Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Bude hlíva opravdu požírat pokakané plenky? Sledujte experiment

aktualizováno 
Technet.cz přinesl zprávu o tom, že mexičtí vědečtí pracovníci zjistili, že papírové dětské pleny pomůže v přírodě rozložit obyčejná hlíva ústřičná. Je to fakt, anebo jen zase další z neužitečných vědeckých pokusů?

Hlíva ústřičná | foto: houbar.cz

V redakci nemůžeme zkoumat, zda třeba obří švýcarský urychlovač opravdu dokáže najít nějaké nové částice. Zato HOBBY.cz může udělat jednoduchý pokus, zda se potvrdí nejnovější výzkum mexických vědců, kteří tvrdí, že hlíva krmící se celulózou pomůže na skládkách s rozkladem použitých dětských plen.

Zprávu na iDNES.cz přinesl náš server Technet.cz – více zde. V článku se píše, že dřevokazná (a zdravá) houba výrazně zkrátí dobu rozkladu plen, které téměř stoprocentně vytlačily klasické látkové.

Každé dítě za den spotřebuje zhruba šest plínek. To je, podle článku, zhruba tuna tohoto špatně likvidovatelného plenkového odpadu během prvních dvou let života. A kdo měl někdy malé děti, dobře si pamatuje, kolik váží jedna řádně pročuraná plena.

Udělali jsme tedy pokus. Koupili jsme jeden balík "Houbové zahrádky", kde je substrát naočkovaný tak, aby člověku vyrostla hlíva i v domácích podmínkách. Dovnitř vložíme kusy pleny a budeme zjišťovat, zda si na ní hlíva opravdu "pochutná". Po dvou nebo třech měsících balík otevřeme a společně se přesvědčíme, zda měli mexičtí vědci pravdu.

Krok za krokem

Pytel jsme rozřízli

Pytel jsme rozřízli.

Dětskou plenku jsme nastříhali na kusy.

Dětskou plenku jsme nastříhali na kusy.

Kusy plen jsme zapravili do naočkovaného substrátu.

Kusy plen jsme zapravili do naočkovaného substrátu.

Pytel jsme opět zalepili.

Pytel jsme opět zalepili.

Hlívu jsme podle návodu umístili do teplé místnosti, než se ve všech otvorech začnou objevovat plodnice.

Hlívu jsme podle návodu umístili do chladu.

Podle návodu je třeba počkat, než se ve vyřezaných otvorech v pytli začnou objevovat plody. Pak je vhodné umístit "krychličku" do chladnějšího vlhkého prostředí, doporučená teplota se pohybuje mezi 10 a 18 stupni. Ti aktivní ji pak mohou až třikrát denně rosit.

Pavel Kořínek ze serveru Jedlé houby, který se pěstování hlívy věnuje, upřesňuje postup. "Nečekejte, až se vyklubou všechny trsy. Jakmile vyroste první, neváhejte a přemístěte pytel do chladna podle návodu," radí.

Hlívu ale nemusíte pěstovat jen "instantně" v pytli, můžete ji, podobně jako další houby pěstovat i venku v přírodě, třeba na pařezu (viz návod na pěstování). Jen v těchto případech asi nebudete mít možnost testovat apetit houby na dětské pleny, půjde vám spíš o kulinářský zážitek.

Všemocná hlíva

Hlívě ústřičné se kvůli jejím vlastnostem někdy říká elixír věčného mládí. Patří mezi dřevokazné houby, její klobouky připomínají tvar ústřice, píše například server OnaDnes.cz.

Hlíva na víně

Na lžíci oleje zpěňte nakrájenou cibulku, přidejte pokrájenou hlívu ústřičnou, osolte a poduste. Když je houba měkká, okořeňte směsí pepřů, předejte špetku oregana, rajčatový protlak, citronovou kůru a poduste. Na závěr podlijte červeným vínem a dochuťte cukrem.

Jí se buď jako potravinový doplněk (sušená v kapslích) či přímo v pokrmech po některé z mnoha kuchyňských úprav. Hlíva ústřičná pozitivně ovlivňuje hladinu cholesterolu, zvyšuje odolnost vůči infekcím a posiluje imunitu organismu. Účinkuje proti zánětlivým onemocněním, virovým, bakteriálním a plísňovým chorobám, proti hemeroidům, ekzémům, při léčení popálenin. Hlíva obsahuje v malém množství i železo, jód, selen a draslík. V neposlední řadě nelze zapomenout ani na vlákninu, která z těla odstraňuje usazené škodliviny.

Na své si přijdou i labužníci. Z hlívy připravíte výbornou dršťkovku, ale i saláty, hodí se také do těstovin.

Autor:

Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Patnáct let tahání kamenů ze skládek a budování ráje pro radost i užitek

Uzavřený dvůr ve znamení kamene, dřeva a svěží zeleně. Vysazené jehličnany...

Rozlehlý uzavřený dvůr u venkovského domu na Třebíčsku pojala rodina Evy Schwarzové jako rodinný ráj, kde vládnou...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

V lednu byste se z lesa neměli vrátit s prázdnou, slibuje mykoložka

Penízovka sametonohá. Sníh ani mráz jí nevadí.

Když teď v lednu dostanete chuť na houbový guláš nebo dršťkovku, není nic jednoduššího, než zajít do lesa. Alespoň...

Nejlepší houbové chutě: zlato získal kotrč, stříbro lišky, hřib bronz

Kotrče, lišky a hříbky volíme za vítězné houby.

Podobný žebříček u houbařského národa vždycky vyvolá diskuse, přesto to zkusme. Gastronomická expertka magazínu Víkend...

Do lesa jen o úplňku, babky způsobují rakovinu a další mýty o houbách

Na tradiční zářijové výstavě hub v Přerově je letos k vidění nejméně 350 druhů...

Houbaření je u nás jedním z nejoblíbenějších „sportů“. Houbaře však provází spousta mýtů, o nichž jsou mnohdy schopni...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz