Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Přejedli jste se při grilování masa? Nezapomeňte ho zajíst ananasem

aktualizováno 
Šéfkuchař Vojtěch Kalášek pracující na britské ambasádě má ohromnou výhodu. V zahradě velvyslanectví má vlastní zahrádku, kde s láskou pečuje o zeleninu, kterou denně používá k vaření pro hosty. A využil ji i pro letní grilování, které připravil pro zaměstnance.

„Chceme tak trochu oslavit léto, tak jsme připravili malou grilovačku. Tady na zahradě ambasády k tomu máme ideální prostředí. A taky dost zeleniny na saláty, které si pěstuji na zahrádce, ke které mi přibyl i skleník, takže jsem mohl přidat i odrůdy, kterým by se normálně na záhonu tolik nedařilo,“ říká kuchař.

Fotogalerie

Připravil nám v přítomnosti kamery jedno z jídel, která bude podávat. „Čtyři hodiny jsem na 150 °C pekl krkovičku úplně do měkka tak, aby bylo možné ji natrhat. Když byla hotová, maso jsem smíchal s barbecue omáčkou. To je sweet chilli, kečup, chilli omáčka,“ popisuje.

V okamžiku, kdy se mají sejít hosté, už je maso hotové, stačí ho jen v rendlíku na grilu ohřívat a po opečení housky servírovat se salátem a rajčetem, aby se pak při náporu hostů nezdržovalo (více ve videu). Stejně tak si můžete dopředu připravit i salát z rajčat s cucamelonem, někdy se mu také říká mexická okurka. Má chuť pohybující se někde mezi limetkou a nakládanou okurkou.

„Před lety, když jsem ho prvně chtěl použít, nemohl jsem ho v obchodě sehnat, dokonce ani semena, takže jsem ho objednal v Británii. Dnes už je běžně v prodejnách osiv a ve skleníku se mu báječně daří,“ vzpomíná. A je patřičně hrdý na to, že může uplatnit úrodu ze své zahrádky.

K burgeru s trhaným masem přidá mimo salátu i ogrilovaný malý římský salát baby gem. „Obsahuje hodně vody, a když se rychle ogriluje po řezu, získá chuť po grilování a zároveň je hodně šťavnatý a svěží,“ doporučuje kuchař.

A na závěr finta pro všechny, kdo se nedokážou udržet v rámci střídmé konzumace masa při grilování. „Vyzkoušejte během hostiny trochu grilovaného ananasu, je to zázrak na vytrávení a uvidíte, že do sebe dokážete ještě nasoukat další jídlo,“ prozrazuje kuchařskou fintu.

Autor:


Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc....

Gyros naležato i roastbeef. Známe vítěze soutěže o kontaktní grily.

Ideální náplň do sendviče

Soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli je u konce. Naše odborná komise vybrala tři vítěze, což...

Poslední recepty v soutěži o grily. Miniburgery i grilovaná chobotnice

Miniburgery podle Ivety Martinovské

V sobotu 30. června končí naše soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli Sage. Tentokrát se ve...

Češi grilují rádi a špatně, neumí vybrat ani maso, říká Pohlreich

Vlevo správný T-bone steak, vpravo kus masa, který za T-bone steak někteří "řezníci" jen vydávají.

VIDEO Vždycky je lepší maso z býka než z krávy, víc si pochutnáte na odleželém mase než na čerstvém a...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

Perfektní rybí karbanátek. Asijská kuchyně snadno a rychle u vás na grilu

Rybí karbanátky s kari omáčkou

VIDEO Rybí karbanátky jsou velmi populární v asijské kuchyni. Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu...

Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem

VIDEO Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco...


Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

KVÍZ: Panenka, plecko, krkovice. Vyznáte se ve vepřovém mase?

V chladírně jsou jednotlivé roztříděné kousky připravené pro čisté kuchyňské...

Myslíte si, že by z vás mohl být dobrý řezník? V našem dalším kvízu se můžete otestovat. Podívejte se na „slepou mapu“...

Díky tatře hnoje vydupala zahrádku i z jílovité země. Trvalo to 40 let

Zahrádka kolem rodinného domu u Frýdku-Místku je pečlivě udržovaná.

Když před čtyřiceti lety manželé v obci nedaleko Frýdku-Místku dostavěli nový dům, postavili nový plot a provedli nutné...

Další z rubriky

Někteří šílení sběratelé dávají jmění i za nedojedený toast celebrity

Sbírka Johna Hoatsona

Zaplatili byste desítky nebo stovky tisíc za použitý těhotenský test, vytržený zub, nakousnutý toast nebo nošené spodní...

Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

VIDEO: Masité šťavnaté hamburgery v Ostravě ze šéfa vymáčkly tři hvězdy

Ani burger s kuřecím masem vůbec nemusí být nuda, dokázali šéfovi v ostravském...

Zbytečně sladké housky, nic moc lokalita a na Ostravu poměrně vysoké ceny čekaly na šéfovy spásné rady tentokrát. Dva...

Rozdáváme 100 kusů Baby Dove mycího gelu pro tělo i vlásky. Vyhrajte ho vy!
Rozdáváme 100 kusů Baby Dove mycího gelu pro tělo i vlásky. Vyhrajte ho vy!

Odborníci v Dove vytvořili řadu Baby Dove, která je určena pro jemnou péči o dětskou pokožku. Vyzkoušejte ji!

Najdete na iDNES.cz