Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Čápi netřídili odpad, lidé jim v hnízdě našli igelitky, silonky i provázky

aktualizováno 
Vylepšené hnízdo najdou po návratu z teplých krajin čápi na komínu bývalého pivovaru v Teplé. Ochránci společně s požárníky hnízdo vyčistili od igelitových tašek, rukavic i hadrů.

Karel Makoň z plzeňské Záchranné stanice živočichů upravuje z třicetimetrového požárního žebříku čapí hnízdo | foto: Karel Makoň

O vyčištění a rekonstrukci hnízda se postarali lidé ze Záchranné stanice živočichů Plzeň společně s profesionálními hasiči z Mariánských Lázní.

"Cílem akce bylo za pomoci třicet metrů dlouhého hasičského žebříku snížit pro nás jinak nepřístupné a hlavně přetížené hnízdo čápů bílých. Snižování hnízda trvalo zhruba půldruhé hodiny. Další dvě hodiny zabral úklid střechy, čištění okapů a komunikace, kam jsme materiál z hnízda shazovali," vysvětlil Karel Makoň ze záchranné stanice.

Po celou dobu zásahu vál silný nárazový vítr. "Musím se přiznat, že když jsem lezl po žebříku, docela jsem měl strach. Žebřík nám totiž vystačil tak akorát k horní hraně hnízda a docela se kýval. Po několika minutách jsem si však zvykl a snížil hnízdo zhruba na třetinu původní výšky," řekl ochránce zvířat.

Hnízdo lidé upravovali pomocí polní lopatky. Nejdříve rozebrali okraj z klacků a pak postupně odebírali zetlelý kompost. "V hnízdě nechyběly ani tradiční igelitové tašky, silonky, rukavice, hadry a pro ptáky rovněž nebezpečné provázky," vypočetl Makoň.

Další neméně náročný úkol čekal ochranáře o něco níže. "Kolega Miloš Paisker musel z lana a žebříku vyčistit střechu a okapy. Mokrá střecha značně klouzala, a tak zametání zejména ve stoje připomínalo chvílemi cirkusové či baletní vystoupení. Na závěr jsme kolem poledne začali uklízet komunikaci a pozemky pod hnízdem. Silný vítr rozfoukal shazovaný hnízdní materiál do všech stran, a tak jsme všichni měli co dělat" konstatoval Makoň.

Úpravu hnízda finančně podpořil Karlovarský krajský úřad, který se prostřednictvím svého odboru životního prostředí a zemědělství stará o hnízda a hnízdiště všech ohrožených živočichů, mezi které patří i čáp bílý.

Autoři:




Nejčtenější

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Další z rubriky

Klasickým sporákům, i když jsou na pevná paliva, nechybí některé moderní...
Kamna na chalupu: vyberte typ, který se rychle zahřeje a vyhrajte vysavač

Topení na chalupě je specifické tím, že se s ním začíná v pátek odpoledne a končí v neděli po obědě. Takže rozhodně není žádoucí zdroj tepla, který se sám o...  celý článek

Lilková zmrzlina se sušenými lilkovými chipsy, mandlovou drobenkou a...
VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.