: Zopakujte si základní tance, ať si na plese neuděláte ostudu

Kdo už má taneční dlouho za sebou, potřebuje si tanec trochu oživit.

Plesová sezona se blíží a možná se i vy chystáte vyrazit. Připravili jsme souhrn videí, který vás provede opakováním...

OBRAZEM: Ty nejlepší fantastické pohledy z dronů na svět kolem nás

Snímky nejrůznějších přírodních scenérií, sportovních klání, městské zástavby....

Snímky nejrůznějších přírodních scenérií, sportovních klání, městské zástavby. Vše nafocené z ptačí perspektivy díky...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Seriál o motorickém vývoji: Jak ve druhém roce dítě podpořit, aby se vyvíjelo správně?
Seriál o motorickém vývoji: Jak ve druhém roce dítě podpořit, aby se vyvíjelo správně?

Ve druhém roce se z kojence stává batole a jeho vývoj jde stále kupředu. Podívejte se, jaké aktivity mu v něm pomohou.

Najdete na iDNES.cz