Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

České zboží poznáte podle čárového kódu, radí e-mail. Není to pravda

aktualizováno 
Kouzelné trojčíslí 859, kterým začíná číselná řada na čárovém kódu, vůbec nemusí znamenat, že zboží bylo vyrobeno v České republice. Jen ho distribuuje nebo balí firma, která je registrovaná do českého systému EAN.

Kódy začínající dvojkou se používají v místní distribuční síti pro potřeby vyskladování zásob, neoznačují tedy kód země | foto: Marek Burza

Po internetu kolují dopisy vyzývající k tomu, aby si nakupující všímali prvního trojčíslí čárového kódu. Když je tam vytisknuto 859, znamená to, že výrobek je z České republiky. Koupíte si tedy domácí produkt, vyzývá e-mail.

Skutečnost však může být úplně jiná. Zdokumentovat to může například situace, o které nedávno psal iDNES.cz v případě podezřele levného belgického zamražovaného másla (viz článek v rubrice Ekonomika). Tato másla tvoří v obchodních řetězcích velkou část nabídky, přitom na obalu není ani slovo o původu potraviny, uveden je pouze dovozce – společnost A7B-Bohemia. Čárový kód začíná "českým" číslem 859.

Vybrané kódy EAN13 a EAN8

540–549 Belgie
859 Česká republika
690–695 Čína
570–579 Dánsko
300–379 Francie
800–839 Itálie
754–755 Kanada
750 Mexiko
400–440 Německo
870–879 Nizozemsko
700–709 Norsko
590 Polsko
560 Portugalsko
900–919 Rakousko
858 Slovensko
500–509 Spojené království Velké Británie a Severního Irska
000–019; 030–039; 060–139 Spojené státy americké
840–849 Španělsko
730–739 Švédsko
760–769 Švýcarsko
471 Tchaj-wan

Pozn: Některé státy mají přidělen jen jediný trojciferný kód, některé celou řadu, například 800, 801, 802 až 839 u Itálie.

"Toto si lidé často zaměňují, ale označení země původu suroviny není cílem generování čárového kódu, tím vzniká mnoho nedorozumění. Kód je určen pro obchod a usnadnění manipulace se zbožím," vysvětluje Michal Bílý ze společnosti GS1 Czech Republic, která pro Českou republiku systém kódů spravuje.

Podobně je to například u masa nebo dalších výrobků prodávaných v supermarketech. Často na nich najdete kód z řady 020–029 nebo 200–299, který je vyhrazen pro lokální systém skladování. Spotřebitel se tedy musí spoléhat na to, že si prodejce nevymýšlí, když na balíček s kuřetem nalepí například text "Výhradně z českých chovů". Pokud tam nic podobného nenajdete, nevíte nic.

Vyplatí se nelenit a zjistit si, co dělá společnost, která kuřata prodává. Když se podíváte na nálepku na kuřeti na úvodní fotografii, uvidíte, že ho dodaly Drůbežářské závody Klatovy - což nejsou chovatelé kuřat, pouze zpracovatelé. Proto ujištění o českém původu kuřat.

Jistou šancí, jak se v budoucnu dobrat skutečného původu zboží, což je důležité hlavně u potravin, je přidělování takzvaných rodných listů. V současné době se je snaží v rámci EU prosadit naše ministerstvo zemědělství.

"V zájmu každého prodejce by mělo být, aby nemusel být odkázán jenom na dotazy lidí, jestli je maso skutečně odtamtud nebo odtamtud," řekl ministr Ivan Fuksa už před časem. Opatření by se mělo týkat hlavně masa, mléčných výrobků a vajec.

Actimel se dováží, přesto má první trojčíslí 859, tedy kód České republiky

Podle Fuksy je k prosazení tohoto modelu vhodná doba. O původu potravin se stále ještě diskutuje v souvislosti s dioxinovou aférou, kdy v rámci otevřené Evropy není jasné, jaké jsou "toky" masa. Nakonec se může stát, že německé maso může být označeno jako české, protože se bouralo u nás, a polská kuřata jako česká, protože se balila u nás.

Čárový kód

Čárový kód je prostředek pro automatizovaný sběr dat. Je tvořen černotiskem vytištěnými pruhy (v některých novějších verzích kódu mozaikou) definované šířky, umožňující přečtení pomocí technických prostředků – čteček (pro jednorozměrné kódy) či skenerů (pro jedno- i dvourozměrné kódy). Patent na čárový kód byl poprvé udělen v roce 1949.

U nás nejběžnější čárový kód EAN (13 nebo redukovaný 8) musí být v mnoha případech pro používání v komerční sféře registrovaný. Organizace, která registruje čárový kód EAN a současně hlídá standardy tohoto kódu je GS1 International. Tato je pro různé země lokalizována. V České republice vystupuje pod jménem GS1 Česká republika.

U nás nejtypičtější čárový kód EAN 13, toto zboží by pocházelo ze Šrí Lanky

Autor:



Nejčtenější

Po Česku se prohání tisíce bobrů, lidí už se nebojí a umí i zabíjet

Bobr evropský v plné práci. Vyrušit ho, to se vám nemusí vyplatit.

V české přírodě se znovu zabydlelo zvíře, které jsme kdysi vyhubili. Máme se z návratu bobrů radovat, nebo nabíjet...

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...



KVÍZ: Bazmek nebo pačok. Vyznáte se ve starém řemeslnickém slangu?

Rozumíte, když s vámi mluví řemeslník?

Řemeslníci někdy mají tendenci používat termíny, kterými chtějí ohromit zákazníky, aby dali najevo odbornou převahu. Ne...

Evropou se šíří noví škůdci. Tesaříci a krasci napadají okrasné dřeviny

Krasec Lamprodila festiva

Tesaříci a krasci vázaní na jalovce byli posledních padesát let ve střední Evropě velice vzácní a ohrožení. S útlumem...

V Indii zalili omylem psa do asfaltu. Lhostejní dělníci ho odmítli vykopat

Spícího psa zaživa pohřbili do asfaltu

Až vzpoura místních obyvatel donutila silničáře vysvobodit ubohého psa. Kolemjdoucí jim sebrali bagr a psa z nově...

Další z rubriky

KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...

Makrela je u nás nedoceněná ryba. Pohlreich ukáže, jak na ni

Makrela s petrželovou marinádou s opékaným bramborem s šalotkou

Zdeněk Pohlreich ve své sérii Rozpal to šéfe ve Španělsku! na Primě opět používá místní produkty. Zaujala ho zde...

Míchačce na beton postačí jen 230 V, ale raději zkontrolujte jističe

Malá míchačka se hodí u každého domu.

Míchačka není velká investice a kolem domu se vždycky hodí. Protože stavbou domu starost nekončí. Vždycky je třeba...

PŘÍBĚH: Jak se žije s protikvasinkovou dietou
PŘÍBĚH: Jak se žije s protikvasinkovou dietou

Bez čokolády, bez kávy, bez ovoce. Dominičiny zdravotní obtíže ustoupily až poté, co nasadila protikvasinkovou dietu. Jak se jí teď žije bez sladkostí?

Najdete na iDNES.cz