Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Čech žijící v Turíně vyhrál soutěž o nejlepší zmrzlinu. Porazil Italy

aktualizováno 
Světoběžník Ondřej Šturc je vystudovaný zootechnik a v Turíně se seznámil se svou budoucí ženou. Spolu se pak vrhli do podnikání - výroby zmrzliny. V současné době vyhrál turínskou etapu Gelato Festivalu.

Ondřej Šturc s manželkou a technickým ředitelem festivalu | foto: Gelato Festival

Gelato festival je považován za nejprestižnější nezávislou zmrzlinářskou soutěž se zastávkami v 18 italských metropolích a jiných evropských městech.

Na závěr každé etapy je vyhlášen vítěz odborné poroty, která je složena z blogerů, kritiků, kulinářských expertů hodnotících inovativnost chutě, vyváženost jednotlivých ingrediencí, strukturu zmrzliny, texturu a další technické parametry.

Fotogalerie

Tato porota ovlivňuje výsledek z 50 %. Dalších 50 % ovlivňují návštěvníci, kteří po degustaci volí svoji oblíbenou chuť. „Nám se podařilo s poměrně velkým náskokem asi 10 % hlasů suverénně vyhrát první místo volby návštěvníků a k našemu velkému překvapení také první místo technické poroty turínské etapy, kterého si zejména ceníme. Turín je totiž považován za kolébku italské zmrzliny, co se kvality tyče,“ radoval se.

Šturc sám sebe považuje za světoběžníka. Při studiu na České zemědělské univerzitě vždycky cestoval a pracoval po celém světě. „Po absolvování jsem poznal moji ženu narozenou právě v Turíně. V Itálii je pro cizince nemluvícího perfektně italsky, i přes to, že mluví dalšími pěti jazyky plynně, dost obtížné najít kvalifikované zaměstnáni, proto jsme se rozhodli opustit Itálii a začali pracovat pro jednu rakouskou lyžařskou školu, kde jsem již předtím působil jako lyžařský instruktor,“ popisuje svoji anabázi.

Mobilní buňka, ve které musí každý soutěžící předvést své umění.

Mobilní buňka, ve které musí každý soutěžící předvést své umění.

Obyčejnými zmrzlinami se už dnes člověk nezavděčí.

Obyčejnými zmrzlinami se už dnes člověk nezavděčí.

Na konci lyžařské sezony 2013 se dozvěděli, že jejich oblíbená zmrzlinárna v Turíně, kde trávili první romantické schůzky, je na prodej. „Slovo dalo slovo a již 15. dubna 2013 jsme se nacházeli v naši zmrzlinárně, která kvůli lajdáckému přístupu majitele k marketingu ztratila velkou část klientely,“ pokračuje.

První dva roky doslova bojovali o život také zejména kvůli špatnému počasí. I to byl však důvod, proč neustále hledali způsoby, jak vylepšit kvalitu chuti, vyvíjeli stále nové a bizarní chutě zmrzlin a zejména přecházeli stále co nejvíce od polotovarů k domácí výrobě z čerstvého mléka a ovoce.

V roce 2015 konečně mohli začít trochu ekonomicky dýchat, i díky vlně veder, která trvala takřka celou sezonu. Na konci sezony byli vybráni mezi nejlepších osm zmrzlináren Turína.

Gelato Festival má ve světe zmrzliny význam pro svoji nezávislost. Výrobce zmrzliny totiž není do soutěže vybírán podle členství v klubech různých výrobců strojů nebo dodavatelů polotovarů, ale na základě svého produktu.

Finále celého festival sice Šturc nevyhrál, ale i tak je velký úspěch v regionu Turína velmi nadějný. O lokální zákazníky mu ostatně jde nejvíc. „Teď už je po sezoně, takže dopady podobného úspěchu je předčasné hodnotit, ale podobné zprávy se rychle rozkřiknou, takže příští rok doufáme, že přijde hodně lidí jen ze zvědavosti, aby naši zmrzlinu ochutnali,“ doufá zmrzlinář.

Autor:



Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

KVÍZ: Panenka, plecko, krkovice. Vyznáte se ve vepřovém mase?

V chladírně jsou jednotlivé roztříděné kousky připravené pro čisté kuchyňské...

Myslíte si, že by z vás mohl být dobrý řezník? V našem dalším kvízu se můžete otestovat. Podívejte se na „slepou mapu“...

Díky tatře hnoje vydupala zahrádku i z jílovité země. Trvalo to 40 let

Zahrádka kolem rodinného domu u Frýdku-Místku je pečlivě udržovaná.

Když před čtyřiceti lety manželé v obci nedaleko Frýdku-Místku dostavěli nový dům, postavili nový plot a provedli nutné...

Další z rubriky

VIDEO: Masité šťavnaté hamburgery v Ostravě ze šéfa vymáčkly tři hvězdy

Ani burger s kuřecím masem vůbec nemusí být nuda, dokázali šéfovi v ostravském...

Zbytečně sladké housky, nic moc lokalita a na Ostravu poměrně vysoké ceny čekaly na šéfovy spásné rady tentokrát. Dva...

Inteligentní domácnost můžete vybudovat bez kopání a vrtání

Svůj domov můžete řídit odkudkoliv.

Bezdrátový systém Cockpit umožňuje řídit domácnost z libovolného místa s pomocí intuitivní aplikace ve smartphonu a...

Mělník, Znojmo i Karlštejn. Šest tipů, kam se vydat za slavnostmi vína

Vinobraní na jižní Moravě.

Podzim žije vinobraním. V průběhu nejbližších měsíců se těšte na spoustu akcí, kde můžete ochutnávat nejen letošní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz