Pod pojmem čajové koláčky si nejspíš každý představí anglické čajové koláčky, jako známe z filmů. Ty většinou mívají trochu jiný tvar, náplň se dává mezi dvě „polokoule“ z upečeného těsta. Liší se i složení, většinou se místo klasického droždí používá soda nebo „prdopeč“, místo mléka podmáslí a najdete tam i další odlišnosti.
Iveta Fabešová se rozhodla využít klasičtější ingredience a možná by se rozhodla pro věcnější název: koláčky s povidly a drobenkou. Povidla buď můžete koupit, nebo je připravit vlastnoručně. Celý soubor návodů, jak je snadno uvařit, najdete zde.
Jenom na sladkých pokrmech ovsem pořad o grilování pořad nestojí. Nebyl by to Zdeněk Pohlreich, aby neukázal něco zvláštního. Pod grilem upekl celé malé mléčné sele a milovníkům ryb ukázal přípravu lososa na udicím prkénku.
Nejdříve ho namarinoval ve směsi cukru a soli a aby to nebylo tak fádní, poradil jim, jak mu dát ještě chuťovou vrstvu navíc: před uzením ho potřel rumem.
Koláčky s povidly a drobenkou
Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 29 g droždí
- 80 g cukru krupice
- 80 g másla
- citronová kůra
- muškátový oříšek
- špetka soli
- 2 žloutky
- 375 g vlažného mléka
Na drobenku:
- 80 g másla
- 200 g polohrubé mouky
- 80 g cukru krupice
- 1 ks vejce na potření
- moučkový cukr
Postup:
Do mísy dejte mouku, přidejte žloutky, droždí, trochu soli, cukr, citronovou kůru s špetkou muškátového oříšku. Rozpuštěné máslo zchlaďte spolu s mlékem a postupně přilévejte do těsta.
Rozpal to, šéfe!Premiéry kuchařské grilovací show můžete sledovat v televizi Prima vždy v úterý v před 23. hodinou, reprízu v neděli před desátou. |
Vypracujte a až se bude těsto odlepovat od stěn, nechte ho vykynout 45 minut na teplém místě. Mezitím smíchejte mouku, cukr a máslo na drobenku.
Ještě jednou těsto propracujte a vytvarujte menší kuličky, které nechte chviličku vykynout. Z kuliček vytvarujte koláčky s důlkem a pomašlujte je rozšlehaným vejcem. Důlek naplňte povidly a posypte drobenkou.
V grilu nebo troubě rozpálené na 180 °C pečte koláčky 20 až 25 minut. Nechte je vychladnout, posypte moučkovým cukrem a podávejte.