OBRAZEM: Bylinky do kuchyně. Jak je pěstovat a na co jsou dobré

  15:32aktualizováno  15:32
V písčité a chudší půdě na slunci se daří levanduli, rozmarýnu, saturejce, tymiánu, oreganu, třezalce a dalším středomořským rostlinám. Zato pažitka, máta a šalvěj dají přednost vlhčímu prostředí a polostínu. Choulostivé bazalce je zase dobře ve skleníku nebo v místnosti, proto také není problém pěstovat ji třeba na okenním parapetu.

Ani fakt, že nemáte zahrádku, neznamená, že si nemůžete pěstovat oblíbené bylinky nejen do kuchyně, ale i pro krásu a zdraví. Pro informace k těm, které nenajdete ve fotogalerii, zalistujte v našem Herbáři.   

Velké vegetační nádoby umožňují pěstovat značné množství bylinek i na poměrně malé ploše. Dáte je na terasu, na balkon, při nedostatku místa na okenní parapet nebo na římsu. V bytě můžete bylinky umístit za okno a do různých závěsných systémů. Odvděčí se vám svou užitkovou hodnotou v mnoha podobách.

Nezapomínejte ani na plané bylinky. Rady, jak využít například medvědí česnek, kopřivy, sedmikrásky či květy pampelišek najdete v článku Plané bylinky propašujte na jaře do kuchyně, kopřivami nacpěte mrazák.

Bylinky můžete sušit, mrazit, konzervovat

Když už máte zdroj vlastních čerstvých bylinek, myslete i na jejich uchování. Přebytky si můžete samozřejmě nasušit, ideálně na teplém a stinném místě s dostatečným přístupem čerstvého vzduchu. Rostliny zavěsíte ve svazcích, horní částí dolů.

Nařezané výhonky, kořeny, okvětní lístky sušte rozložené na drátěných roštech. Můžete je také sušit v troubě při maximální teplotě 50 °C. Pro uskladnění jsou vhodné skleněné a porcelánové nádoby.

Bylinky lze i zamrazit. Jednoduše je rozdělíte do malých porcí a v mikrotenových sáčcích nebo v dózách uložíte do mrazničky. Dobře se také dají konzervovat naložením do rostlinného oleje nebo do octa.

Zobrazit celou fotogalerii

Prohlédněte si pohodlně všechny fotografie

Autoři:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Šroubováky, vrtačka nebo svěrák. Nejlepší dárky pro kutily

Základní sada šroubováků

V každé domácnosti potřebujete alespoň minimum nářadí, abyste byli schopni zvládnout nenadálé havarijní situace. Přece...

Další z rubriky

Pohlreich ukázal, jak i z nenáviděných fazolí uděláte atraktivní polévku

Fazolová polévka se salsicciou

Zeptejte se dětí, zda můžete uvařit něco z fazolí. Odpovědí vám bude jen nesouhlasné mručení. Přitom po fazolové...

Ozdoby z ořechových skořápek mají kouzlo starých časů, vyzkoušejte to

Do ozdob z ořechových skořápek se dá schovat celý betlém i s příběhem.

První adventní neděle je tu a přípravy na Vánoce jsou v plném proudu. Co k výzdobě přidat i vlastnoručně vyrobené...

Vybírejte nejlepší místo pro relaxaci. Můžete vyhrát infrasaunu

Je to lestní stráň s překrásným výhledem na labský kaňon. A když nastane období...

Vyhlásili jsme soutěž o infrasaunu. Jediným úkolem je poslat snímek místa, kde nejraději trávíte volný čas a užíváte si...

Najdete na iDNES.cz