Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Přejedli jste se při grilování masa? Nezapomeňte ho zajíst ananasem

aktualizováno 
Šéfkuchař Vojtěch Kalášek pracující na britské ambasádě má ohromnou výhodu. V zahradě velvyslanectví má vlastní zahrádku, kde s láskou pečuje o zeleninu, kterou denně používá k vaření pro hosty. A využil ji i pro letní grilování, které připravil pro zaměstnance.

„Chceme tak trochu oslavit léto, tak jsme připravili malou grilovačku. Tady na zahradě ambasády k tomu máme ideální prostředí. A taky dost zeleniny na saláty, které si pěstuji na zahrádce, ke které mi přibyl i skleník, takže jsem mohl přidat i odrůdy, kterým by se normálně na záhonu tolik nedařilo,“ říká kuchař.

Fotogalerie

Připravil nám v přítomnosti kamery jedno z jídel, která bude podávat. „Čtyři hodiny jsem na 150 °C pekl krkovičku úplně do měkka tak, aby bylo možné ji natrhat. Když byla hotová, maso jsem smíchal s barbecue omáčkou. To je sweet chilli, kečup, chilli omáčka,“ popisuje.

V okamžiku, kdy se mají sejít hosté, už je maso hotové, stačí ho jen v rendlíku na grilu ohřívat a po opečení housky servírovat se salátem a rajčetem, aby se pak při náporu hostů nezdržovalo (více ve videu). Stejně tak si můžete dopředu připravit i salát z rajčat s cucamelonem, někdy se mu také říká mexická okurka. Má chuť pohybující se někde mezi limetkou a nakládanou okurkou.

„Před lety, když jsem ho prvně chtěl použít, nemohl jsem ho v obchodě sehnat, dokonce ani semena, takže jsem ho objednal v Británii. Dnes už je běžně v prodejnách osiv a ve skleníku se mu báječně daří,“ vzpomíná. A je patřičně hrdý na to, že může uplatnit úrodu ze své zahrádky.

Hlasujte o nejlepší grilovaný pokrm

Až do 15. srpna můžete hlasovat ve fotogalerii o nejlepší čtenářský recept. Pět nejlepších vyhrají ceny v hodnotě až 100 000 Kč. Ceny do soutěže věnovala společnost PENTA, která prodává grily značky G21.

K burgeru s trhaným masem přidá mimo salátu i ogrilovaný malý římský salát baby gem. „Obsahuje hodně vody, a když se rychle ogriluje po řezu, získá chuť po grilování a zároveň je hodně šťavnatý a svěží,“ doporučuje kuchař.

A na závěr finta pro všechny, kdo se nedokážou udržet v rámci střídmé konzumace masa při grilování. „Vyzkoušejte během hostiny trochu grilovaného ananasu, je to zázrak na vytrávení a uvidíte, že do sebe dokážete ještě nasoukat další jídlo,“ prozrazuje kuchařskou fintu.

Autor:




Nejčtenější

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Šikmé větve představují oříšek, vyplatí se "předlomit" si je předem.
Připravte se na úklid zahrady a vyhrajte elektrické zahradní pomocníky

Na podzim připravujeme zahradu k zimnímu spánku. K tomu patří úklid větví z prořezávky, nadrcení na mulč nebo do kamen i hrabání listí. Pokud v soutěži správně...  celý článek

Mládě želvy ostruhaté. Pohlaví bude zřejmé až za několik let.
Zoo ovlivňovala pohlaví želv teplotou, výsledek bude znát za několik let

V ostravské zoologické zahradě se po patnácti letech od začátku chovu vylíhla mláďata želvy ostruhaté. Chovatelé se snažili ovlivnit pohlaví mláďat regulací...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Další z rubriky

Lilková zmrzlina se sušenými lilkovými chipsy, mandlovou drobenkou a...
VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří...  celý článek

Zdeněk Pohlreich v jednom z konfrontačních rozhovorů s majitelem Bílého koníčka...
VIDEO: Z Třeboně jede Pohlreich nadšený i znechucený, hvězdu dá a nedá

Jako předkrm vydlabané plněné brambory, po kterých už máte dost. Neestetické lečo, které může chutnat milionově, ale do restaurace nepatří. Majitel, který se...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.