Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

OBRAZEM: Bylinky do kuchyně. Jak je pěstovat a na co jsou dobré

  15:32aktualizováno  15:32
V písčité a chudší půdě na slunci se daří levanduli, rozmarýnu, saturejce, tymiánu, oreganu, třezalce a dalším středomořským rostlinám. Zato pažitka, máta a šalvěj dají přednost vlhčímu prostředí a polostínu. Choulostivé bazalce je zase dobře ve skleníku nebo v místnosti, proto také není problém pěstovat ji třeba na okenním parapetu.

Ani fakt, že nemáte zahrádku, neznamená, že si nemůžete pěstovat oblíbené bylinky nejen do kuchyně, ale i pro krásu a zdraví. Pro informace k těm, které nenajdete ve fotogalerii, zalistujte v našem Herbáři.   

Velké vegetační nádoby umožňují pěstovat značné množství bylinek i na poměrně malé ploše. Dáte je na terasu, na balkon, při nedostatku místa na okenní parapet nebo na římsu. V bytě můžete bylinky umístit za okno a do různých závěsných systémů. Odvděčí se vám svou užitkovou hodnotou v mnoha podobách.

Nezapomínejte ani na plané bylinky. Rady, jak využít například medvědí česnek, kopřivy, sedmikrásky či květy pampelišek najdete v článku Plané bylinky propašujte na jaře do kuchyně, kopřivami nacpěte mrazák.

Bylinky můžete sušit, mrazit, konzervovat

Když už máte zdroj vlastních čerstvých bylinek, myslete i na jejich uchování. Přebytky si můžete samozřejmě nasušit, ideálně na teplém a stinném místě s dostatečným přístupem čerstvého vzduchu. Rostliny zavěsíte ve svazcích, horní částí dolů.

Nařezané výhonky, kořeny, okvětní lístky sušte rozložené na drátěných roštech. Můžete je také sušit v troubě při maximální teplotě 50 °C. Pro uskladnění jsou vhodné skleněné a porcelánové nádoby.

Bylinky lze i zamrazit. Jednoduše je rozdělíte do malých porcí a v mikrotenových sáčcích nebo v dózách uložíte do mrazničky. Dobře se také dají konzervovat naložením do rostlinného oleje nebo do octa.

Zobrazit celou fotogalerii

Prohlédněte si pohodlně všechny fotografie

Autoři:



Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

Mělník, Znojmo i Karlštejn. Šest tipů, kam se vydat za slavnostmi vína

Vinobraní na jižní Moravě.

Podzim žije vinobraním. V průběhu nejbližších měsíců se těšte na spoustu akcí, kde můžete ochutnávat nejen letošní...

Září je měsícem biopotravin, nejlevněji je koupíte na farmách a statcích

Sklizeň meruněk v bio sadě likérky Rudolf Jelínek v jihomoravských Starovicích.

V Česku kupuje biopotraviny stále více zákazníků. Většina tuzemských se u nás i spotřebuje. Lidé je volí kvůli lepší...

OBRAZEM: Bizarní světové rekordy zapsané do Guinessovy knihy 2019

Fanoušci rekordů se minulý čtvrtek dočkali nového vydání Guinessovy knihy....

Fanoušci rekordů se minulý čtvrtek dočkali nového vydání Guinessovy knihy. Podívejte se, s jakými bizarnostmi lze...

Najdete na iDNES.cz