Bylinkový čaj

Bylinkový čaj | foto: Blanka Lednická

Bylinkový čaj - první pomoc při potížích

Jste nachlazení, ale nechcete jít k doktorovi? Pak vám mohou pomoci i bylinky. Přinášíme vám přehled bylinek používaných při některých zdravotních potížích.
Příprava bylinných čajů může být velmi jednoduchá, a to v případě, že v lékárně zakoupíte sáčkovaný bylinkový čaj. Na výběr máte jak jednodruhové, tak i směsi různých bylin. Kromě sáčků můžete použít přímo sypané bylinky.
Speciálně připravené směsi (např. pro podporu trávení)
seženete nejen v lékárnách, ale také ve specializovaných čajových obchodech nebo obchodech s biovýrobky. My se zaměříme na jednoduché bylinkové čaje – heřmánkový, bezový, meduňkový, třezalkový, řebříčkový a dobromyslový.

Fóra čtenářů HOBBY.cz

Heřmánkový čaj

Pokud hledáte bylinku, která je v našem prostředí nejvíce využívaná, pak narazíte na heřmánek. Jeho využití je velmi široké, má hojivé a regenerační účinky, je možné ho použít při nachlazení nebo ženských problémech.

Návod na přípravu

Jednu lžičku heřmánku přelijte 0,2 l vroucí vody a nechte 10 až 15 minut odstát. Po vylouhování nálev sceďte. Pijte nálev ještě teplý, nejlépe po jídle. Neskladujte ho, ale připravte si vždy čerstvý.

Bezový čaj

Využití bezu černého je podobně široké jako v případě heřmánku, i proto si zaslouží pozornost. Působí totiž preventivně proti skleróze a pomáhá při regeneraci jaterních buněk. Rovněž má potopudný účinek, což může pomoci při začínající viróze nebo při horečkách.

. Pozor

Bylinky, stejně jako jiná léčiva, je nutné používat s rozmyslem, v případě závažnějších problémů se poraďte s lékařem.

Návod na přípravu

Do šálku nasypte dvě lžičky sušeného bezového květu, zalijte vroucí vodou a nechte 10 minut louhovat. Následně nálev sceďte. Bezový čaj má tu výhodu, že není nutné ho doslazovat – bez má sám o sobě sladkou příchuť.

Meduňkový čaj

Meduňku použijte například při nachlazení nebo při zažívacích potížích. Pokud si dáte meduňkový čaj před spaním, bude se vám lépe usínat, meduňka působí i proti nespavosti a celkově zklidňuje organismus.

Návod na přípravu

Jednu až dvě lžičky meduňky přelijete 0,3 l vroucí vody a necháte 15 minut vylouhovat. Po scezení můžete čaj přisladit medem nebo sirupem.

Třezalkový čaj

Pronásleduje vás nervozita a úzkostné stavy? Zkuste třezalkový čaj – třezalka je totiž jednou z nejúčinnějších bylinek pro tento typ problémů. Pomáhá zklidňovat organismus, takže působí pozitivně nejen na nervy, ale také na zažívání.

Návod na přípravu

Z třezalky je možné připravit jak nálev, tak odvar. Nálev je pro domácí použití vhodnější, jeho příprava trvá kratší dobu. Dvě lžičky třezalky přelijte 0,3 l vroucí vody a nechte 15 minut odstát. Po scezení ještě teplý čaj vypijte.

. Nálev versus odvar

Nálev je popsán u všech návodů v tomto článku – bylinky přelijete vroucí vodou a necháte louhovat. V případě odvaru bylinky vložíte do studené vody, tu přivedete k varu, odstavíte a bylinky necháte vylouhovat.


Řebříčkový čaj

Řebříček obecný, který můžete zahlédnout na každé louce a u každé cesty, je rovněž bylinkou používanou v lékařství. Příznivě působí na krevní oběh a látkovou výměnu, má protizánětlivé účinky a podporuje hojení. Čaj z řebříčku pomáhá také v případě plicních onemocnění nebo při nadýmání. Ale pozor! Řebříček používejte vnitřně jen v malém množství a po krátkou dobu – může totiž při déle trvajícím používání způsobit otravu!

Návod na přípravu

Jednu lžičku řebříčku přelijte 0,3 l horké vody a nechte 15 minut louhovat v zakryté nádobě. Řebříček nesmíte vařit, takže ho nevhazujte do vroucí vody. Po scezení vypijte nálev ještě teplý – ideální je pít řebříčkový čaj před jídlem.

Čaj z dobromysli

Dobromysl obecná není jen kořením (známější je pod názvem oregano), ale také léčivá bylina. Podporuje funkci žaludku a trávení, léčí nechutenství, rovněž ji můžete použít při nemocech dýchacího ústrojí. Na rozdíl od řebříčku je možné ji používat dlouhodobě bez jakýchkoli vedlejších účinků.

Návod na přípravu

Jednu čajovou lžičku dobromyslové nati zalijte 0,2 l vroucí vody. Nechte 10 minut louhovat, poté sceďte a ještě teplý čaj vypijte.