Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Čech žijící v Turíně vyhrál soutěž o nejlepší zmrzlinu. Porazil Italy

aktualizováno 
Světoběžník Ondřej Šturc je vystudovaný zootechnik a v Turíně se seznámil se svou budoucí ženou. Spolu se pak vrhli do podnikání - výroby zmrzliny. V současné době vyhrál turínskou etapu Gelato Festivalu.

Ondřej Šturc s manželkou a technickým ředitelem festivalu | foto: Gelato Festival

Gelato festival je považován za nejprestižnější nezávislou zmrzlinářskou soutěž se zastávkami v 18 italských metropolích a jiných evropských městech.

Na závěr každé etapy je vyhlášen vítěz odborné poroty, která je složena z blogerů, kritiků, kulinářských expertů hodnotících inovativnost chutě, vyváženost jednotlivých ingrediencí, strukturu zmrzliny, texturu a další technické parametry.

Fotogalerie

Tato porota ovlivňuje výsledek z 50 %. Dalších 50 % ovlivňují návštěvníci, kteří po degustaci volí svoji oblíbenou chuť. „Nám se podařilo s poměrně velkým náskokem asi 10 % hlasů suverénně vyhrát první místo volby návštěvníků a k našemu velkému překvapení také první místo technické poroty turínské etapy, kterého si zejména ceníme. Turín je totiž považován za kolébku italské zmrzliny, co se kvality tyče,“ radoval se.

Šturc sám sebe považuje za světoběžníka. Při studiu na České zemědělské univerzitě vždycky cestoval a pracoval po celém světě. „Po absolvování jsem poznal moji ženu narozenou právě v Turíně. V Itálii je pro cizince nemluvícího perfektně italsky, i přes to, že mluví dalšími pěti jazyky plynně, dost obtížné najít kvalifikované zaměstnáni, proto jsme se rozhodli opustit Itálii a začali pracovat pro jednu rakouskou lyžařskou školu, kde jsem již předtím působil jako lyžařský instruktor,“ popisuje svoji anabázi.

Mobilní buňka, ve které musí každý soutěžící předvést své umění.

Mobilní buňka, ve které musí každý soutěžící předvést své umění.

Obyčejnými zmrzlinami se už dnes člověk nezavděčí.

Obyčejnými zmrzlinami se už dnes člověk nezavděčí.

Na konci lyžařské sezony 2013 se dozvěděli, že jejich oblíbená zmrzlinárna v Turíně, kde trávili první romantické schůzky, je na prodej. „Slovo dalo slovo a již 15. dubna 2013 jsme se nacházeli v naši zmrzlinárně, která kvůli lajdáckému přístupu majitele k marketingu ztratila velkou část klientely,“ pokračuje.

První dva roky doslova bojovali o život také zejména kvůli špatnému počasí. I to byl však důvod, proč neustále hledali způsoby, jak vylepšit kvalitu chuti, vyvíjeli stále nové a bizarní chutě zmrzlin a zejména přecházeli stále co nejvíce od polotovarů k domácí výrobě z čerstvého mléka a ovoce.

V roce 2015 konečně mohli začít trochu ekonomicky dýchat, i díky vlně veder, která trvala takřka celou sezonu. Na konci sezony byli vybráni mezi nejlepších osm zmrzlináren Turína.

Gelato Festival má ve světe zmrzliny význam pro svoji nezávislost. Výrobce zmrzliny totiž není do soutěže vybírán podle členství v klubech různých výrobců strojů nebo dodavatelů polotovarů, ale na základě svého produktu.

Finále celého festival sice Šturc nevyhrál, ale i tak je velký úspěch v regionu Turína velmi nadějný. O lokální zákazníky mu ostatně jde nejvíc. „Teď už je po sezoně, takže dopady podobného úspěchu je předčasné hodnotit, ale podobné zprávy se rychle rozkřiknou, takže příští rok doufáme, že přijde hodně lidí jen ze zvědavosti, aby naši zmrzlinu ochutnali,“ doufá zmrzlinář.

Autor:



Nejčtenější

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

VIDEO: V čínském cirkuse lev a tygr při tréninku brutálně napadli koně

Lev a tygr napadli koně v čínském cirkusu

Vlnu protestů proti drezůře divokých zvířat v čínských cirkusech spustilo na sociálních sítích video, které natočil...



Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Naši největší a nejkrásnější kočku musí dobrovolníci bránit před pytláky

Rys ostrovid, největší kočkovitá šelma naší přírody, u nás byla zhruba před sto...

Rys ostrovid byl u nás doma jako největší kočkovitá šelma až do přelomu 19. a 20. století, kdy ho člověk vyhubil....

Chytili 114cm hlavatku pouhých šest minut před koncem povoleného lovu

Hlavatka ulovená Radkem Filipem měřila neskutečných 114 cm.

Sezona lovu dravců u nás skončila posledním prosincovým dnem. Existuje ale mnoho zahraničních zemích s pružnější...

Další z rubriky

Číšnický, křidélkový, nebo pákový? Každý otvírák má svá pro a proti

Otevřít víno vypadá jako triviální úkon, ale s nekvalitní vývrtkou to dá hodně...

Otevření lahve vína je pro mnoho lidí problém a zvláště ženy s tím mohou mít problém. Normálně nechávají tento proces...

Díky mobilní aplikaci snadno odhalíte výrobky s palmovým olejem

Pohled na plantáže s palmou olejnou z ptačí perspektivy: místo původního...

Palmovému oleji v potravinách se podle loňského průzkumu vyhýbá každý třetí Čech a podíl na tom zcela jistě má úsilí...

Ekoosada je jim těsná, proto sbírají peníze na Živé Ekomuzeum

Ekoosada našla inspiraci v podobných osadách v Rakousku, USA, Anglii a Rusku.

Zájem o výuku starých řemesel, ekologii a stavbu domů z přírodních materiálů stoupá. Skupina ze sdružení Ekovesnice by...

Lednová očista
Lednová očista

5 zdravých receptů, na kterých si opravdu pochutnáte

Najdete na iDNES.cz