Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Obsah kanalizace je ideální zdroj materiálu pro výrobu burgerů

  10:44aktualizováno  10:44
Svět šokoval japonský vědec, který přišel s výrobou hamburgerů z lidských exkrementů. Napadlo ho to, když se snažil vyřešit ožehavou otázku, kterou mu zadalo město Tokio: jak nejlépe využít a recyklovat městský odpad.

Když se podobný problém, ovšem s psími hovínky, snažili vyřešit v americkém Cambridge, zkonstruoval umělec Matthew Mazzotta jednoduchou biostanici vyvíjející metan, který využijí pro svícení ve veřejných parcích. Stačí jen přesvědčit pejskaře, aby pytlíky s exkrementy vhodili do kontejneru. Japonci šli dál. 

Recyklované bílkoviny Japoncům chutnají jako hovězí burger

Profesor Mitsuyuki Ikeda v laboratoři

Profesor Mitsuyuki Ikeda v laboratoři

A recyklované

A recyklované "maso" může na trh.

Profesor Mitsuyuki Ikeda během svého výzkumu zjistil, že lidské exkrementy jsou doslova nabité bílkovinami; rozhodl se toho využít a vyrobil tak první maso, jehož základem jsou bílkoviny z lidských výkalů. Tato náhražka masa s pracovním názvem Shit burger je tak v podstatě recyklací exkrementu.

Maso z odpadu

Takto vyrobené maso obsahuje 63 procent proteinů, 25 procent sacharidů, 6 procent tuku a 9 procent minerálů. Má mnohem méně kalorií než jakékoliv jiné a je ekologicky velmi šetrné. Vědci tedy doufají, že se lidé nakonec zbaví nechuti, kterou k takto vyráběnému masu přirozeně mají.

Tým profesora Ikedy extrahoval bílkoviny z exkrementů a připravil z této umělé náhražky masa první zkušební steaky. Ty obarvili červeným potravinářským barvivem a dochutili sójou. Když první várku pochoutky testovali, sklidila u lidí veliký úspěch. Většině lidí připomínala chuť burgeru hovězí a velmi jim chutnalo.

Zatím je však jeho výroba velmi drahá: srovnatelný kousek "recyklovaného masa" je asi desetkrát až dvacetkrát dražší než hovězí maso v hamburgeru z obchodu. Profesor Ikeda však věří, že naleznou způsob, jak maso vyrábět mnohem levněji. Jeho současná vysoká cena je způsobena především nákladným výzkumem.

Autoři:



Nejčtenější

Chtěli vylovit basketbalový míč, pod vodou čekalo překvapení

Oficiální míč NBA

Nezvyklý úlovek se podařil manželům Annie a Ianovi Gilbertovým při projížďce na moři. Když chtěli z vody vylovit...

Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i...

Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i...



Kdy pes promluví? Zatím se zjistilo, že umí dobře počítat

Detail hlavy psa

Nejchytřejší psi rozumí i několika stovkám povelů v lidské řeči. Blíží se snad doba, kdy si s námi budou normálně...

Velká soutěž o nejkrásnějšího psa. Pošlete fotku svého mazlíčka

Rotvajler Hank u kufru s aparaturou pro geologický výzkum. Pes našel kufr,...

Redakce iDNES.cz vyhlašuje velkou soutěž o nejkrásnějšího pejska. Během čtyř týdnů můžete posílat fotografie svých psů...

VIDEO: Dopřejte si na sv. Martina rohlíčky se spoustou másla a ořechy

Martinské rohlíčky

Na svatého Martina určitě stojí za to dopřát si kromě husy i sladkou tečku. A když si zahrajete na marnotratníky,...

Další z rubriky

Neotvírat mrazák, roztopit krbová kamna. Co dělat, když nejde elektřina

Při dlouhém výpadku elektřiny nesnědené potraviny raději vyhoďte.

Až při výpadku elektřiny zjistíme, jak jsme na ní hodně závislí. Kdo má plynový nebo elektrický kotel, nezatopí si. Kdo...

Pískování nejen pobaví, ale zároveň pomáhá i hyperaktivním dětem

Medvěd z písku

Kdysi techniku pískování používali američtí indiáni i asijští mniši. Už tehdy ji používali pro náboženské obřady i pro...

Na punčocháče vystínované ve stylu ombré stačí barva, hrnec a sporák

Punčocháče si technikou ombré jednoduše obarvíte sami.

Techniku ombré zřejmě budete znát jako způsob barvení vlasů, jakési stínování hřívy tón v tónu od světlejších vlasů po...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.