Recept na bábovku, kterou rozeberete na buchtičky a přidáte šodó

aktualizováno 
Buchtičky obalené strouhanými ořechy nebo mákem upečete ve formě na bábovku, abyste je poté zase rozebrali na jednotlivé kousky. Pak připravíte vanilkový krém, na nějž vám nabízíme hned tři recepty, ať máte na výběr. A můžete si užít chuť dětství.

Buchtičky se šodó, spečené do tvaru bábovky. Ta vypadá velmi kompaktně, ale jde velice snadno rozebrat na jednotlivé, krásně nadýchané buchtičky. | foto: www.e-knihovnicka.cz

Oblíbené buchtičky se šodó mají mezi sladkými jídly stabilní postavení, milují je malí i velcí. Patří prostě mezi klasiku. O jejich značné oblibě svědčí i to, že "buchtičky se šódó" mají dokonce svá vlastní soutěžní klání (více zde).

Originální recept od Jiřího Plavce z Cítova u Mělníka navíc dokazuje, že i klasika může dostat nezvyklý kabát a dá se jí vdechnout ještě chuťový rozměr navíc.

Zlaté noky se žloutkovým krémem krok za krokem

Ingredience potřebné na těsto: 500 g hladké mouky, 1 sáček sušeného droždí, 50 g cukru krystal, špetka soli, 1 lžička jemně strouhané citrónové kůry, 2 žloutky, 70 g másla a 300 až 350 ml mléka. Na obalení: 150 g másla, 250 g jemně strouhaných vlašských ořechů, 150 g cukru krystal a máslo na vymazání formy.

Ve velké míse promíchejte odváženou mouku se solí a sušeným droždím. Dále do...
Do důlku nechte sklouznout žloutky, přilijte vlažné máslo a mlékem zadělejte...
Z vykynutého těsta odebírejte lžičkou menší kousky, každý hned smočte v másle a...

Mouku smíchejte s droždím, cukrem, solí a citrónovou kůrou, do důlku přidejte žloutky, rozehřáté zchladlé máslo a vlažným mlékem zadělejte těsto. Poprášené moukou ho poté nechte v teple pod utěrkou vykynout.

Jakmile těsto vykyne na dvojnásobný objem, odebírejte z něj lžičkou menší kousky, každý hned smočte v rozehřátém zchladlém másle a obalte ve směsi strouhaných ořechů s cukrem. Zatoužíte-li po obměně, můžete strouhané vlašské ořechy nahradit lískovými, případně mandlemi či mákem, postup je jinak stejný. 

V másle smočené a v ořechové směsi obalené noky vkládejte do formy na bábovku...
Nutný je test špejlí, zda je bábovka propečená i uvnitř.
Servírujte rozebrané na jednotlivé nadýchané buchtičky, spolu s vanilkovým...

Takto upravené "noky" vkládejte jeden vedle druhého do formy na bábovku, kterou jste vytřeli máslem. Formu plňte dle velikosti do poloviny až dvou třetin, obsah při dokynutí (cca 20 minut) a následném pečení značně nabyde.

Troubu mezitím vyhřejte na 170 oC, vložte do ní kastrůlek s horkou vodou a pak dokynutou bábovku překrytou alobalem, aby se ořechová drť na povrchu nepřipálila. Bábovku pečte 35 až 40 minut, poté propečení otestujte špejlí (z propečené bábovky vytáhnete špejli suchou, bez mokrých drobečků) a po vyjmutí z trouby ji nechte 20 minut vydýchat. Potom ji vyklopte, rozeberte na jednotlivé buchtičky a servírujte se žloutkovým nebo jiným krémem.

Tři recepty na krémy vhodné k buchtičkám

Fotogalerie

1/ Na jemný žloutkový (na snímcích)potřebujete: 1 lžíce hladké mouky, 60 g krupicového cukru, 2 sáčky vanilkového cukru, 700 ml mléka a 4 žloutky.

V rendlíku promíchejte mouku s oběma druhy cukru, přilijte mléko a vše za stálého míchání provařte (cca 3 minuty). Do vroucího základu zašlehejte hned po odstavení oddělené žloutky a můžete podávat.

2/ Na báječné vinné šodó si připravte: 500 ml bílého vína, 1 kousek celé skořice, několik hřebíčků, proužek citrónové kůry, 4 lžíce krystalového cukru, 4 vejce a 1 lžíci hladké mouky.

Víno s kořením přiveďte téměř k varu (fáze perličky) a odvar po chvíli sceďte. Zvlášť vyšlehejte žloutky s cukrem a zvolna do pěny vmíchejte mouku. Dále přilévejte scezený a mírně zchladlý vinný odvar, základ promíchejte, přelijte do rendlíku a na plotně ho za stálého míchání vařte do mírného zhoustnutí. Nakonec vyšlehejte zvlášť z bílků pevný sníh a vmíchejte ho do horkého žloutkového základu. Šodó podávejte teplé, jinak zřídne.

3/ Na vanilkový pudinkový krém si připravte 1 sáček vanilkového pudinku, 2 sáčky vanilkového cukru, 100 g krupicového cukru a 700 ml mléka.

V rendlíku smíchejte oba druhy cukry s vanilkovým pudinkem, přilijte mléko a za občasného míchání vše přiveďte k varu. Pudink dobře provařte, dohladka ho vymíchejte a teplý servírujte s nadýchanými buchtičkami.

Z historie sladkých omáček

Původ oblíbené sladké omáčky lze vystopovat na konci 15. století v Itálii. Válečník Paolo Baglioni tehdy obléhal pevnost Scandiano, když vojsku došly zásoby potravin. Žoldnéřům se podařilo posbírat ve vyrabovaných vesnicích kolem pouze vajíčka, víno, med a nějaké bylinky. A dnes už neznámého kuchaře napadlo uvařit z těchto přísad sladkou polévku, kterou se vojáci posilnili a na druhý den pevnost dobyli.

Další významná zmínka o šodó pochází z Francie, kde si tuto omáčku doplněnou pečenými buchtičkami dopřávala královna Kateřina Medicejská. A pokrm si údajně velice oblíbila. U nás pak pochází první zmínky o něm z časů Rakousko-Uherska, ale oblíbené je toto jídlo také v sousedním Bavorsku či o trochu vzdálenější Anglii.

Autoři:

Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Přes léto dala dohromady starou dřevěnou chatku. Díky barvám prokoukla

S minimálními náklady čtenářka proměnila i malinkou koupelnu.

Shodou náhod se čtenářka Kateřina dostala k opuštěné chatičce, kterou někdo používal naposledy před dvaceti lety. Stav...

Další z rubriky

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Dýňová polévka s praženými semínky

Ve třetím pokračování pořadu Teď vaří šéf!, kde Zdeněk Pohlreich ukazuje light recepty pro celý den, nechybí ani návod...

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Francouzi se rozhodli zachránit staré maďarské prasečí huňáče mangalica

V houfu vypadají neuvěřitelně, jako z kresleného filmu.

V době, kdy mnozí vedou válku proti tučnému jídlu, se slavné lyonské uzenářství Sibilia snaží ve Francii obnovit chov...

Vyhrajte poukaz na Rajče a potěšte své blízké kalendářem, fotoknihou a pexesem
Vyhrajte poukaz na Rajče a potěšte své blízké kalendářem, fotoknihou a pexesem

S příchodem sychravého počasí, padajícího listí a tmavých rán přichází i první myšlenky na nákup vánočních dárků. Letos nemusíte dlouho přemýšlet, potěšte své blízké výrobky z vlastních fotografií. Soutěžte o poukazy na fotoknihy, kalendáře nebo pexeso.

Najdete na iDNES.cz