Chuck Norris vydrží vše. Odvážlivci pojídali ostré hamburgery

  • 12
„Čak Noris Čelenč“ se jmenovala soutěž v pojídání ostrého menu, jehož základem se stal pořádně vyostřený hamburger s názvem Čak Noris. Pro akci se spojila restaurace Bejzment s partou nadšenců Plechová huba, která každoročně pořádá soutěž v konzumaci chilli papriček, společenství doplnily i Chilli SOS a Rustic Jerky.

„Nám nešlo o trhání rekordů v pálivosti. Spíš o to, abychom udělali to jídlo tak pálivé, aby ti nejlepší závodníci pořád i přes ten pálivý pocit cítili chuť samotného jídla,“ vysvětluje organizátor akce Zdeněk Střížek z Bejzmentu.

Základem burgeru Čak Noris je houska ochucená papričkami red habanero. Housky se pak namažou majonézou, do které se přidává extrakt s pálivostí 6,4 milionu jednotek na Scovilleho stupnici.

Na housku se položí ledový salát, který působí jako jistý neutralizátor a pak už placka z hovězího masa. Pro soutěž byly placky dvě, tak aby daly dohromady půl kila masa.

Ani maso samotné nezůstalo neochucené. Namíchali do něj sýr a chilli papričky a na housce pak zalili ostrou omáčkou Psycho juice. Pak přidali habanero marmeládu, přikryli rukolou a úplně nahoru připíchli celou papriku red habanero plněnou sýrem.

„Než jsme lidi pustili soutěžit, raději jsme nechali účastníky podepsat papír, že konzumují na vlastní nebezpečí a zároveň jsme tu měli i zdravotnický dohled,“ popisuje Střížek. Závodníci také vyfasovali ke konzumaci rukavice, aby se vyhnuli pozdějším následkům a na závěr sklenici mléka pro neutralizování tohoto zážitku.

Než se však pustili do hamburgeru, museli se „rozjíst“ pálivými oříšky, pak dostali čokoládku nazvanou Ruská ruleta. To proto, že si ze sáčku mohli vytáhnout jen sladkou čokoládu, anebo i pekelně pálivou, přitom jednu od druhé nikdo předem nepozná. Po hamburgeru museli sníst balíček kořeněného sušeného masa a na závěr zlikvidovali půllitr ipy habanero z pivovaru Permon.

Do soutěže se nakonec přihlásilo deset lidí, z toho jeden předem vzdal, i když pro něj jako vegetariána mu slíbili, že připraví odpovídající hamburger. Prostě se zalekl. Mezi soutěžící se naopak dostal jeden téměř profesionál, který se pravidelně zúčastňuje klání Plechové huby, a ten dokázal celé menu zkonzumovat za 15 minut, 25,95 vteřiny.

„Bylo to pro mě vcelku v pohodě, já jsem zvyklý na ještě pálivější věci. Spíš pro mě byla výzvou ta velká porce,“ popisoval vítěz Daniel Všetečka, který na festivalu Plechové huby skončil loni třetí a předloni první.

Čak Noris Challenge je však určený spíš pro amatéry, kteří teprve s pojídáním ostrých pokrmů začínají a chtějí se zároveň pobavit vzájemným soupeřením. Proto v Bejzmentu uvažují, že by mohli odstartovat novou tradici, a to zřejmě ve čtvrtletním cyklu. „První rekord máme stanovený, takže bychom se měli od čeho odpíchnout do dalších kol,“ uvažuje Střížek.