Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Obsah kanalizace je ideální zdroj materiálu pro výrobu burgerů

  10:44aktualizováno  10:44
Svět šokoval japonský vědec, který přišel s výrobou hamburgerů z lidských exkrementů. Napadlo ho to, když se snažil vyřešit ožehavou otázku, kterou mu zadalo město Tokio: jak nejlépe využít a recyklovat městský odpad.

Když se podobný problém, ovšem s psími hovínky, snažili vyřešit v americkém Cambridge, zkonstruoval umělec Matthew Mazzotta jednoduchou biostanici vyvíjející metan, který využijí pro svícení ve veřejných parcích. Stačí jen přesvědčit pejskaře, aby pytlíky s exkrementy vhodili do kontejneru. Japonci šli dál. 

Recyklované bílkoviny Japoncům chutnají jako hovězí burger

Profesor Mitsuyuki Ikeda v laboratoři

Profesor Mitsuyuki Ikeda v laboratoři

A recyklované

A recyklované "maso" může na trh.

Profesor Mitsuyuki Ikeda během svého výzkumu zjistil, že lidské exkrementy jsou doslova nabité bílkovinami; rozhodl se toho využít a vyrobil tak první maso, jehož základem jsou bílkoviny z lidských výkalů. Tato náhražka masa s pracovním názvem Shit burger je tak v podstatě recyklací exkrementu.

Maso z odpadu

Takto vyrobené maso obsahuje 63 procent proteinů, 25 procent sacharidů, 6 procent tuku a 9 procent minerálů. Má mnohem méně kalorií než jakékoliv jiné a je ekologicky velmi šetrné. Vědci tedy doufají, že se lidé nakonec zbaví nechuti, kterou k takto vyráběnému masu přirozeně mají.

Tým profesora Ikedy extrahoval bílkoviny z exkrementů a připravil z této umělé náhražky masa první zkušební steaky. Ty obarvili červeným potravinářským barvivem a dochutili sójou. Když první várku pochoutky testovali, sklidila u lidí veliký úspěch. Většině lidí připomínala chuť burgeru hovězí a velmi jim chutnalo.

Zatím je však jeho výroba velmi drahá: srovnatelný kousek "recyklovaného masa" je asi desetkrát až dvacetkrát dražší než hovězí maso v hamburgeru z obchodu. Profesor Ikeda však věří, že naleznou způsob, jak maso vyrábět mnohem levněji. Jeho současná vysoká cena je způsobena především nákladným výzkumem.

Autoři:



Nejčtenější

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...

KVÍZ: Znáte naše brouky, pavouky a další bezobratlé?

Na Velké výstavě bezobratlých 2018 na půdě Přírodovědecké fakulty University...

Tvoří zhruba 95 % všech živočišných druhů na naší planetě, jen v České republice jich podle odhadů žije více než 40...



KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...

Evropou se šíří noví škůdci. Tesaříci a krasci napadají okrasné dřeviny

Krasec Lamprodila festiva

Tesaříci a krasci vázaní na jalovce byli posledních padesát let ve střední Evropě velice vzácní a ohrožení. S útlumem...

V Indii zalili omylem psa do asfaltu. Lhostejní dělníci ho odmítli vykopat

Spícího psa zaživa pohřbili do asfaltu

Až vzpoura místních obyvatel donutila silničáře vysvobodit ubohého psa. Kolemjdoucí jim sebrali bagr a psa z nově...

Další z rubriky

Čtenářské recepty: steak s brusinkovou omáčkou, pizza i špíz se zeleninou

Proces grilování hamburgeru

Máme tu další díl čtenářských receptů ze soutěže o kontaktní grily a udicí pistoli. V dnešní přehlídce receptů se...

Domácí jahodový džem jako od babičky: jen ovoce, trochu cukru a citron

Pokud vás příprava domácích džemů baví, investujte do speciálního nerezového...

Jak to ty naše babičky dělaly? Vždyť neměly možnost jednoduše koupit želírující přípravky a přesto byl jejich jahodový...

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...

Najdete na iDNES.cz