Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Obsah kanalizace je ideální zdroj materiálu pro výrobu burgerů

  10:44aktualizováno  10:44
Svět šokoval japonský vědec, který přišel s výrobou hamburgerů z lidských exkrementů. Napadlo ho to, když se snažil vyřešit ožehavou otázku, kterou mu zadalo město Tokio: jak nejlépe využít a recyklovat městský odpad.

Když se podobný problém, ovšem s psími hovínky, snažili vyřešit v americkém Cambridge, zkonstruoval umělec Matthew Mazzotta jednoduchou biostanici vyvíjející metan, který využijí pro svícení ve veřejných parcích. Stačí jen přesvědčit pejskaře, aby pytlíky s exkrementy vhodili do kontejneru. Japonci šli dál. 

Recyklované bílkoviny Japoncům chutnají jako hovězí burger

Profesor Mitsuyuki Ikeda v laboratoři

Profesor Mitsuyuki Ikeda v laboratoři

A recyklované

A recyklované "maso" může na trh.

Profesor Mitsuyuki Ikeda během svého výzkumu zjistil, že lidské exkrementy jsou doslova nabité bílkovinami; rozhodl se toho využít a vyrobil tak první maso, jehož základem jsou bílkoviny z lidských výkalů. Tato náhražka masa s pracovním názvem Shit burger je tak v podstatě recyklací exkrementu.

Maso z odpadu

Takto vyrobené maso obsahuje 63 procent proteinů, 25 procent sacharidů, 6 procent tuku a 9 procent minerálů. Má mnohem méně kalorií než jakékoliv jiné a je ekologicky velmi šetrné. Vědci tedy doufají, že se lidé nakonec zbaví nechuti, kterou k takto vyráběnému masu přirozeně mají.

Tým profesora Ikedy extrahoval bílkoviny z exkrementů a připravil z této umělé náhražky masa první zkušební steaky. Ty obarvili červeným potravinářským barvivem a dochutili sójou. Když první várku pochoutky testovali, sklidila u lidí veliký úspěch. Většině lidí připomínala chuť burgeru hovězí a velmi jim chutnalo.

Zatím je však jeho výroba velmi drahá: srovnatelný kousek "recyklovaného masa" je asi desetkrát až dvacetkrát dražší než hovězí maso v hamburgeru z obchodu. Profesor Ikeda však věří, že naleznou způsob, jak maso vyrábět mnohem levněji. Jeho současná vysoká cena je způsobena především nákladným výzkumem.

Autoři:



Nejčtenější

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

VIDEO: V čínském cirkuse lev a tygr při tréninku brutálně napadli koně

Lev a tygr napadli koně v čínském cirkusu

Vlnu protestů proti drezůře divokých zvířat v čínských cirkusech spustilo na sociálních sítích video, které natočil...



Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Vymysleli automat na skládání prádla. Cena je však ďábelská

Po ukončení skládání vyjmete prádlo ze spodní zásuvky.

Robotický prádelní skládací stroj FoldiMate složí oblečení do úhledných komínků. Na stroj se jen zavěsí prádlo a on ho...

Naši největší a nejkrásnější kočku musí dobrovolníci bránit před pytláky

Rys ostrovid, největší kočkovitá šelma naší přírody, u nás byla zhruba před sto...

Rys ostrovid byl u nás doma jako největší kočkovitá šelma až do přelomu 19. a 20. století, kdy ho člověk vyhubil....

Další z rubriky

Hubice s kartáčem, lepicí válečky a kartáče. Nekonečný boj s chlupy

Bez kartáče koberec posetý chlupy pořádně neuklidíte.

Problémy s chlupy zažívají všichni majitelé psů a koček, ať už jde o dlouhosrsté, či krátkosrsté rasy. Částečně je...

Ekoosada je jim těsná, proto sbírají peníze na Živé Ekomuzeum

Ekoosada našla inspiraci v podobných osadách v Rakousku, USA, Anglii a Rusku.

Zájem o výuku starých řemesel, ekologii a stavbu domů z přírodních materiálů stoupá. Skupina ze sdružení Ekovesnice by...

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Najdete na iDNES.cz