Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Cascara z kávových slupek chutná jako čaj, povzbudí jako káva

aktualizováno 
Cascara je osvěžující nápoj, dá se pít studená i horká. Stačí si vybrat podle počasí. Připravíte ji ze sušených kávových slupek, které dnes farmáři používají čistě jako hnojivo, přestože obsahují stejné množství kofeinu jako kávová zrna.

I když nápoj připravený z kávových slupek vypadá na první pohled jako čajíček, sílu má velice slušnou, ať už je horký, nebo ledový.

V Etiopii a Jemenu si na čaji s obsahem kofeinu z kávových slupek pochutnávali mnohem dřív, než se kávová zrna začala pražit a káva získala nám známou podobu a chuť. Dnes se naopak káva připravuje z pražených zrn a o existenci nápoje ze slupek většina Evropanů nemá či donedávna neměla ani tušení.   

Káva je ovoce, chuťově srovnatelné s třešněmi

"Káva skutečně patří mezi ovoce, proto slupky kávových zrn chutnají sladce. I sušené vypadají a chutnají jako křížaly se znatelnou chutí třešní," navádí správným směrem Jaroslav Tuček, spolumajitel výběrové pražírny kávy Doubleshot.  

Takto se
Takto vypadají čerstvé kávové slupky.

Takto se "kávové třešně" sklízejí a takto vypadají čerstvé kávové slupky. Jako dužnina z třešní

Chuť sušených kávových slupek je nečekaně příjemná. Po chviličce slupky v ústech změknou a uvolní příjemnou nasládlou chuť. Opravdu připomíná křížaly; jen si nejste jistí, o které ovoce se jedná.

Pokud je tahle dobrota považovaná za odpad dobrý tak leda na hnojení, je to podobné, jako bychom vyhazovali na kompost dužninu z třešní a pochutnávali si na jejich pečlivě vyčištěných a upražených peckách. 

Za kolik cascaru koupíte a jak ji připravíte

Pokud zatoužíte otestovat, jak lidé připravovali kávu před stovkami let a jak jim chutnala, cascaru vyzkoušejte. Domů pořídíte 200g balení kávových bioslupek pod názvem Cascara za 190 korun. "Jsou to slupky získané během zpracování panamské kávy z farmy Emporium," upřesňuje původ slupek Jaroslav Tuček.

Příprava je jednoduchá, postupuje se stejně jako při přípravě čaje. Doporučený poměr je 15 g cascary na půl litru vroucí vody, po zalití jen necháte slupky louhovat šest minut a můžete servírovat. Citlivé a vnímavé jazýčky by měly v nápoji rozpoznat chuť rooibosu, šípkového čaje a třešní.

Studený nápoj připravíte stejně, jen cascaru po vylouhování přelijete přes led do šálku či do sklenice. Přidáte čerstvě vymačkanou šťávu z citrusů, vyzkoušet můžete i jejich různé kombinace, například pomeranč, půlku limetky a půlku citronu. Nezapomeňte na med a na led.  

Nechcete-li kupovat zajíce v pytli, ochutnejte cascaru nejdřív v kavárně. My jsme ji chutnali v Karlíně, v Mém šálku kávy, kde vás čtyři deci přijdou na 55 korun. Bylo krásné, téměř letní dopoledne, takže nám ji naservírovali ledovou, oslazenou medem a šmrncnutou pomerančovou šťávou. Stála za hřích. A probudila. 





Nejčtenější

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Další z rubriky

Hotové domácí máslo
VIDEO: Než prohlížet prázdné regály bez másla, radši si ho vyrobte sami

Že se cena másla zvedla, sledujeme už několik týdnů. Nyní však dochází i k tomu, že na něj v obchodě často už vůbec nenarazíte. Pokud se vám to stalo, zkuste...  celý článek

Pohlreich ochutnává jídlo v jídelně na Slovanském gymnáziu v Olomouci.
VIDEO: Pohlreich jako šéf v obří školní kuchyni, zabijáku čerstvosti

Na adresu Ano, šéfe! dorazila stížnost studentů olomouckého Slovanského gymnázia: nejede jim rozvařené a studené jídlo bez chuti a Zdeněk Pohlreich se jim...  celý článek

Domácí vejce nebudou mít hezky barevné žloutky, pokud slepicím nedopřejete dost...
Barevným vaječným žloutkům pomáhá chemie. Domácí vejce nemusí být lepší

Domácí vejce nemusí být vždy lepší než kupovaná. Záleží na tom, zda mají slepice dost pastvy, ne jen dvorek vyhrabaný až do hlíny. A kdo chová vlastní slepice,...  celý článek

Alternativní, nebo přirozený? Normální porod chápe každý jinak
Alternativní, nebo přirozený? Normální porod chápe každý jinak

Chcete porod bez léků a věčného vyrušování, jenže lékaři vás označí za alternativní matku.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.