Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


České zboží poznáte podle čárového kódu, radí e-mail. Není to pravda

aktualizováno 
Kouzelné trojčíslí 859, kterým začíná číselná řada na čárovém kódu, vůbec nemusí znamenat, že zboží bylo vyrobeno v České republice. Jen ho distribuuje nebo balí firma, která je registrovaná do českého systému EAN.

Kódy začínající dvojkou se používají v místní distribuční síti pro potřeby vyskladování zásob, neoznačují tedy kód země | foto: Marek Burza

Po internetu kolují dopisy vyzývající k tomu, aby si nakupující všímali prvního trojčíslí čárového kódu. Když je tam vytisknuto 859, znamená to, že výrobek je z České republiky. Koupíte si tedy domácí produkt, vyzývá e-mail.

Skutečnost však může být úplně jiná. Zdokumentovat to může například situace, o které nedávno psal iDNES.cz v případě podezřele levného belgického zamražovaného másla (viz článek v rubrice Ekonomika). Tato másla tvoří v obchodních řetězcích velkou část nabídky, přitom na obalu není ani slovo o původu potraviny, uveden je pouze dovozce – společnost A7B-Bohemia. Čárový kód začíná "českým" číslem 859.

Vybrané kódy EAN13 a EAN8

540–549 Belgie
859 Česká republika
690–695 Čína
570–579 Dánsko
300–379 Francie
800–839 Itálie
754–755 Kanada
750 Mexiko
400–440 Německo
870–879 Nizozemsko
700–709 Norsko
590 Polsko
560 Portugalsko
900–919 Rakousko
858 Slovensko
500–509 Spojené království Velké Británie a Severního Irska
000–019; 030–039; 060–139 Spojené státy americké
840–849 Španělsko
730–739 Švédsko
760–769 Švýcarsko
471 Tchaj-wan

Pozn: Některé státy mají přidělen jen jediný trojciferný kód, některé celou řadu, například 800, 801, 802 až 839 u Itálie.

"Toto si lidé často zaměňují, ale označení země původu suroviny není cílem generování čárového kódu, tím vzniká mnoho nedorozumění. Kód je určen pro obchod a usnadnění manipulace se zbožím," vysvětluje Michal Bílý ze společnosti GS1 Czech Republic, která pro Českou republiku systém kódů spravuje.

Podobně je to například u masa nebo dalších výrobků prodávaných v supermarketech. Často na nich najdete kód z řady 020–029 nebo 200–299, který je vyhrazen pro lokální systém skladování. Spotřebitel se tedy musí spoléhat na to, že si prodejce nevymýšlí, když na balíček s kuřetem nalepí například text "Výhradně z českých chovů". Pokud tam nic podobného nenajdete, nevíte nic.

Vyplatí se nelenit a zjistit si, co dělá společnost, která kuřata prodává. Když se podíváte na nálepku na kuřeti na úvodní fotografii, uvidíte, že ho dodaly Drůbežářské závody Klatovy - což nejsou chovatelé kuřat, pouze zpracovatelé. Proto ujištění o českém původu kuřat.

Jistou šancí, jak se v budoucnu dobrat skutečného původu zboží, což je důležité hlavně u potravin, je přidělování takzvaných rodných listů. V současné době se je snaží v rámci EU prosadit naše ministerstvo zemědělství.

"V zájmu každého prodejce by mělo být, aby nemusel být odkázán jenom na dotazy lidí, jestli je maso skutečně odtamtud nebo odtamtud," řekl ministr Ivan Fuksa už před časem. Opatření by se mělo týkat hlavně masa, mléčných výrobků a vajec.

Actimel se dováží, přesto má první trojčíslí 859, tedy kód České republiky

Podle Fuksy je k prosazení tohoto modelu vhodná doba. O původu potravin se stále ještě diskutuje v souvislosti s dioxinovou aférou, kdy v rámci otevřené Evropy není jasné, jaké jsou "toky" masa. Nakonec se může stát, že německé maso může být označeno jako české, protože se bouralo u nás, a polská kuřata jako česká, protože se balila u nás.

Čárový kód

Čárový kód je prostředek pro automatizovaný sběr dat. Je tvořen černotiskem vytištěnými pruhy (v některých novějších verzích kódu mozaikou) definované šířky, umožňující přečtení pomocí technických prostředků – čteček (pro jednorozměrné kódy) či skenerů (pro jedno- i dvourozměrné kódy). Patent na čárový kód byl poprvé udělen v roce 1949.

U nás nejběžnější čárový kód EAN (13 nebo redukovaný 8) musí být v mnoha případech pro používání v komerční sféře registrovaný. Organizace, která registruje čárový kód EAN a současně hlídá standardy tohoto kódu je GS1 International. Tato je pro různé země lokalizována. V České republice vystupuje pod jménem GS1 Česká republika.

U nás nejtypičtější čárový kód EAN 13, toto zboží by pocházelo ze Šrí Lanky

Autor:




Nejčtenější

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Další z rubriky

Hotové domácí máslo
VIDEO: Než prohlížet prázdné regály bez másla, radši si ho vyrobte sami

Že se cena másla zvedla, sledujeme už několik týdnů. Nyní však dochází i k tomu, že na něj v obchodě často už vůbec nenarazíte. Pokud se vám to stalo, zkuste...  celý článek

Lilková zmrzlina se sušenými lilkovými chipsy, mandlovou drobenkou a...
VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří...  celý článek

Domácí vejce nebudou mít hezky barevné žloutky, pokud slepicím nedopřejete dost...
Barevným vaječným žloutkům pomáhá chemie. Domácí vejce nemusí být lepší

Domácí vejce nemusí být vždy lepší než kupovaná. Záleží na tom, zda mají slepice dost pastvy, ne jen dvorek vyhrabaný až do hlíny. A kdo chová vlastní slepice,...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.