Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

OBRAZEM: Bylinky do kuchyně. Jak je pěstovat a na co jsou dobré

  15:32aktualizováno  15:32
V písčité a chudší půdě na slunci se daří levanduli, rozmarýnu, saturejce, tymiánu, oreganu, třezalce a dalším středomořským rostlinám. Zato pažitka, máta a šalvěj dají přednost vlhčímu prostředí a polostínu. Choulostivé bazalce je zase dobře ve skleníku nebo v místnosti, proto také není problém pěstovat ji třeba na okenním parapetu.

Ani fakt, že nemáte zahrádku, neznamená, že si nemůžete pěstovat oblíbené bylinky nejen do kuchyně, ale i pro krásu a zdraví. Pro informace k těm, které nenajdete ve fotogalerii, zalistujte v našem Herbáři.   

Velké vegetační nádoby umožňují pěstovat značné množství bylinek i na poměrně malé ploše. Dáte je na terasu, na balkon, při nedostatku místa na okenní parapet nebo na římsu. V bytě můžete bylinky umístit za okno a do různých závěsných systémů. Odvděčí se vám svou užitkovou hodnotou v mnoha podobách.

Nezapomínejte ani na plané bylinky. Rady, jak využít například medvědí česnek, kopřivy, sedmikrásky či květy pampelišek najdete v článku Plané bylinky propašujte na jaře do kuchyně, kopřivami nacpěte mrazák.

Bylinky můžete sušit, mrazit, konzervovat

Když už máte zdroj vlastních čerstvých bylinek, myslete i na jejich uchování. Přebytky si můžete samozřejmě nasušit, ideálně na teplém a stinném místě s dostatečným přístupem čerstvého vzduchu. Rostliny zavěsíte ve svazcích, horní částí dolů.

Nařezané výhonky, kořeny, okvětní lístky sušte rozložené na drátěných roštech. Můžete je také sušit v troubě při maximální teplotě 50 °C. Pro uskladnění jsou vhodné skleněné a porcelánové nádoby.

Bylinky lze i zamrazit. Jednoduše je rozdělíte do malých porcí a v mikrotenových sáčcích nebo v dózách uložíte do mrazničky. Dobře se také dají konzervovat naložením do rostlinného oleje nebo do octa.

Zobrazit celou fotogalerii

Prohlédněte si pohodlně všechny fotografie

Autoři:



Nejčtenější

Rostou hřiby, někde ještě i smrže. Ale jen na pár místech v republice

Úlovek z tohoto týdne, z lokality u Kostelce nad Černými lesy. Zapomeňte ovšem...

Specifický úkaz, kdy kvetou souběžně rostliny, jež bývají v půlce května již odkvetlé, a současně ty, které vykvetly o...

KVÍZ: Vyznáte se v používání kuchyňských bylinek?

Libeček (vysoký v pozadí), šalvěj, pažitka a další. Vše na jednom záhonu.

Bez bylinek se v kuchyni prakticky neobejdeme. Při vaření dávají pokrmům jejich typickou chuť a některým kuchyním...



V Česku přibývá zelených střech. Fungují jako přírodní klimatizace

Zelená zahrada na rodinném domě na Růmech ve Zlíně

Loni v Česku vyrostlo o polovinu více zelených střech než v roce 2016. Konkrétně to bylo 195 tisíc metrů čtverečních....

Zamořil panelák cvrčky pro své chameleony. Stálo ho to padesát tisíc

Bez živého hmyzu se chameleoni neobejdou. Jeho přechovávání však má svá úskalí,...

Chovatelství exotických zvířat si často žádá nemalé oběti. Musíte svým mazlíčkům vytvořit ideální podmínky imitující...

VIDEO: Sprostě dobrý, říká Pohlreich o opékané jarní cibulce

Omáčka slouží jako dip, do kterého se cibulka při konzumaci namáčí.

Další díl pořadu Rozpal to ve Španělsku, Šéfe! přinesl několik zajímavých receptů. Opékanou jarní cibulku s omáčkou si...

Další z rubriky

KVÍZ: Vyznáte se v používání kuchyňských bylinek?

Libeček (vysoký v pozadí), šalvěj, pažitka a další. Vše na jednom záhonu.

Bez bylinek se v kuchyni prakticky neobejdeme. Při vaření dávají pokrmům jejich typickou chuť a některým kuchyním...

Naučte se nakupovat a jíst chřest. Grilovaný chutná jako sladký hrášek

Chřest nastrouhaný na nudličky a krátce grilovaný má vynikající chuť mladého...

Svazečky čerstvého bílého i zeleného chřestu, šparglu neboli asparágusu už jsou na pultech. Známý český foodbloger...

Pohlreichova rychlá svačina z grilu: topinka se španělskou šunkou

Topinka s česnekem, rajčaty a španělskou šunkou připravená na grilu

„Když v jedné hospodě na Mallorce můžou servírovat jen chleba se šunkou a nic jiného a každý den tam na to přijede 250...

Najdete na iDNES.cz