Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Bukvice lékařská (Betonica officinalis L.)

  20:15aktualizováno  20:15
Dnes často opomíjená bylina, která je známá již od středověku a v té době byla i jednou z nejoblíbenějších bylin, používala se téměř na vše. Dnes je především užívána jako lék pro lepší zažívání.

bukvice lékařská | foto: Profimedia.cz

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

Víte, že...

Dříve se bukvice vysazovala v blízkosti klášterů a hřbitovů. Měla ochránit nebožtíky před zlými silami a duchy.

Popis rostliny:  Z rodu Betonica pouze jediný druh rostoucí v ČR. Vytrvalá rostlina, dorůstající výšky kolem 60 cm. Listy jsou mírně aromatické, podlouhle vejčité s chlupatým povrchem a hrubě zubatým okrajem, vyrůstají na taktéž chlupaté čtyřhranné, dřevnatící lodyze. Květy jsou růžové až nachově červené, uskupené do podlouhlého, hustého lichoklasu, dlouhého asi 10 cm. Plodem je tvrdka. Až na barvu květů připomíná tato rostlina kopřivu. Už od středověku je hojně používaná jako léčivá rostlina. Pomáhá při bolestech hlavy, nervovém vypětí, plicních potížích, bolesti, astmatu, revmatismu, pálení žáhy, dýchacích obtížích, nadměrném pocení. Bukvice je všelék a při pravidelném používání pomáhá i při problémech s křečovými žilami. Zevně se dá použít na odřeniny či po bodnutí hmyzem.

Stanoviště: Především světlé lesy, louky, vřesoviště, pastviny. Vyhovují jí těžší, hlinité půdy s obsahem jílu či písku.

Výskyt: Po celém území ČR roztroušeně, v menší míře na severu. Dále se vyskytuje v malém množství po celém světě.

Období květu: Kvete od července do srpna.

Ohrožení: Není ohrožena.

Autoři:




Nejčtenější

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Další z rubriky

Cicimek pravý (Zizyphus jujuba). Plodem je oranžová až červenohnědá, oválná
Cicimek pravý (Zizyphus jujuba)

Zyziphus neboli jujuba patří mezi velmi odolné keře.   celý článek

Tykev obecná (cucurbita pepe). Tykev roste především na polích a v zahradách,
Tykev obecná (Cucurbita pepo)

Tykev obecná má mnoho variet. A to jsou cukety, kapačky, patisony a dýně olejné.   celý článek

Ploštičník větevnatý (Cimicifuga racemosa). Lodyha je rozvětvená a zakončená
Ploštičník větevnatý (Cimicifuga racemosa)

V Severní Americe nazýván jako black cohosh.   celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.